Last news in Fakti

3 Януари, 2021 12:53 2 902 15

Индия одобри две ваксини срещу COVID-19

  • ваксина-
  • коронавирус

Британската ваксина на Оксфорд/“АстраЗенека“ се произвежда от Серумния институт на Индия, а местната компания „Бхарат Биотек“ произвежда собствена ваксина "Коваксин"

Индия одобри две ваксини срещу COVID-19 - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Индийският здравен регулатор окончателно одобри две ваксини срещу COVID-19 - едната разработена от Оксфордския университет и компанията „АстраЗенека“, а другата - от индийската фармацевтична компания „Бхарат Биотек“, предаде БТА.

Двете ваксини са одобрени за „ограничено използване в екстрени ситуации“, заяви ръководителят на регулаторния орган Венугопал Г. Сомани, цитиран от Франс прес.

Британската ваксина на Оксфорд/“АстраЗенека“ се произвежда от Серумния институт на Индия, а местната компания „Бхарат Биотек“ произвежда собствена ваксина "Коваксин".

Индийският премиер Нарендра Моди приветства одобрението на ваксините, предаде Ройтерс.

„Всеки индиец може да се гордее, че получилите одобрение за ограничено екстрено използване ваксини са произведени в Индия“, написа той в Туитър.

Индия, с население от 1,4 милиарда души, е втората най-засегната от коронавируса страна в света след Съединените щати, с над 10,3 милиона заразени и близо 150 хиляди починали, отбелязва Асошиейтед прес.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пурко

    16 2 Отговор
    Скоро и в България благодарение на кренвирши Леки!
  • 2 Рошко

    13 1 Отговор
    Кой каквато иска да до бие, ако ще произведена в Патагония да е, аз няма да си бия никаква

    Коментиран от #6, #7

  • 3 Бай Шиле

    16 0 Отговор
    Преди години ни набиваха в главите,че в Индия има само свещени крави и слона моя приятел.А те имат производство на собствена ваксина! Кога ще ги стигнем индийците.

    Коментиран от #9

  • 4 С това "заразени"

    13 1 Отговор
    така се манипулира,че пропагандата на оня- с квадратния мустак,е недоносче.Колко е реалната смъртност,именно от него,а не със задъжителната мантра" придружаващи заболявания.За почти година 150-160 хиляди при милиард и половина? Някой яко е хванал планетата в клещи.

    Коментиран от #10

  • 5 провинциалист от провинция Тракия

    2 2 Отговор
    Важно за тези, при които ковид19 протича безсимптомно: ваксинирайте се поне два месеца след последния безсимптом!
  • 6 Черен боздуган

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Рошко":

    На теб ще ти сложа моята...
  • 7 Кой пък го вълнува това освен теб.

    1 5 Отговор

    До коментар #2 от "Рошко":

    Не виждам някой да те е подгонил с инжекция.Ако след месеци се окаже, че не можеш да летиш със самолет и куп други неща, заради липса на ваксина, друга песен ще запееш най-вероятно. И ще се мъчиш да се вредиш по-бързо...

    Коментиран от #15

  • 8 Сус

    1 0 Отговор
    И аз ще си бия ваксина ама не знам коя щото никнат като гъби .Много ваксини много нещо ей.
  • 9 Хо хо хо

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Бай Шиле":

    Ти ще видиш когато се сбият Индия Китай Япония Кореите и Виетнам плюс Филипините и Индонезия и Тайван за тва кой да кара каруцата.
  • 10 Бъди сигурен, че там бедните прослойки

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "С това "заразени"":

    никой не се избива да ги тества(въпреки, че Индия и собствени тестове произвежда) И не се знае колко хора си измират от/с ковид в смрадливите бараки, които обитават. Така че тази смъртност и заразеност е за пред света. Действителната и там и в Индонезия, и в Пакистан и в Бангладеш е много по-висока със сигурност. Но това засега никого особено не вълнува... Няма ваксини за всички така или иначе. А съдбата на низшите касти в Индия ЕС ли да вълнува, САЩ или Русия? Имаме си предостатъчно и заразени и болни. А ваксини скоро няма да има за всички. Друг е въпросът и че не се знае дали и доколко ще защитават от постоянно възникващите нови щамове и мутации.
  • 11 Аз40

    4 0 Отговор
    Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс участва с $750 млн. в разработването на АстраЗенека. Ако бях индиец, щях да се поинтересувам за Бхарат Биотек, защото на сайта на фондацията на Гейтс се вижда, че участват и там с грантове още от 2015 г.
  • 12 Долу ЕС

    7 0 Отговор
    Само едно ще кажа, ЕДИНСТВЕНО СКАПАНИЯ ЕС НЯМА СОБСТВЕНА ВАКСИНА. всички имат собсвени, англия сащ, индия китай русия....общото е че не членуват в клоаката ЕС. Мястото на ЕС е на колониалната стълбица, немски турци измислят, хоп Пфайзерските юдеи стават посредниците.

    Коментиран от #13

  • 13 Хо хо хо

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "Долу ЕС":

    Нормално немците в две световни войни избиха Европа.Кой да измисли освен китайци и турци.
  • 14 Глъм

    3 0 Отговор
    А защо не са одобрили пфайзера?
  • 15 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Кой пък го вълнува това освен теб.":

    В този случай ще има вариант на ковидна революция. Или наложено военно положение защото по демократичните закони сега имаме право на свободно предвижване.