Last news in Fakti

3 Януари, 2021 11:35 6 262 48

Коронавирус: Германия върви към нов локдаун

  • германия-
  • коронавирус

Германското правителство се надява през първото тримесечие на годината да бъдат поставени до 12 милиона дози от ваксината на BioNTech и Pfizer – по две дози на 6 милиона човека

Коронавирус: Германия върви към нов локдаун - 1
Снимка: Shutterstock

Затворени ресторанти, магазини и училища, ограничени социални контакти: от средата на декември Германия живее в локдаун. Но инфекциите не намаляват. Все повече медици и политици настояват за удължаване на ограниченията.

От 16 декември Германия е в локдаун - затворени са ресторантите, почти всички магазини и училищата. Но въпреки всички мерки и ограничения броят на новозаразените с коронавирус не намалява достатъчно. През последните седем дни заболеваемостта се запазва около 140 новозаразени на 100 хиляди души население. Целта е тя да спадне до под 50. Само тогава разхлабване на мерките би било смислено. Затова по всичко личи, че настоящите рестрикции, които засега важат до 10 януари, ще продължат да са в сила и след тази дата.

Идния вторник министър-председателите на 16-те германски провинции ще се срещнат с канцлерката Ангела Меркел, за да обсъдят какви мерки ще важат след 10 януари. Гласовете за удължаването им стават все повече.

За по-строги ограничения

Тъй като по време на празниците се тестват много по-малко хора, числата за новите регистрирани случаи вероятно са занижени. Но броят на пациентите в болниците говори красноречиво, обяснява здравната министърка на Долна Саксония Карола Райман. Затова тя очаква удължаване на мерките и дори не изключва въвеждането на нови рестрикции.

Здравният експерт на Социалдемократическата партия Карл Лаутербах също подкрепя по-строгите ограничения, но не изключва възможността училищата и детските градини да бъдат отворени през втората половина на януари. Условието би било всички класове да бъдат разделени, а присъствените и виртуални уроци да се редуват. Той обаче отхвърля възможността за отваряне на всички училища, защото, ако това се случи, се увеличава рискът границата от 50 новозаразени на 100 хиляди души изобщо да не бъде достигната.

Лекарите са претоварени

Медицинските специалисти са категорични: за разхлабване в момента изобщо не може да става дума. Президентът на Германската интердисциплинарна асоциация за интензивна и спешна медицина Уве Янсенс дори смята, че целите трябва да са по-амбициозни. „Ние, лекарите от интензивната медицина, не препоръчваме да се облекчават мерките, докато заболеваемостта не спадне до под 25 нови инфекции на 100 хиляди души в рамките на една седмица", казва той пред “Райнише пост”. По думите му, скоро ще проличи дали коледните празници са допринесли за разпространението на Ковид-19. Лаутербах не очаква облекчение на положението в интензивните отделения на болниците до лятото.

Кога ще се усети ефектът от ваксините?

Председателката на един от лекарските синдикати в Германия - Сузане Йона, си пожелава “възможно най-последователно удължаване на ограниченията”. Тя казва, че здравната система има нужда от “облекчение, което може да бъде постигнато само с удължаване на мерките за ограничаване на социалните контакти”. Йона попарва и очакванията, че ваксинацията бързо ще доведе до успокояване на ситуацията.

“Въпреки целия оптимизъм, трябва да сме наясно, че поне през първите три месеца на новата година едва ли можем да очакваме от ваксинациите спад в броя на инфекциите”. По време на празниците натоварването над медиците се е увеличило. Освен това все по-малко персонал се грижи за все повече пациенти, казва Йона, тъй като лекарите и медицинските сестри също се заразяват.

Целта - 50 милиона ваксинирани

Германското правителство се надява през първото тримесечие на годината да бъдат поставени до 12 милиона дози от ваксината на BioNTech и Pfizer – по две дози на 6 милиона човека. Очаква се през следващата седмица да бъде одобрен и препаратът на “Модерна”. За да бъде победена пандемията в Германия трябва да бъдат имунизирани поне 50 милиона човека, твърдят експертите.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й

    87 2 Отговор
    Затворени ресторанти, магазини и училища, ограничени социални контакти: от средата на декември Германия живее в локдаун. Но инфекциите не намаляват.
    ‼‼‼‼‼‼‼‼‼‼‼‼

    Коментиран от #8, #16

  • 2 БАЙ Х@Й

    75 4 Отговор
    Какво по-точно изказване , че МЕРКИТЕ не са ефективни ‼‼‼‼‼‼‼‼‼‼‼‼‼‼

    Коментиран от #9, #35

  • 3 Марс

    23 21 Отговор
    До февруари всичко ще е затворено а ако се разпространи новата мутация ще удължат до март април. Всички гледат към Англия в момента, там положението е извън контрол.

    Коментиран от #7

  • 4 Ясно е че дозите ще вьрвят една след

    33 4 Отговор
    Друга докьто телата ни не започнат да светят от химикали и да на сканират от дето си искат ако нямаш тлф. В джоба си де щот тогава си им най лесен.... Но факта че може да фьрлиш тлф. Си и да станеш невидим ГИ ПОБЬРКВА.....
  • 5 Българка

    59 5 Отговор
    Защо всички са в истерия и говорят само за ваксините, които ще победят коронавируса? Защо не се говори за лекарства, с които да се лекува успешно вируса ? Срещу грипа са разработени различни ваксини за всеки щам, но няма такава истерия. Все пак грипът се лекува и няма локдауни. Дали всичко това не е единствено с комерсиална цел?!

    Коментиран от #46

  • 6 Българин

    55 2 Отговор
    Ваксините не са ефективни ли, а и мерките не действат щом всичко продължава с по голяма сила. Значи има нещо друго. Какво ли е то?
  • 7 lud li si

    35 4 Отговор

    До коментар #3 от "Марс":

    Какво положение извън контрол в Англия???

    Племеннниците ми са присъствено на училище, а братовчедка ми и мъжа и са обратно в офисите от понеделник. И си говорим за Лондон!

    Коментиран от #10

  • 8 Умножѝ данните за Швеция по 8,

    5 33 Отговор

    До коментар #1 от "БАЙ Х@Й":

    (и регистрираните и смъртните случаи), за да видиш какво би било без мерки, ако Швеция имаше толкова население като Германия. Е, да, няма как да вкараш.в сметките и фактора "брой големи/гъстонаселени" градове, но дори и в Швеция е видно, че най-много случаи има в региона на Стокхолм.

    Коментиран от #13, #21

  • 9 Милен

    33 2 Отговор

    До коментар #2 от "БАЙ Х@Й":

    Просто ги ръсят от въздуха, за това мерките не са ефективни

    Коментиран от #20

  • 10 Това не се казва НАРОЧНО ТУК

    40 3 Отговор

    До коментар #7 от "lud li si":

    За да има ИСТЕРИЯ СТРАХ ПАНИКА. СЕЩАЙ СЕ ПИЛЕНЦЕ....
  • 11 гении пророци

    13 2 Отговор
    Всеки да прочете книжката на Вилхелм Муш " Вакс и Умориц".
  • 12 Баце

    31 2 Отговор
    Явно със затваряне в Германия нещата няма да се случат,този метод не действа.
  • 13 Да ама не

    40 4 Отговор

    До коментар #8 от "Умножѝ данните за Швеция по 8,":

    Декември починали с корона в Германия с локдаун - 14 581 души, починали в Швеция без никакви мерки - 548...и по 18 да ги умножа все тая

    Коментиран от #22, #28

  • 14 БАЙ Х@Й

    38 2 Отговор
    Въпрос за размисъл : защо най-засегнати са страните с висок стандарт, където уж и дисциплината е на ниво ⁉️ Втори въпрос : какъв % от населението са жертвите сред китайци и какъв сред американци⁉️ Трети въпрос : ще има ли среща в Давос , колко души ще бъдат ⁉️

    Коментиран от #17

  • 15 Адолф Меркел

    35 2 Отговор
    Амо мерките работят ще ги удължим, ако не работят пак! Аз ще стана първия робовладелец в историята с 80 милиона роби!
  • 16 Германия умира

    38 2 Отговор

    До коментар #1 от "БАЙ Х@Й":

    и води към гробищата целия ЕС с малоумната си политика.
  • 17 Давос се състоя

    23 2 Отговор

    До коментар #14 от "БАЙ Х@Й":

    Вече приеха The Great Restart // Великия Рестарт на световния форум в Давос.

    Коментиран от #31

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Никакъв

    20 2 Отговор
    Ефект от затваряне, затова свобода на хората. Отваряй и всеки на работа.
  • 20 Точно го

    15 2 Отговор

    До коментар #9 от "Милен":

    каза. На 1ви януари излезнахме на разходка. На небето имаше невероятно много ким трейлове. Толкова не бях виждал до сега.

    Коментиран от #33

  • 21 Живея в Швеция

    10 3 Отговор

    До коментар #8 от "Умножѝ данните за Швеция по 8,":

    Не говори глупости и на изуст. Според шведския статистически център scb.se, за 2020 година смъртността е 75.9/100 000, същата като през 2015 и с около 0,3 по - висока от 2016-2018.

    Коментиран от #23, #25, #26

  • 22 Не, ама да

    3 3 Отговор

    До коментар #13 от "Да ама не":

    Германия - общо 34480 смъртни случая досега и 1773540 регистрирани досега. Швеция - 8727 смъртни и 437379 регистрирани (имайки предвид, че не са актуализирали от 30 декември насам). Умножѝ тези данни за Швеция по 8. Какво получаваш: при сегашните темпове на развитие в Швеция и население и, ако би имала 8 пъти повече население, Швеция би имала 69 816 смъртни и 3499032 регистрирани случаи.
  • 23 Не ти говоря за смъртността като цяло,

    3 2 Отговор

    До коментар #21 от "Живея в Швеция":

    а сравнявам числата, публикувани само във връзка с Ковид.
  • 24 Целта е

    13 1 Отговор
    зануляване на най - силната икономика на Европа и донамачкване на германците, че през ВСВ за малко да ги изпуснат. Ядена им е попарата, та се презастраховат.
  • 25 Но, щом като живееш в Швеция,

    6 1 Отговор

    До коментар #21 от "Живея в Швеция":

    можеш да кажеш, дали планират въвеждането на нов закон, свързан с пандемията, от средата на януари, ако не се лъжа.
  • 26 Но щом като живееш в Швеция...

    5 3 Отговор

    До коментар #21 от "Живея в Швеция":

    ...и дали част от учениците не са също на дистанционно обучение докъм 24 януари. И дали "молбите" за носене на маски (особено в транспортните средства) няма да станат по-настоятелни след 7 януари....😉 С две думи: ОТХЛАБВАТ ли или ви СТЯГАТ мерките, в сравнение с миналата "успешна" година?
  • 27 Какви 548 починали за целия декември?

    5 1 Отговор
    Откъде ги вадиш тези данни? Само на 29-30 починалите им във връзка с Ковид са 243. Вярваш ли си, като пишеш? При около 27000 новозаразени през декември, как си я представяш тази работа? Лекарство ли имат или какво?
  • 28 Какви 548 починали за целия декември?

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "Да ама не":

    Откъде ги вадиш тези данни? Само на 29-30 починалите им във връзка с Ковид са 243. Вярваш ли си, като пишеш? При около 27000 новозаразени през декември, как си я представяш тази работа? Лекарство ли имат или какво?
  • 29 Blackthorn

    24 0 Отговор
    Ако истинските германци не се събудят от летаргията, в която са от години скоро камбаната ще бие за тях и тяхната нация!
  • 30 кирил

    2 19 Отговор
    пратете им мангъра....шъ ги упрай
  • 31 Койчо

    6 1 Отговор

    До коментар #17 от "Давос се състоя":

    Тази година няма да бъде в Давос, преместиха го в Сингапур, и не през януари както обикновено, а края на май и ще се нарича 'Special Annual Meeting' на Световния икономически форум. Трябва им още време да смелят 'успеха' от ваксинирането и да обявят официално The Great Reset. Повече на weforum.org, виж също новата книга на Klaus Schwab Covid-19: The Great Reset
  • 32 хаха

    2 15 Отговор
    Затварят Германия?

    Мангъров да отиде при Меркел да и каже как това е просто грипче и да пие чайчета и аспиринче
  • 33 Не излизай на

    7 0 Отговор

    До коментар #20 от "Точно го":

    разходка! Хем няма да се плашиш, хем ние ще четем по малко глупости!
  • 34 Niki

    12 1 Отговор
    Ако се разпространява като вирус до се щеше да изчезне като в Китай и Австралия, в Европа и Америка целта е да се срине икономиката , затова се разпространява по изкуствен път.
    Понеже не може да има трета световна война заради ядрените оръжия , това е третата световна война.
  • 35 Гост

    4 8 Отговор

    До коментар #2 от "БАЙ Х@Й":

    Сега си представи ако нямаше мерки. Костените жертви щяха да са прекалено много! Жертвите н короната също нямаше да са малко! Проблема е , че ние виждаме просто едни числа в заразените и починали и чак когато трагедията стигне до главите ни си даваме сметка за съжаление късно!

    Коментиран от #43

  • 36 пророк Исай

    9 1 Отговор
    ......подгатвят нашийници за хората .
  • 37 Аз40

    11 1 Отговор
    На 18 Октомври 2019 г., от Фондация Бил и Мелинда Гейтс, Световният икономически форум и Центърът за здравна сигурност Джон Хопкинс провеждат „Събитие 201“, което е упражнение на високо ниво за предстоящата пандемия. Беше излъчено на живо. Имат уебсайт, можете да видите и прочетете всички за какво иде реч.

    Коментиран от #38

  • 38 Те и

    2 7 Отговор

    До коментар #37 от "Аз40":

    полицаите се упражняват за залавяне на бандити, но като ги подгонят не е било, защото са ги пуснали! И пожарникарите се упражняват да гасят пожар, но като има не са го запалили те! И планинските спасители се упражняват, ама не са пуснали бедстващите като ги спасяват! И гражданска защита за природни бедствия, ама не правят бедствията те! И така може да си изброяваме до утре!

    Коментиран от #41

  • 39 123

    10 1 Отговор
    Зора на Глобалистите е да набутат отровната "ваксина" и да измрат милиони след 1-2 години. Затова и Пфайзер не поема отговорност и ще я фалират за да няма кой да съдиш. Ще я отворят под друго име.
  • 40 Не, ама да

    5 0 Отговор
    Тези, които не разбират коментарите ми, в които съпоставям Германия с Швеция и умножавам по 8, за да направя съпоставката, да си припомнят как се сравняват дроби (в случая имате смъртни случаи, респ. регистрирани случаи в числителя и брой население в знаменателя). За да кажете коя дроб е по-голяма, привеждате под най-малко общо кратно, за да изравните знаменателя, т.е. умножавате числителя и знаменателя в дробта за Швеция по 8, за да изравните знаменателя (броя на населението). Това е математика за 5. клас. 😉
  • 41 Аз40

    3 1 Отговор

    До коментар #38 от "Те и":

    Да го направят точно преди "пандемията" не е никак вероятно и въобще не е съвместимо с изложените сравнения. Тестовете, които се ползват сега за отчет на коронавирус са закупени (стотици милиони бройки) още през 2017 г. и 2018-та, имаше го публикувано в базата данни на сайта на WITS към Световната банка. Така че такива като теб сте или на заплата в някоя НПО, или живущи във виртуалните ви фантазии.

    Коментиран от #42

  • 42 Такива като

    2 2 Отговор

    До коментар #41 от "Аз40":

    мен са мислещи! Проверяващи всяка информация и източник на информация! Затова такива като мен, с чиста съвест се подиграват на 80% "УМНИ", които не искат да си напънат мускула в главата си!
  • 43 БАЙ Х@Й

    6 0 Отговор

    До коментар #35 от "Гост":

    Да, числата за многото загинали са статистика, а дори един загинал близък е трагедия ❗ Но факта, че въпреки мерките заразените и починалите се увеличават говори за тяхната неефективност❗Както факта , че няма починали известни политици и мастити бизнесмени говори за друго ‼

    Коментиран от #44, #45

  • 44 Не, ама да

    3 0 Отговор

    До коментар #43 от "БАЙ Х@Й":

    Има мерки, и мерки. Това в България са някакви половинчати мерки.
  • 45 Няма факт

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "БАЙ Х@Й":

    да се увеличават! Това е нагласен от вас факт! Политик имаме вече жертва! Няма как да виждаш при тях, това което виждаш при обикновенните хора! Те не обикалят половин България за болница! Те не умират пред болниците или в линейките! Те не умират в домовете си, защото няма кой да обърне внимание! Все пак, на тях вратите са отворени в най добрата болница, с бай добрите грижи и внимание и най подобаващо лечение, с най подходящите лекарства и лекари! И още много фактори, които не ни слагат под общ знаменател с тях!
  • 46 Е как защо

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Българка":

    я какви яки печалби престоят. Какво значи животът на човека - средство за получаването им
  • 47 Тия германци

    1 0 Отговор
    верно са роби, само дето не го съзнават
  • 48 петърчо

    0 0 Отговор
    Гледаме голям театър ,раздухван от платени медии .