Last news in Fakti

6 Януари, 2021 13:25 3 760 27

Мерки спрямо неваксинираните срещу COVID-19 предлагат в Турция

  • турция-
  • коронавирус-
  • ваксина

С първите три милиона дози се очаква да бъдат ваксинирани 3 милиона души, а от последващата пратка от Китай ще бъдат отделени съответните дози за втория прием на тези лица

Мерки спрямо неваксинираните срещу COVID-19 предлагат в Турция - 1
Снимка: Shutterstock

Мерки спрямо онези, които не желаят да се ваксинират, предлагат в Турция, където правителството обяви, че ваксинирането срещу COVID-19 ще бъде доброволно, пише в. "Тюркийе", цитиран от БТА.

Експерти оценяват, че ваксините са единственият изход от епидемията, и са изпратили на здравното министерство на страната предложения, включващи и лишаване от някои публични услуги на онези, които отказват ваксинация.

Турция поръча китайската ваксина Синовак, а първата пратка пристигна в края на декември. В момента страната провежда собствени изпитания на препарата, преди да премине към ваксинацията - най-рано на 13-14 януари, пише още "Тюркийе".

С първите три милиона дози се очаква да бъдат ваксинирани 3 милиона души, а от последващата пратка от Китай ще бъдат отделени съответните дози за втория прием на тези лица, а останалите дози ще бъдат разпределени за други групи. Втората доза ще се прилага 28 дни след първата, пояснява още вестникът.

В изпратените до здравното министерство предложения на експерти се предлага отказът от ваксинация да се отразява в специалния код HES, който се изисква при пътувания, посещения в учреждения и пр. с цел ограничаване на разпространението на коронавируса. Кодът съдържа и информация за здравния статут на съответното лице по отношение на COVID-19 - за евентуални направени тестове, преболедуване и пр.

На дневен ред е дори отказване на услуги от държавни институции на гражданите, които не са се ваксинирали, пише още изданието.

"Нормализацията ще дойде с ваксината", гласи заглавието по темата на в. "Акшам".

Спадът в новите случаи засили очакванията за облекчаване на ограниченията. Специалистите обаче предупреждават, че не трябва да има отпускане, а да се изчака завършването на процеса по ваксинация, пише изданието.

Проф. Атеш Кая е на мнение, че ваксината представлява "златният ключ" към контролираната нормализация. Според проф. Неджми Илхан е преждевременно да се говори за нормализиране на живота, преди да е създаден групов имунитет на 65-70 процента от населението.

Проф. Левент Яманел пък е на мнение, че спадът в случаите на новозаразените дава надежди за постепенно отваряне на училища и заведения, но "на този етап не трябва да има отпускане", пише още "Акшам".


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Велика Турция

    8 46 Отговор
    Велика Турция

    Коментиран от #6, #7

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 дедо Герчо

    13 0 Отговор
    НЕМА ЩО..ХАХАХА....
  • 4 Конспирациите се оказват истина

    44 3 Отговор
    Е драги на какво основание няма да предоставяте услуги...?
    След като ваксинираните също могат да пренасят и разпространяват заразата?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Хи хи хи

    13 26 Отговор

    До коментар #1 от "Велика Турция":

    Какво му е великото на Турция, ако не е Ердоган щяхте още да се ринете като нас в изпражнения. Благодарете се, че имате Ердоган. Дано и ние някога да имаме такъв управник

    Коментиран от #14

  • 7 ПазарЖик

    24 5 Отговор

    До коментар #1 от "Велика Турция":

    Велика,велика а 10 лири за долар.

    Коментиран от #9, #10

  • 8 Шалвар папур

    12 4 Отговор
    Аз се чудя, защо ходят като ваксинирани кокошки упс пуйки пък то ква била работата. А перушината им до колко време ще опада.
  • 9 Шалвар папур

    6 3 Отговор

    До коментар #7 от "ПазарЖик":

    Скоро ще са 100
  • 10 Да да

    5 5 Отговор

    До коментар #7 от "ПазарЖик":

    До 3000 лв за долар има още,така че споко,и не е 10,а 7 лири,нещо много нагоре си го закръглил😅

    Коментиран от #20

  • 11 от давос

    33 2 Отговор
    надушвате ли световната конспирация?-борис джонсън ,путин ,ердоган,меркел и др., сзо,това са маши в ръцете на глобалистите!
  • 12 8дфдф878

    27 1 Отговор
    Май конспиративните теории започват да се превръщат в истина?
    ХЕС-ве, чипове......... Кое още не е ясно на шилетата дето блеят надвайки се на светло бъдеще, а камионът ги кара към кланницата?
  • 13 Даа!

    24 6 Отговор
    Българите имаме поговорка: Щом мечката заиграе в двора на комшията,ще заиграе и в твоя! Някой,някъде вероятно е попаднал на веруюто на Андрей Ляпчев: С кротце,со благо,и со малце кютек! Да си знаете отсега,че няма лабаво! Всички през иглата,ще минем! Къде през психо зомбиране,къде " доброзорно". Затова гонят заветните 70-80%.Постигнат ли ги,останалите 20% твърдоглави,ще бъдат смазани. С помощта на 80-те процента от една страна ( пълна изолация от" прокажения" на принципа Ти за голям тарикат ли се имаш?) и през държавен блокаж посочен в публикацията.Ще ги довърши т.н Работодател.Него няма кой да спре.- Или се ваксинираш,или пускай молбата за освобождаване.Аз няма да си затварям цеха,фабриката, ресторанта заради теб!"
  • 14 Да благодарим на ердоган..

    7 1 Отговор

    До коментар #6 от "Хи хи хи":

    И за какво..? 20 години на власт, за де е постройл туй онуй?че това му е работата. Пожелава си такъв и в България.тиквон не ти ли е достачен? Внимавай със пожеланията
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 абе

    9 5 Отговор
    надявам се че няма да са като мерките срещу глада че кутии с храна се раздават от камиони и отдолу турците се бият помежду си като сиганите в махалата кой ще вземе
  • 17 В тази

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    логическа последователност , в БГ с кои би трябвало?
  • 18 Псевдоним

    16 0 Отговор
    Това са все още само "предложения на експерти". Такива имаше и у нас. И трябва да бъдат смазани в зародиш.
  • 19 Мнение

    20 2 Отговор
    Не мога да разбера, уж доброволно, ама обсъждали мерки срещу неваксинираните??????
    Уж вакдината била панацея срещу ковид, ама неваксинираните нямало да ги допускат до определени места???????????
    Алооооу диктатор Ердо?!
    Нали който се ваксинира не трябва да му пука от неваксинираните, а обратното който не желае да се ваксинира, сам си носи отговорността за това???????!!!!!!!
    Какви мерки кви 5 лв мислите не мога да разбера???????!!!!!!!
  • 20 Георги

    6 2 Отговор

    До коментар #10 от "Да да":

    Козар то нашето не е нищо! Май много бързо забравихте старата лира и как викахте по- пазарите : bir milyon - bir lev, т.е. милион лири- един лев!!!

    Коментиран от #23

  • 21 😷😷😷

    11 1 Отговор
    Ваксинизъм (новият расизъм) в чист вид!
  • 22 Мехмед

    1 19 Отговор
    Ваксината трябва да е задължителна на всякъде, иначе няма отърване от тази болест-убиец.

    Коментиран от #25

  • 23 Да бе Гоше

    3 1 Отговор

    До коментар #20 от "Георги":

    Козар 1 милион 1 лев,ама заплатата тогава в Турция е 2-3 милиарда,провери ако искаш,имаш интернет,и провери още,когато 1 долар беше 3000 лв заплатата колко беше в БГ
  • 24 Аз40

    4 0 Отговор
    "лишаване от някои публични услуги" До там! Иначе е "доброволна".
  • 25 Споко,бе човек

    2 5 Отговор

    До коментар #22 от "Мехмед":

    Байдън ще ви излекува.
  • 26 6Х6

    1 0 Отговор
    Ваксиниране с недотам изпитани ваксини, в комбинация с мерки срещу неваксиниралите се хора намирисва на репресия отвсякъде...
  • 27 Фак U

    0 0 Отговор
    По последна информация ваксините са ефектични не повече от 6 месеца , след което трябва да се подновяват !Т.е. дупчене на всеки 6 месеца !