Last news in Fakti

6 Декември, 2020 15:36 2 442 38

Русия и Северна Корея стоят зад хакерски атаки срещу производителите на ваксини?

  • ваксина-
  • коронавирус-
  • хакер

Още през юли тайните служби на САЩ, Канада и Великобритания обвиниха в съвместна декларация руски хакери за нападенията срещу организации, занимаващи се с разработката на ваксини срещу COVID-19

Русия и Северна Корея стоят зад хакерски атаки срещу производителите на ваксини? - 1
Снимка: Shutterstock

Екипът на AstraZeneca е последният производител на ваксини срещу коронавирус, който се оплака от опит за пробиване на сигурността на компютрите му. По всичко личи, че подобни атаки са по нареждане на други държави.

Последните засегнати са от AstraZeneca. Агенция Ройтерс информира, че служители на британско-шведския екип, разработващ ваксина срещу коронавируса, са получили фалшиви мейли със съблазнителни предложения за работа. В мейлите си хакерите включили дигитални средства за атака, за да могат да проникнат в компютрите на специалистите, разработващи ваксината. Позовавайки се на анонимни източници, Ройтерс съобщава също, че използваните при атаката методи насочват към Северна Корея.

В момента ваксините и медикаментите срещу коронавируса са изключително ценни за фармацевтичната индустрия. В разработката на ваксините са вложени и ще продължат да се влагат огромни ресурси. Добруването на цели държави и нации зависи от тях. Скоковете по световните борси след оповестяването на защитните свойства на ваксината на BioNTech и Pfizer говорят красноречиво.

Висока степен на опасност

При това положение не е чудно, че някои се опитват да се възползват от достиженията на чужд изследователски труд. И използват кибератаките като средство за промишлен шпионаж в дигиталните времена.

Заплахата за германските фармацевтични компании и разработчици на ваксини също е висока, казва председателят на Федералната служба за сигурност в информационната техника Арне Шьонбом. Пред ДВ той споделя, че службата разполага със сведения за много атаки спрямо фармацевтични фирми и изследователски институти и университети. "Рискът от целенасочени нападения срещу изследователските институти остава", предупреждава Шьонбом.

Федералната служба за сигурност в информационната техника превантивно е отправила предупреждения към германските компании. Тя им предоставя и съвети как да защитят себе си и своите доставчици от нападения.

Серия от кибератаки

Все пак за момента не е известно в Германия да е осъществена успешна кибератака в някое фармацевтично предприятия. Но не само случаят с AstraZeneca показва колко сериозна е заплахата. В средата на ноември високопоставен мениджър от "Майкрософт" съобщи във фирмен блог за кибератаки срещу седем известни производители на ваксини в Канада, Франция, Индия, Южна Корея и САЩ. Като извършители на атаките бяха назовани една хакерска група от Русия и две от Северна Корея. И за трите се смята, че са свързани с държавни служби.

През октомври американската фирма за киберсигурност Crowdstrike съобщи за нападения срещу японски лаборатории за разработка на ваксини. В този случай вероятният източник на атаките е Китай.

Още през юли тайните служби на САЩ, Канада и Великобритания обвиниха в съвместна декларация руски хакери за нападенията срещу организации, занимаващи се с разработката на ваксини срещу коронавируса. Според британския Национален център за киберсигурност хакерска група под названието APT29 си била набелязала "кражбите на ценна интелектуална собственост". Почти сигурното предположение на британския център е, че тази група работи съвместно с руските тайни служби.

Обвиненията срещу Русия

Британският външен министър Доминик Рааб се оплака, че е "напълно неприемливо руските тайни служби да се целят в тези, които работят за борбата с коронавируса". Русия отхвърли обвиненията като неоснователни.

Финландският експерт по киберсигурност Мико Хипонен не е изненадан от промишления шпионаж по държавна поръчка. "Задачата на тайните служби е да защитават страните си от нападения", отбелязва Хипонен в интервю за ДВ. "Затова не е чудно, че тайните служби се опитват да си осигурят предимство, което би им помогнало да защитят своите нации и от пандемия."

Подобно е и становището в последния доклад на германското контраразузнаване: "Чужди сили използват срещу Федерална република Германия всички налични средства и действия под прикритие, за да преследват интересите си". В същия доклад пише: "Кибершпионаж срещу германски позиции осъществяват най-вече тайните служби на Руската федерация и на Китай".

Все пак поне за едно руските държавни хакери са невинни: през октомври филиали на индийския производител на ваксини Dr. Reddy's в пет държави станаха едновременно жертви на мащабна кибератака. На Dr. Reddy's бе възложено тестването на руската ваксина срещу коронавирус "Спутник 5".


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ай де бе

    47 7 Отговор
    Да, добре, а сащ и нато стоят зад всички добрини на тоя свят!
  • 2 Де Факто

    45 6 Отговор
    Хакерските атаки не са патент нито на Русия, нито на КНДР.
    Сещайте се.

    Коментиран от #15

  • 3 Жоро

    41 7 Отговор
    Докторите им калпави взеха милиони за съмнителна ваксина а сега Руснаците били виновни.Ние ще си останем май с хладилниците.
  • 4 да де

    36 5 Отговор
    Дежурните виновни пак го отнесоха, ако не бяха те щяха да ги измислят все нЕкой трябва да е виновен, но никога западняците.
  • 5 Реалист

    15 4 Отговор
    Междудругото в Русия има над 25 кавъра на песента ПЛАКАЛА, оригиналната версия на песента е от Украйна в изпълнение на Казка !

    Коментиран от #10, #12, #13

  • 6 DW=пропаганда

    36 5 Отговор
    DW продължават да разсмиват читателите с модерни вицове. А нещо за руска намеса в изборите в САЩ тази година? Защо никой не квичи?
  • 7 Долу раш

    8 45 Отговор
    Русия е агресор - зло!!! Ще плаща с лихвите!
  • 8 БАЙ Х@Й

    22 3 Отговор
    Скоро ::::::: Камиона с ваксините е спрян, руски шпиони са свалили ваксините и са ги подменили!
  • 9 НЕ РУСНАК

    10 35 Отговор
    РУСИЯ Е В ЪГЪЛА, В ПАНИЧЕСКА ОТБРАНА! ДЕРЕ И С НОКТИТЕ СИ КЪДЕТО СВАРИ! ДОКОГА ЛИ ЩЕ ИЗДЪРЖИ?!

    Коментиран от #19

  • 10 БАЙ Х@Й

    15 3 Отговор

    До коментар #5 от "Реалист":

    Пусни си химна на САЩ и старата руска песен !
  • 11 ПЕНКО

    31 4 Отговор
    ЗАЩО ОПЛАКВАНЕ НА НЯКОЙ ОТ "РАЗВИТИЯ ЗАПАД " БЕЗ ДОКАЗАТЕЛСТВА - СЕ ПРИЕМА ЗА ИСТИНА ????? ТОВА НЕ Е ЛИ ХАКЕРСТВО ЧРЕЗ МЕДИИ- РОБИ !?!?!?!?
  • 12 ЦЪЦЪЦЪ

    9 29 Отговор

    До коментар #5 от "Реалист":

    ТЕ ВИНАГИ СА КРАЛИ И ИЗПОЛЗВАЛИ БЕЗ ДА ПЛАЩАТ ПАТЕНТИ И ЛИЦЕНЗИ! КЪДЕТО ЗАПОЧВА РУСИЯ, ТАМ И СВЪРШВА ЗАКОННОСТТА!
  • 13 БАЙ Х@Й

    24 4 Отговор

    До коментар #5 от "Реалист":

    Химнът на САЩ съвпада изцяло с песента „Хасбулат удалой“, която е написана по стихотворението на руския поет А. Амосов „Елегия“. Въпросната поема е публикувана през далечната 1858
  • 14 Пак

    27 5 Отговор
    Крадеца вика, дръжте крадеца...
  • 15 СЕТИЛ СЕ Е

    13 2 Отговор

    До коментар #2 от "Де Факто":

    ТИ КАТО СИ СЕ СЕТИЛ ТА КАКВО - СЛЕД ДЪЖД КАЧУЛКА! ТАКА СИ ВИ МОТАЯТ НАЙ-УМНИТЕ КАКТО СИ ПОИСКАТ - АМА ТО Е АКЪЛ , А НЕ ДРУГОТО И СТЕ ТРЪГНАЛИ ДА УПРАВЛЯВАТЕ СВЕТА, ТАКА БЕШЕ ТРЪГНАЛ И ХИТЛЕР?!
  • 16 Няма избор

    8 26 Отговор
    Русия изнася социалистически революции 75 години, като с тях налага насилствено проруски режими управляващи в диктатури! Всички се отдръпнаха от нея, и е принудена да партнира с бившите си врагове Турция и Китай и Иран!!!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 гост

    26 4 Отговор
    На калпава ваксина руснаци и корейци се присънват.
  • 19 Ангелинка

    7 25 Отговор

    До коментар #9 от "НЕ РУСНАК":

    Руската ваксина е пълен фалшификат, завиждат на Запада че има ефективна и безопасна ваксина. Затова атакуват с хакерски атаки и дезинформация.

    Коментиран от #26, #36

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 2020

    25 3 Отговор
    Другарите от сащ, ЕС могат да спят спокойно.Днес пак обвиниха Русия,а и Сев Корея.Завистта е много лош съветник.Има ли руска ваксина-има.Купува ли се от много страни-да.Нормалните хора ,ако поискат да се ваксинират ,ще използват руска ваксина.Другото са лакардии.ЕС ,сащ и отпяващите англичани/мислех ,че са по-умни/нищо не могат да постигнат с лъжи ,измислици,глупава пропаганда.Към хОра се прикрепят Б. Борисов, ОП, Герб, НФСБ, Воля/все индивиди без значение/.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ГРАД КАЗАНЛЪК

    12 5 Отговор
    ВЪВ СЕВЕРНА КОРЕЯ ВЕРНО ЛИ И КОМПЮТРИ ИМАТ?

    ПАК НЯМА КАКВО ДА ЯДАТ

    Коментиран от #25

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Млък

    7 0 Отговор

    До коментар #23 от "ГРАД КАЗАНЛЪК":

    Малоумните - само да четат! Яснооо!
  • 26 един българин

    5 1 Отговор

    До коментар #19 от "Ангелинка":

    Златни ти уста ангелче! То след няколко години ще се види кой мислил, кой недомислил!
  • 27 Сух

    6 2 Отговор
    Направо се уляхте с таз песен за малоумници..
  • 28 В.В.П.

    13 2 Отговор
    По време на аферата,, Сергей Антонов,,ДВ пише,че комунистите от България,на високи постове,за закуска си поръчвали малки деца...печени,варени,сурови,алангле...Хахаха...Яко е ..И Антонов,направил атентата за пари,нее от религиозни мотиви..От тогава спрях да вярвам на ,,демократичната преса,,,Всяка страна сама да си изготви Ваксина...За които не могат ,,МОР.....За некадърните,,смъртта е гарантирана..
  • 29 бай доктор

    12 6 Отговор
    Руснаците първи разработиха ваксина. Че даже и две . Кой кого трябва да хаква тогава ? Тия които първи са разработили ваксината или тия които още не са разработили.
    Да не казвам че руската ваксината "Спутник V" , която първа в света се появи на бял свят се съхранява при минус 28 градуса .

    Я сега проверете коя друга ваксина която ще доставяме и ние се съхранява във фризери ?
    Кой от кого е копирал?
  • 30 РИКИ

    12 5 Отговор
    С ТЕЗИ ФАЛШИВИ НОВИНИ МОЖЕ ДА ПОДПАЛЯТ СВЕТА АМАН ОТ АМЕРИКАНЦИ И ИЗРАЕЛЦИ
  • 31 гнусотия

    5 1 Отговор
    Тъжнен тшак е този свят
  • 32 Сандо

    0 0 Отговор
    Това ние го знаехме отдавна,от много повторения се затъпява.
  • 33 Хакерски атаки:дежурни те виновни!!

    4 2 Отговор
    Русия, Сев, Корея, Иран, Донецска и Луганска, Беларус, Мадуро, и зави си какви са отношенията с Китай, но Ухан задължително!!!! Идиоти!!!
  • 34 big

    3 1 Отговор
    На калпавия х*й, вълната му пречи, че и на тях все Русия и Северна Корея! Нали според информацията по медиите ви те са още в миналото столетие, как тогава създават проблеми на съвременната високотехнологична икономика на САЩ и Запада?
  • 35 Тия започнаха

    2 0 Отговор
    да се оправдават, че явно губят при сравняване на техните ваксини с руската...
  • 36 Обаче

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Ангелинка":

    проф. Кандарджиев /зняеш ле кой е?/ -е на друго мнение. По отношение на най-доходните места по магистралата бих ти повярвал, но за ваксините се доверявам на професионалисти...
  • 37 ДядоСтою

    2 1 Отговор
    Капитализма умря койтонее разбрал да знае големи рефоми ще има помнете дано война няма
  • 38 ДядоСтою

    2 1 Отговор
    Корона вирусът пердето на умрелият капитализъм