5 Януари, 2021 15:46 4 139 25

Рискове и странични ефекти от ваксината срещу коронавирус: какво се знае дотук

  • ваксина-
  • коронавирус

Да се излагам ли на риска от ваксиниране срещу COVID-19? Това трябва да реши всеки човек лично за себе си - след като претегли предимствата и недостатъците

Рискове и странични ефекти от ваксината срещу коронавирус: какво се знае дотук - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Какво се знае дотук за рисковете от ваксината срещу COVID-19? Кои са обичайните странични ефекти и какви други неблагоприятни въздействия са възможни? Тук отговаряме на най-важните въпроси.

Много хора са разколебани дали да се ваксинират, защото се опасяват от евентуални странични въздействия на ваксините. Те изпитват съмнения главно поради факта, че ваксините срещу Ковид-19 бяха твърде бързо разработени. Кои са обичайните странични ефекти от ваксинирането и какви други неблагоприятни въздействия са възможни?

Всичко това е в реда на нещата

Съвсем нормално е ваксинацията да предизвика известни реакции на организма: около мястото на убождането обикновено се появява зачервяване, леко подуване или болка. Не са необичайни и реакции като отпадналост, повишена температура, главоболие или болки в ставите през първите три дни след ваксинирането. Тези оплаквания обикновено са леки и отшумяват бързо. Те показват, че ваксината кара имунната система на човека да реагира и да образува антитела.

Освен тези обичайни реакции, при ваксините срещу коронавируса в отделни случаи бяха наблюдавани и по-силни странични ефекти - например алергичен шок. Те обаче са много редки. Ваксините, одобрени от Европейската агенция по лекарствата ЕМА, от американската Агенция за контрол на храните и лекарствата FDA или от Световната здравна организация, са смятани за сигурни. В противен случай те нямаше изобщо да бъдат допуснати до употреба.

Ваксината на BioNTech

По време на изпитанията на ваксината, създадена от германската фирма BioNTech и американския ѝ партньор Pfizer, не се проявиха никакви тежки неблагоприятни въздействия. А при възрастните пациенти типични реакции като отпадналост и главоболие се наблюдаваха рядко и в слаба форма.

Но откакто тази ваксина навлезе в масова употреба, при отделни пациенти се наблюдават и някои по-тежки реакции непосредствено след ваксинирането. Един пациент в САЩ и двама британци изпаднаха в анафилактичен шок, придружен със задух и зачервявания на кожата. Тъй като и тримата не са имали предварителни заболявания, британските власти предупредиха хората, склонни към алергични реакции, на първо време да не се ваксинират.

Ваксината на Moderna

Ваксината mRNA-1273 на американския концерн Moderna също е генно базирана - принципът на функционирането ѝ е много сходен с този на ваксината на BioNTech. По време на клиничните изпитания доброволците са изпитвали само леки и обичайни странични въздействия. В доклада на един независим контролен орган се казва, че ефектът на отпадналост се е проявил сред 9,7% от ваксинираните с mRNA-1273.

Ваксината на Moderna е предизвикала в много редки случаи по-силна алергична реакция, а само в единични случаи е била наблюдавана парализа на лицевия нерв. Засега обаче не е изяснено дали тези реакции действително са пряко следствие от ваксинирането. Възможно е страничните ефекти да са били предизвикани не от мРНК на ваксината, а от липидните наночастици, които се използват като носители на мРНК и после се разграждат в организма.

Ваксината на AstraZeneca

По време на клиничните изпитания на ваксината, произведена от британско-шведския концерн AstraZeneca, се стигна до случай, в който пациент получи възпаление на гръбначния мозък. В резултат клиничните изпитания бяха временно прекратени, но независима експертна комисия установи, че въпросното възпаление не е имало никаква връзка с ваксинирането.

Руската ваксина Спутник V

Руската ваксина беше одобрена в Русия още преди да беше приключила третата фаза от клиничните изпитания. По цял свят бяха изразени сериозни съмнения по отношение на тази ваксина, тъй като имаше белези за манипулация на данни. Въпреки това ваксината вече се ползва в редица страни - в самата Русия, в Беларус, в ОАЕ, в Индия, Бразилия и Аржентина.

По данни от 2 януари, в Русия междувременно са ваксинирани над 800 000 души. Според руското здравно министерство, засега се проявяват само обичайните леки странични въздействия.

Да се излагам ли на риска?

Да се излагам ли на риска от ваксиниране срещу Ковид-19? Това трябва да реши всеки човек лично за себе си - след като претегли предимствата и недостатъците. Засега липсват информации за тежки странични въздействия при определени рискови групи, като например хората с алергии. Надеждни данни ще има чак след като като бъдат ваксинирани и наблюдавани достатъчно много хора. „Затова винаги има известен остатъчен риск. Колко голям е той, ще се изясни в следващите месеци и години“, казва в тази връзка Кристиан Богдан, директор на Института по клинична микробиология към Университетската клиника в Ерланген.

Важно е да се знае съотношението между рискове и ползи, казва още Кристиан Богдан и дава следния пример: "Ако за един възрастен човек вероятността да умре от COVID е 20%, а рискът от тежки странични въздействия от ваксината е 1:50 000 или още по-малък, тогава лично аз бих поел този риск".


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мутафчийски

    32 2 Отговор
    Набирам спешно още 25 000 🐧🐧🐧🐧🐧🐧🐧🐧🐧🐧🐧🐧🐧🐧🐧🐧🐧🐧🐧🐧🐧🐧🐧🐧🐧🐧🐧🐧🐧🐧
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 да де

    43 1 Отговор
    Знае се, че нищо не се знае трябват им мишлета за да се види какво ще се случи.
  • 4 да де

    18 2 Отговор

    До коментар #2 от "Еден македонац":

    Внимавай какво си пожелаваш оня Горе ви води българи в тефтерите си .
  • 5 Петьо Петров

    43 2 Отговор
    Няма да спра да задавам въпроса: -Защо след като са безопасните тези ваксини не се одобряват от българската Изпълнителна агенция по лекарствата,както е редно и нормално да се направи,ами само препоръчват. Разбира се въпросът е реторичен,знам отговора,предполагам и вие.
    Бъдете здрави и разумни!

    Коментиран от #21

  • 6 ТИТИ

    35 1 Отговор
    ЗА БЪЛГАРСКАТА ВАКСИНА КОЯТО СЕ РАЗРАБОТВА НЯМА ПАРИ ОСТАВКА НА ЦЯЛОТО ПРАВИТЕЛСВО
  • 7 Stéphanie 🎲

    24 2 Отговор
    Трябва поне година и половина ,две да минат за да се разбере точният ефект или странични ефекти за ваксината .Така казват специалисти ами за тези две години 😕така ли ще живеем както под домашен арест или с гривна на крак 😉 контрол от полицията.Скоро няма да си върнем нормалният начин на живот така мисля
  • 8 Ким Чен Ун

    14 3 Отговор
    Вчера се прибрах от Северна Корея, от летището някава епидемия, некви глупости ме заниват.
    Абе, има ли нещо?
  • 9 ХАРИ

    17 1 Отговор
    Ще чакам българската ваксина
  • 10 ХАРИ

    9 1 Отговор
    Ще чакам българската ваксина
  • 11 Пълни глупости

    11 3 Отговор
    "Aкo зa eдин възрacтeн чoвeк вeрoятнocттa дa умрe oт СОVID e 20%, a риcкът oт тeжки cтрaнични въздeйcтвия oт вaкcинaтa e 1:50 000 или oщe пo-мaлък, тoгaвa личнo aз бих пoeл тoзи риcк"...в света има 1.5 милиарда възрастни, според тоя мошенник вече би трябвало да са измрели 300 милиона, а общата смъртност до момента от грипа е едва 1.8 милиона
  • 12 123

    24 6 Отговор
    Няма никаква ваксина. Това е отрова която ще ни осакати и убие. Защо производителя не поема отговорност? Защо проби от ваксината не са изследвани в България за да се види какво съдържа? Химически анализ. Мирише отвсякъде. Докарват им няква течност и наште кавали на доверие дупчат.
  • 13 Фактология

    25 3 Отговор
    Какво знам аз, а не дойч-ланд.Вече 2-ма гръцки депутата скочиха върху хунтата Мицотакис.Единият от трибуната на парламента попита защо се вложиха милиони за ваксинир но не и за новото одобрено лекарство срещу ковид 19 в САЩ.Което за начало помага при по-леките случаи.Втори депутат заяви публично пред народа си, че няма да се ваксинира, защото тя не е минала 10 годишен период на изпитание доказвайки нейната ефективност.Къде са нашите депутати и президент за да защитят народа или ще допускаме дойчетата ум да ни наливат.
  • 14 Шок и Ужас

    17 2 Отговор
    Не пожелавам и на врага си преживяването което имах след ваксина срещу грип ! Едва оцелях !
  • 15 Въпрос

    14 0 Отговор
    Дойче зеле дали ще споменат колко време е ефективна ваксината? Производителите споменават 4 до 6 месеца все пак...
  • 16 Азззззззззз

    18 1 Отговор
    Ваксинате не е минала всички тестове за което трябват няколко години. Всички които одобряват тази ваксина са за съд за геноцид срещу човечеството.
  • 17 ДингоотМаалата

    6 3 Отговор
    Ма нибойти са , да знайти саму Бат Бойку ша упрай рабтата!
  • 18 оня

    14 1 Отговор
    Хе хе, безплатни опитни мишки:))
  • 19 гуетта

    10 0 Отговор
    За сега не мисля да се ваксинирам щото всеки път като видя Боко и получавам алергия.Предполагам че с много хора е така.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Covid

    11 0 Отговор

    До коментар #5 от "Петьо Петров":

    Вендага мога да ти отговоря. Българскара агенция по лекарствата не е одобрила ваксината, защото нито една подобна агенция по света не я е одобрила. Ваксината няма статут на ОДОБРЕНА, а само е разрешена за спешно ползване. Ваксините са със статут а експериментални и този факт може да се провери от всеки на сайта на американската Агенция по храните и лекарствата. Другото е лъжлива и престъпна медийна приоаганда за мнооого пари и за експериментални пингвини и то безплатни.

    Коментиран от #22, #23

  • 22 Петьо Петров

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "Covid":

    Както писах по-горе,въпросът е реторичен,въпреки,че до мен достигат информации,че за дадени ваксини се чака решение на ниво държава,но това е за невлезлите още в употреба.
    Бъдете здрав! Истината я знаят всички,но не всички искат да са бели мишки.
  • 23 Covid

    9 0 Отговор

    До коментар #21 от "Covid":

    За щастие, тези които не искаме да сме бели мишки сме мнозинство! Надявам се и заблудените хипохондрици да се осъзнаят! Бъди здрав и ти, приятелю!
  • 24 Конник

    6 0 Отговор
    Стига Реклами! Смъртността при COVID е много под 0,5 процента а не 20%. Е ако има рак някой, и му остават 3 месеца, може по рано да си замине.
    Въпроса е: колко е времето на защита? Най много 6 месеца. А след това?
  • 25 Аз40

    4 0 Отговор
    Дойчевеле пак умишлено не пише за смъртните случаи. Да не говорим, че ако беше толкова безобидна нямаше да ни карат да подписваме такава декларация. Само глупак би я подписал и инжектирал.