Last news in Fakti

4 Януари, 2021 08:23 2 386 10

По-опасен ли е „британският” щам на COVID-19?

  • коронавирус-
  • щам-
  • ваксина

Въпреки че новият вариант на вируса, според предварителните данни, може да бъде 70% по-заразен от обикновено, няма надеждна научна информация, че е по-опасен по отношение на смъртността или хоспитализацията

 По-опасен ли е „британският” щам на COVID-19?  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Дийпти Гурдасани - старши преподавател по епидемиология в Лондонския университет Queen Mary, предупреди за новата опасност от "британската" мутация на коронавируса, цитиран от БГНЕС.

В Tуитър Гурдасани каза, че новият щам е по-заразен за деца и юноши под 19 години. Мутиралият вирус е по-вероятно да провокира симптоми в тази възрастова група, която до момента прекарваше заболяването безсимптомно.

Поради повишената инфекциозност сред децата и юношите, Гурдасани каза, че този вариант на коронавирус може да премине по-бързо към възрастните, което води до по-ускореното разпространение на мутацията напослудък в Обединеното кралство. Ученият нарече тези констатации "много тревожни" и призова за "действие сега".

"Тези данни предполагат, че ситуацията във Великобритания вероятно ще се влоши много", пише епидемиологът.

Нова мутация на коронавируса SARS-CoV-2 стана известна в средата на декември, тя беше открита във Великобритания. Оттогава много страни преустановиха транспортните връзки с Обединеното кралство.

Въпреки че новият вариант на вируса, според предварителните данни, може да бъде 70% по-заразен от обикновено, няма надеждна научна информация, че е по-опасен по отношение на смъртността или хоспитализацията.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Един

    6 1 Отговор
    Нали точно това се случва с мутациите на всички вируси: стават по-заразни и с по-малко летални изходи! Каква е новината тука?!
  • 3 ценности

    7 3 Отговор
    Питам , защо досега никоя от световните фармацевтични компани не работят за намиране на лекарство за Ковида , а всички усилено разработват ваксини?

    Коментиран от #5, #10

  • 4 Аз40

    4 2 Отговор
    "Лъжата ще обиколи света, докато вие си слагате все още обувките!" – Сет Мнукин, автор на 'Вирусът на паниката: Истинската история на медицината, науката и страха'
  • 5 Анонимен

    6 2 Отговор

    До коментар #3 от "ценности":

    Щото неискат.Има научни статии че много лекарства действат но парите трябва да отидат само при тези с ваксините и бързат да ни дупчат.

    Коментиран от #8

  • 6 Японеца

    4 1 Отговор
    Прав е Тръмп и затова го бутнаха!
  • 7 Лелее

    2 2 Отговор
    По важен е въпросът :по опасен ли е Джонсън от баба Меркел , по опасен ли е Гейтс от Сорос ,заедно ли измислиха вируса , “мутациите”...,
    всички ли са за затвор или трябва да се върне смъртната присъда ?
  • 8 един от многото

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Анонимен":

    И още нещо , колко хора ще се заразят и лекуват и какви са ползите от това. И колко хора ще се имунизират и в последствие пак , и така всяка година и тук вече за какви печалби става въпрос.
  • 9 Къртев 💬

    0 2 Отговор
    Щом Великобритания е подписала сделката с ЕС, вече може да не е толкова опасен този щам! Можеше и да не го открият, но тоя Джонсън инат бе! Иска да лиши американоевросъюзните компании от един огромен пазар, нахалник !
  • 10 ЛЛЛ

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "ценности":

    Русия работи върху лекарството.Преди седмица четох че са започнали разработка. Другите не искат лекарство, а правят ваксина