Last news in Fakti

29 Декември, 2020 09:30 5 113 27

Турция с по-различна стратегия в борбата с пандемията

  • турция-
  • коронавирус-
  • пандемия

Полицията в Турция педантично контролира спазването на задължението за носене на маски и налага драконовски глоби: около 100 евро плащат онези, които не носят предпазна маска

Турция с по-различна стратегия в борбата с пандемията - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Изолиране на възрастните и на децата – Турция избра различен път в борбата срещу пандемията. Лекари критикуват тази стратегия и настояват за мерки, подобни на тези в Германия.

Децата и младежите под 20 години от седмици насам нямат право да напускат домовете си, освен в делнични дни за по три часа дневно. Още в края на месец март всички ученици минаха на дистанционно обучение, което стана бързо и без особени затруднения. По отношение на дигитализацията Турция е доста по-напред от редица европейски държави, коментира по този повод вестник „Ди Велт“.

Затварянето на училищата е грешка?

Стратегията обаче среща и критики. Председателят на турската Лекарска камара смята ранното затваряне на училищата за грешно, защото контактите на учениците там, според него, са важни за физическото, духовно и социално развитие на децата. Той изтъква и факта, че процентът на разпространение на вируса сред децата е нисък.

А има и друг проблем. За някои турски семейства осигуряването на необходимите технически средства за участие в дигиталното обучение се оказва крайно трудно. Актуално изследване на Дружеството за проучване на пазарното поведение (GFK) показва, че близо половината от турските деца на възраст между 6 и 15 години нямат достъп до смартфон, компютър или таблет. И то – въпреки че през пролетта правителството осигури няколкостотин хиляди подобни уреда за ученици. Онези, които нямат компютър, могат да участват само в задочното обучение, предавано по държавната телевизия. Но, според експерти, то е дори по-лошо и от оскъдното образование, което предлага редовното държавно училище.

Задължително с маски навън и забрана възрастните да пазаруват

Другата голяма група от граждани, които са засегнати от ограниченията, са хората над 65-годишна възраст. И те имат право да излизат само за по три часа дневно, а ползването на обществения транспорт за тях е също така забранено, както и за децата и младежите. Възрастните хора нямат право да ходят до аптеката или до магазина.

Мерките, които правителството предприе, са доста строги, а те бяха взети без особени обществени дискусии по въпроса, коментира „Ди Велт“. Същото важи и за всеобщото задължение за носене на маски извън дома, или пък за вечерния час от 21 часа. Всякакви опити за изказване на несъгласие бяха задушени още в зародиш. Когато адвокатската камара се опита да се възпротиви на всеобщото задължение за носене на маски, позовавайки се на основните права, Министерството на правосъдието отправи почти неприкрита закана: „Нека се опитат само да излязат на улицата без маска. Ние ще ги очакваме!“, гласеше посланието.

Тежки санкции за нарушителите

Полицията в Турция педантично контролира спазването на задължението за носене на маски и налага драконовски глоби: около 100 евро плащат онези, които не носят предпазна маска. За нарушаване на вечерния час пък санкцията е 300 евро –сума, която е по-висока от минималната месечна заплата в страната и съответно е непосилна за мнозина, особено в сегашната икономическа криза. А медиите постоянно показват сплашващи примери, като този на една млада жена, наругала полицай, който я спрял, защото не носела маска. Младата жена се нахвърля срещу него с обидни думи: “Пръждосвай се, чий копой си ти?“, крещи му тя , а тонът на видеозаписа постоянно прекъсва, защото на турската телевизия е забранено да излъчва обидни думи. В резултат на това младата жена е отведена в полицията и после ѝ е наложена глоба от 600 евро.

Според лекар от Истанбул, пожелал анонимност, мерките се спазват само поради това, че се контролират от огромен брой полицаи. Щом започне вечерният час полицията контролира всеки минувач и всеки автомобил, като всеки е длъжен да докаже, че има право да се намира навън по това време.

Мерките не дават резултат?

Въпреки строгите ограничения обаче, броят на новите инфекции си остава висок – на ниво от около 30 000 дневно – това е почти същият брой, който се регистрира и в Германия, която обаче има почти двойно по-многочислено население от Турция. А на 10 декември броят на активните случаи внезапно скочи до 1,6 милиона. Причината се криеше в това, че дотогава турското правителство не публикуваше ежедневния брой на новите инфекции, а само броя на тежките случаи, нуждаещи се от интензивни грижи. Под натиска на лекарите, опозицията и обществеността, правителството беше принудено да промени тази практика.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    10 14 Отговор
    Скоро Ганьо ще разбере, за какво служи ЕГН номера и как децата са собственост (актив) на държавата.
  • 2 Рошко

    27 1 Отговор
    Населението на Германия било двойно, я пак

    Коментиран от #4, #5, #7

  • 3 Гост

    33 6 Отговор
    Каквото и да каже тази"медия", ние НЕ ИМ ВЯРВАМЕ! Доказани провокатори, които не се спират нито в делник, нито в празник да клеветят и оплюват Турция!!!

    Коментиран от #22

  • 4 един от стадото

    8 5 Отговор

    До коментар #2 от "Рошко":

    тия май броят и гастарбайтерите и навлеците лентяи. И пак не става нещо. Или не броят кюрдите в Турция

    Коментиран от #6

  • 5 Help Credisimmo

    22 3 Отговор

    До коментар #2 от "Рошко":

    Турция 85 милиона. а Германия 83 милиона. МИСИРКИ

    Коментиран от #8, #13, #17

  • 6 СОТ

    4 7 Отговор

    До коментар #4 от "един от стадото":

    Не броят кюрдите. Без тях Германия е дори с трийно население.

    Коментиран от #11

  • 7 Леонардо се чудиш, дойчето

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Рошко":

    Веле са тъй
  • 8 Дойче веле, това показва, че

    10 1 Отговор

    До коментар #5 от "Help Credisimmo":

    Не бива да им се вярва, тия са едни дразнители
  • 9 Аз40

    8 0 Отговор
    Новата реалност! Планираната "пандемия" е началото на новия световен ред --> ваксиниране, чипиране, ЗОМБИРАНЕ! Гейтс ви говори от години за чипиране, това ще е след ваксините за затъпяване, контрол, смърт!
  • 10 ОСМАНАГИЧ

    8 14 Отговор
    Да закрият училищата. Да минат изцяло на дистанционно обучение. Да слушат пет пъти дневно високоговорителите на минаретата на джамиите .Ще станат най образованите хора на света.😅Също като Ердоган.😆

    Коментиран от #16

  • 11 Абе сотаджия

    11 1 Отговор

    До коментар #6 от "СОТ":

    15-20 млн са кюрдите,как го изчисли това тройно население?и няма значка какъв е произхода,имаш ли турски паспорт значи си турски гражданин,и БГ тогава да казваме,че е 3 млн,като изкараме турци,цигане,армяни,руснаци и тем подобни😂
  • 12 Хохохо

    14 0 Отговор
    Неадекватни били мерките в Турция спрямо тези в Германия. Защо тогава в Германия има три пъти повече умрели при еднакво население, а не както авторът твърди, че германците са два пъти в повече?

    Коментиран от #18

  • 13 ти си мисирка

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Help Credisimmo":

    първо провери тогава драскай.

  • 14 мисирка си ти

    3 1 Отговор
    първо провери и тогава драскай

    Коментиран от #23

  • 15 Турчин

    6 0 Отговор
    Много лъжат тези вестници бре. Германия била многочислена от Турция.
    Я МОЛЯ КАКЪВ Е ПРИРАСТЪТ НА НАСЕЛЕНИЕТО В тУРЦИЯ И В гЕРМАНИЯ.
    О БРОЯТ НА ПЕНСИОНЕРИТЕ ДА ГИ СРАВНЯТ
  • 16 БУЛГАРКАЛПАКИН

    7 1 Отговор

    До коментар #10 от "ОСМАНАГИЧ":

    не си прочел статията и това пише там "По отношение на дигитализацията Турция е доста по-напред от редица европейски държави" а бг'то е в дъното, тук само усвояват парите и дигитализацията в чекмеджето на тиквата.
  • 17 XaXaXa

    2 4 Отговор

    До коментар #5 от "Help Credisimmo":

    Публикувано във факти.бг: Турция 85 милиона. а Германия 83 милиона ........ Турция 25 милиона кюрди а Германия 3 милиона.
  • 18 забрави ли го?

    3 4 Отговор

    До коментар #12 от "Хохохо":

    ами защото там имат демокрация и научават колко са починали от вируса, за разлика от турция, която има диктатура и който разкрие този ужасен номер, е чуждестранен агент, предател и т.н. и има опасност да бъде бит, затворен, убит.

    Коментиран от #20

  • 19 причината да не се приема

    9 0 Отговор
    Турция в ЕС е численоста на населението, ще бъде най голямата парламентарно преставена държава.
  • 20 българите са

    0 2 Отговор

    До коментар #18 от "забрави ли го?":

    най големите сценаристи на конспирация, погледни #13 и #14, моментен брояч, за каква конспирация с българска следа пишеш?
  • 21 ето къде е България

    3 0 Отговор
    трябва сериозно да се замисли човек.

  • 22 Даааа медията ти е виновна

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Ако беше много харно там, и ти да си там! А плюсове ти показват само колко пискюла са чели статията! Сигурно ако изкарат и статията за обидите които претърпяхте на границата през 89-та, пак същите глупости ще напишеш! Архива е жив!

    Коментиран от #24

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Истина е!

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "100% е роднина":

    В нашето село се разправя че на дядо Добри брат му се върнал с 300 синове, останалите 600 останали при султана! На входа на селото ни пише "дис ис Спарта"! В чест на брата на дядо Добри!

    Коментиран от #27

  • 27 5Kan

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Истина е!":

    Добри ДоОбори и обрстно.