4 Декември, 2020 10:24 4 067 29

В Гърция: Защо не спадат новите случаи на коронавирус?

  • гърция-
  • коронавирус

Вчера броят на интубираните в южната ни съседка достигна рекордна стойност - 622

В Гърция: Защо не спадат новите случаи на коронавирус? - 1
Снимка: Shutterstock

"Защо не спадат случаите", пита на първа страница гръцкият ежедневник "Катимерини" в търсене на отговори защо след почти месец пълно затваряне броят на новозаразените в Гърция остава висок. Според изданието фактори за това са заразяването в семейството, умората на населението и атмосферните условия.

Според специалистите причините броят на новите случаи на заразяване да остава трайно висок и с много бавен темп на намаляване, а натискът върху здравеопазването да се запазва, са многоизмерни.

Епидемиологичната картина от една страна се дължи на вътрешносемейните заразявания, тоест на това, че има широко разпространение на вируса вътре в семействата. Сред факторите е и обстоятелството, че втората национална карантина е по-мека от първата, а населението изпитва вече умора и съобразяването с мерките е по-ограничено.

И накрая - влошаването на времето налага затваряне в затворени пространства.

Вчера броят на интубираните в Гърция достигна рекордна стойност - 622. Бяха регистрирани 1882 нови случая, а 100 пациенти починаха, предаде БТА.

За "пълни улици въпреки локдауна" пише солунският вестник "Типос Тесалоникис" в днешния си брой. Според изданието движението е тройно в сравнение с първата карантина през пролетта. Особено увеличено е движението по улиците в Солун въпреки обстоятелството, че голяма част от жителите работят от къщи, а училищата остават затворени, както и много от магазините.

Вестникът съобщава още, че вчера Европейската комисия е решила Гърция да бъде изпратена пред съда на ЕС заради лошото качество на въздуха и по-конкретно заради концентрацията на фини прахови частици. Гърция не е предприела достатъчни мерки за намаляване на замърсяването на въздуха в Солун.

Според данните, подадени от Гърция, системното превишаване на нормите в Солун се регистрира за всички години от 2005 г. насам с изключение на 2013 г. През 2019 г. нормите са били превишени в продължение на 67 дни.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Оти

    23 1 Отговор
    Ви / ни лъжат
  • 2 Анонимен

    7 15 Отговор
    Щото гъркините бегат в Турция да се лашкат и на прибиране се заразяват по пътя.
  • 3 Бай Иван

    28 1 Отговор
    маи локдаун не помага....
  • 4 нашия

    26 1 Отговор
    защото не са мерки а простотии и измислици малоооомни
  • 5 Граф монте кристо

    1 1 Отговор
    Ейййккк тия ша ва заключат кьт мене накрав за да НЕ ГИ разболяват. Вече ва обезличиха с маските ся ва чакам.....
  • 6 Гроб за ГЕРБ

    14 6 Отговор
    В 11 милионна Гърция-623 души в интензивните,а в 6.9 милионня Тикволандия-523!!!Добре е ,нали Бойко Българоубиецо??
  • 7 Gen Gurko

    10 2 Отговор
    Че то при нас е два пъти по-зле положението.
  • 8 Кирилов

    13 5 Отговор
    Цялaтa cитуaция при вac в Гърция се случва, защото управляващите затвориха православните църкви за миряни, и с това прогневиха Господа!

    Това решение на управляващите в Гърция - храмовете да са затворени за енориашите - е безумно, анти-църковно и анти-православно!

    Срещу това решение трябвашe дa cтaчкувaтe и да протестиратe докрай, докато не го отменят! Защото посягат на вярата и свободата на вярата на православния християнин!

    Защото църквата се състои от хора и всеки православен християнин има свещено право да присъства на Богослужение в храма и никаква светска власт няма право да забранява или отменя това!

    Коментиран от #10, #11

  • 9 Осем седми

    8 4 Отговор
    Негодниците от ГЕРБ унищожават бавно и методично българския народ !!!
  • 10 Мдааа

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Кирилов":

    Мн си прав. Ся, гърците като прочетат фундамента ти ще се коригират веднага.
  • 11 Stéphanie 🎲

    3 8 Отговор

    До коментар #8 от "Кирилов":

    Кирилов да не сте свещеник 😳😉може ли такива глупости в кой век сме ?Накара ме сама да се смея ,задавих се с кафето си докато чета.За комик ставаш 👍 Във библията се споменава че Бог се ядосал когато видял църкви и статуи от злато да му се правят.Или май на свещениците ви дойде короната като божие наказание нямате пари за бензин на мерцедесите и мазите празни 😂Тъкмо да посвалите някое килце че не е добре за здравето

    Коментиран от #13, #17, #23

  • 12 Гост

    2 1 Отговор
    Е как не спазват?Преди седмица имало ефект от мерките,сега няма.То вече наистина човек може да изперка само от лъжливи информации
  • 13 ЕлГреко

    1 4 Отговор

    До коментар #11 от "Stéphanie 🎲":

    Честно казано, много ходя по Гръчко и почти не съм видял дебел поп, за разлика от българските, дето по обиколка на шията могат да се състезават само с полицаите. Всеизвестна тайна е, че наште попчета добре си блажат по време на пости, даже и не се крият.И сега са пости, ама набиват юнашки на вълчи салати с червено винце

    Коментиран от #15

  • 14 Случаите в Гърция ще намалеят

    2 2 Отговор
    Когато гърците се запознаят с хигиената.
  • 15 Stéphanie 🎲

    1 4 Отговор

    До коментар #13 от "ЕлГреко":

    Вероятно хапват еко месо и зеленчуци Гърция е по богата държава или нашите са с по голям апетит 😁Ако има Господ сигурна съм 99%от свещениците няма да влязат в Рая 😂Ех таз корона ,при нас поп не съм виждала само на сватбата и то заради хатЪра на родителите .Ми колко трудно го открихме 😁на вторият етаж спеше чакахме 30 мин.се чуваше хъркането -това третият път два пъти преди това , няма никой даже и хора в църквите не влизат .Може да е било случайност не знам.Но факт е че във Франция много църкви фалират и ги продават някой се трансформирани на ресторанти други на магазини и офиси ,някой за къща ,явно на нашите повече им дошъл акъла в главата.Българските попове са номер едно тарикати и без**ници ,имам спомен на баба погребението попа бе дошъл пиян да умреш от срам,да не говорим за другите циркове и скандали Карбовски добре ги оправя

    Коментиран от #16

  • 16 тттт

    4 1 Отговор

    До коментар #15 от "Stéphanie 🎲":

    Не съди!

    Коментиран от #18

  • 17 Кирилов

    7 2 Отговор

    До коментар #11 от "Stéphanie 🎲":

    Не се изказвайте неподготвена, след като не сте наясно с такива теми!

    Ще цитирам моя събрат Камен, какво казва на такива като вас:

    "Aз вeчe кaзaх нa тaкивa и пак ви кaзвaм : бeзумци и нeвeрници - нe пишeтe пo тeми, кoитo нe ca ви яcни, нe ги пoзнaвaтe и нe рaзбирaтe!

    Не пишете и хули или оскърбления към Православната вяра или Църква, защото това е сериозен и тежък грях, който cилнo прoгнeвявa Гocпoдa! "

    Коментиран от #19, #21

  • 18 уля попа да не се стресна

    0 4 Отговор

    До коментар #16 от "тттт":

    Знам че имаш много грехове
  • 19 Stéphanie 🎲

    2 7 Отговор

    До коментар #17 от "Кирилов":

    Кирилов истина боли 😂или имате нужда от психиатрия едно от двете.Ще дойде време когато няма да има и един наивник който да влиза в църква да ви пълни джобовите доброволния рекет ще свърши 😁След короната е възможно и вие да си търсите работа на трудовата борса -ако бях Бог щях да ви накажа с работа на строежа или в мините за всички свещеници тарикати

    Коментиран от #25

  • 20 хахаха

    2 0 Отговор
    ами защото това е вирус, който се предава по въздушно-капков път и докато не премине през всички, няма да се спре...колко пъти трябва да се повтаря на малоумното народонаселение по света и у нас, че тези мерки не могат да спрат вируса...!?
  • 21 Всичко прогневявало господа

    1 6 Отговор

    До коментар #17 от "Кирилов":

    Че какъв е този толкова лесно прогневяван Господ? Да не е някое разлигавено хлапе, че всичко да го прогневява? А и нали всичко става по неговата воля, как може да се гневиш на нещо ставащо по собствената ти воля освен ако не си полудебил?

    Коментиран от #24

  • 22 Камен

    6 1 Отговор
    Пак атеисти, безбожници и неверници налазиха и тази тема

    Както вече ме цитираха:

    Аз вече казах на такива и пaк ви казвам : безумци и неверници - не пишете по теми, които не са ви ясни, не ги познавате и не разбирате!

    Нe пишeтe и хули или ocкърблeния към Православни Светци, към Прaвocлaвнaтa вярa или Църквa, зaщoтo тoвa e ceриoзeн и тeжък грях, кoйтo силно прогневява Господа!

    Бог да ви вразуми и просветли!
  • 23 Камен

    6 1 Отговор

    До коментар #11 от "Stéphanie 🎲":

    Изказването ви е безумно и отвратително!

    Прочете внимателно какво съм казал на такива като вас и го вземете предвид!

    Бог да ви даде да познаете истината, да ви вразуми и просветли!

    Коментиран от #26

  • 24 Камен

    6 1 Отговор

    До коментар #21 от "Всичко прогневявало господа":

    Не всичко! Но специално това, както съм обяснил, е от тежките грехове, които прогневяват Господа!
  • 25 Камен

    6 1 Отговор

    До коментар #19 от "Stéphanie 🎲":

    Не обиждайте Кирилов, който е добър и благочестив православен християнин!

    Гледайте и внимавайте върху себе си!

    Бог да ви вразуми!
  • 26 Stéphanie 🎲

    1 6 Отговор

    До коментар #23 от "Камен":

    Каменчо вие с Кирилов явно сутрин на гладно пиете Новичок 😂уврежда сериозно психиката спрете го.
  • 27 Камен

    0 0 Отговор
    Пак атеисти, безбожници и неверници налазиха и тази тема

    Аз вече казах на такива и пaк ви казвам : безумци и неверници - не пишете по теми, които не са ви ясни, не ги познавате и не разбирате!

    Нe пишeтe и хули или ocкърблeния към Бога, към Православни Светци, към Прaвocлaвнaтa вярa или Църквa, зaщoтo тoвa e ceриoзeн и тeжък грях, кoйтo силно прогневява Господа!

    Бог да ви вразуми и просветли!

    ------------------

    Рождеството на Господа нашего Иисуса Христа е един от най-светлите и прекрасни християски празници!

    И точно вие банкерите ли, които всъщност сте лихвари - заклеймени от Господа, ще се мъчите да се изкарате благочестиви християни?!

    Знайте, че не може и не е благочестиво, и богоугодно Рождество Христово да се изобразява на монета!

    Господ Иисус Христос е казал (цитирам по памет): "Отдайте кесеревото - кесарю, а Божието - Богу"

    Бог да ви вразуми!

    Коментиран от #28

  • 28 Камен

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Камен":

    Извинявам се, обърках темата!

    Моля модератора да изтрие този и предния ми коментар!
  • 29 волен сидеров

    1 0 Отговор
    НЯМА ДА ПЪРД.ИТЕ БЕ ГЪРЦИ ,ОТ ТАМ Е ПРОБЛЕМА ИНАЧЕ МАСКИТЕ ВАРДЯТ,ДИСТАНЦИЯТА СЪЩО СЕГА И ВАКСИНИТЕ ЩЕ ВИ ОВАРДЯТ