Last news in Fakti

4 Януари, 2021 14:33 2 290 9

Турция се надява на завръщане към нормален живот през май

  • турция-
  • коронавирус

19 на сто от турците са заявили желание да се ваксинират веднага след като е станало ясно, че има готова ваксина, показва проучване

Турция се надява на завръщане към нормален живот през май - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турското общество е възможно да изгради групов имунитет срещу COVID-19 за три месеца, а целта е завръщане към нормалния живот през май, пише турският в. "Акшам".

Изданието цитира думите на проф. Дениз Чалъшкан, член на Научния съвет за борба с коронавируса. По думите на специалистката ако страната достигне ниво, при което ежедневно да бъдат ваксинирани по два милиона души, теоретично страната може да осигури групов имунитет на своето общество за три месеца, предаде БТА.

По думите на Чалъшкан при предположение, че около три милиона от 83 милиона души в страната вече са прекарали естествено COVID-19, това означава, че е достатъчно да бъдат имунизирани 48-50 милиона души, за да се постигне имунитет на 75 на сто от населението. Според нея от тук следва, че Турция трябва да си осигури двойно повече ваксини. Тя увери, че проблем с доставките на ваксина в страната няма.

"Надяваме се през май-юни да преминем към нормален живот", добави Чалъшкан.

Във връзка със социалните нагласи около ваксинацията в. "Миллиет" пише, че 60 на сто от хората в Турция са готови да се ваксинират още през първите три месеца.

19 на сто от турците са заявили желание да се ваксинират веднага след като е станало ясно, че има готова ваксина, показва проучване на социологическата агенция ИПСОС. 41 на сто пък са казали, че биха се ваксинирали още през първите три месеца след започването на прилагането на ваксината. 23 на сто не са декларирали кога смятат да се имунизират. Процентът на хората, които отказват ваксинация срещу COVID-19, възлиза на 14 на сто в страната, показва още проучването.

В края на декември в Турция пристигна първата пратка от договорените с Китай дози от ваксината Синовак срещу коронавируса.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Марс

    6 5 Отговор
    Да не би да очакват покушение този месец?!

    Коментиран от #6

  • 2 Сатъра на Хана

    4 5 Отговор
    Кво му е нормалното когато Ибача на Кози е ислямист ?
  • 3 Али Раза

    5 9 Отговор
    Само петнят името и постигнатото от Ататюрк

    Коментиран от #9

  • 4 Тъй тъй

    4 4 Отговор
    и после повече да не пускат чужденци. Представям си Истанбул или средиземноморието без туристи! Някой мисли ли с таз глава?
  • 5 барба ганьос

    9 2 Отговор
    турците са пак много ходове пред нас, едва ли ще видиме бусове за кренвирши да разнасят ваксини.
  • 6 Брендилия

    0 5 Отговор

    До коментар #1 от "Марс":

    Да ама в САЩ, Йоджалан ще си го получи задето не успя преврата срещу Президент Ердо

    Коментиран от #7

  • 7 Приятел

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "Брендилия":

    Грешиш този е заловен отдавна и е Имралъ адасъ в Бурса, Нищо общо няма коментарти с това.

    Коментиран от #8

  • 8 5Kan

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Приятел":

    Вероятно иска да кже че и тоя последния превратаджия скоро ще е предаден от САЩ.
  • 9 Анонимен

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Али Раза":

    Какво е постигнал Ататюрк,...това което е постигнато по времето на Ердоган.А, в пъти е много повече,..пътища, съвремени болници, летище Истанбул, язовири,..и.т.дефакто инфраструктура на Турция е съживена по времето на Ердоган.А.