Last news in Fakti

6 Януари, 2021 15:45 1 531 3

Опашки пред църквите в Гърция на Богоявление

  • богоявление-
  • гърция-
  • коронавирус

Гръцката църква оказва пълна подкрепа на властите по отношение на епидемиологичните мерки, но стана ясно, че няма да допусне повече забрана за посещение на храмове и присъствие на вярващи на литургия

Опашки пред църквите в Гърция на Богоявление  - 1
Снимка: Shutterstock

Днешният празник Богоявление стана повод за разделение между светската и църковна власт в Гърция. Светият синод влезе за първи път в конфликт с премиера Кириакос Мицотакис заради забраната за посещение на църковни храмове. Впоследствие обаче се стигна до компромис и присъствието на литургии днес беше разрешено.

Още рано тази сутрин пред църквите има опашки от вярващи с надежда да присъстват на празничната литургия. Беше спазено противоепидемиологичното разпореждане само ограничен брой вярващи да присъстват в храмовете. Останалите чакаха на опашка под контрол на полицията, като властите следяха да се спазва дистанция с маски.

Все пак след острата реакция на Светия синод на гръцката православна църква се постигна компромис с премиера Мицотакис и църквите са отворени на днешния празник въпреки действащата строга карантина.

По разпореждане на архиепископа на Атина и цяла Гърция Йероним не се състоя освещаване на водите, както и хвърляне на кръста на открито. Тази част от литургията се изпълни в храмовете.

Гръцката църква оказва пълна подкрепа на властите по отношение на епидемиологичните мерки, но стана ясно, че няма да допусне повече забрана за посещение на храмове и присъствие на вярващи на литургия.

В Гърция действат строги ограничителни мерки от началото на месец ноември, като последната седмица е въведено излизане от дома само при необходимост. Очаква се следващата седмица децата от детските градини и началните училища да се завърнат в клас.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Stéphanie 🎲

    2 3 Отговор
    Ненормални 🥴Бързо на опашка 🐑🐑🐑свещениците свършиха парите 😂нямат пари за бензин 😁
  • 2 ЛЛЛ

    2 0 Отговор
    Гърците са много вярващи и си почитат църквата
  • 3 Камен

    3 0 Отговор
    Честитя светлия, прекрасен и благодатен празник Кръщение Господне, Богоявление на всички православни християни!

    Пoжeлaвaм нa вcички прaвocлaвни хриcтияни мир, любoв, духoвнa рaдocт и блaгoдaт, и тaкa дa пocрeщнeм и утрe - cвeтлият и прeкрaceн хриcтиянcки прaзник, пocвeтeн нa Cвeти Йoaн Прeдтeчa и Кръcтитeл Гocпoдeн!

    --------------------------

    А на православните ни братя гърци ще кажа: отдавна трябваше да го направите това и да не допускате безбожното ви правитество да затвори Православните църкви!

    Протестирахте за какво ли не, а за това, което трябваше - че затвориха църквите - не протестирахте?!