Last news in Fakti

6 Януари, 2021 20:11 1 954 8

До лятото Италия ще има собствена ваксина

  • италия-
  • пандемия-
  • ваксина-
  • коронавирус-
  • рим

Разработката ѝ е дело на екип от млади вирусолози и биолози

До лятото Италия ще има собствена ваксина - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

До лятото Италия ще има собствена ваксина срещу COVID-19. Нарича се GRAd-CoV2 и се произвежда от намиращата се недалеч от Рим специализирана лаборатория на фармацевтичната компания "ReiThera".

Разработката ѝ е дело на екип от млади вирусолози и биолози, които са използвали безвреден за човека вирус от животински произход, в който с произвеждането от организма на антитела е вграден генетичният код на протеина Spike на коронавируса. Както заяви на пресконференция научният директор на Националния институт в Рим за инфекциозни заболявания "Спаланцани" проф. Джузепе Иполито, ваксината на "ReiThera" е дала "много обнадеждаващи резултати" по време на приключилата първа фаза от нейното изпитание, информира BG-voice.com.

Тя е била инжектирана на 100 доброволци, като особено висок резултат – 95% пълен имунитет – е имала при тези от тях на възраст между 18 и 55 години. Много добра или 92,5% се е оказала и защитата при доброволците над 55 години, тоест италианската ваксина се приема много добре и е с изключително задоволителни имунни показатели. Голямо нейно предимство е това, че за изграждането от организма на стабилна защита срещу коронавирусната инфекция е нужно инжектирането само на една доза. Не е маловажна също така дадеността, че може да се съхранява дълго при температура между 2 и 8 градуса, тоест в най-обикновен хладилник.

Сега предстои втората фаза в изпробването на италианската ваксина, през която тя ще бъде приложена на няколкостотин доброволци с цел изследване най-вече на нейната сигурност и стабилност през по-дълъг период от време. При положителни резултати, в които проф. Джузепе Иполито твърдо вярва, ще се пристъпи към третата фаза. През нея с участието на няколко хиляди доброволци ще бъдат изучени до най-малките подробности евентуални негативни последствия и странични ефекти от прилагането ѝ – нещо, което според известния медик е невъзможно през първата и втората фаза.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе

    4 0 Отговор
    "уникално" име- все едно нов вирус са направили, хихи
  • 2 Бойко

    6 1 Отговор
    Аз си чакам Спутник 5 !
  • 3 др Гей Билтс

    5 0 Отговор
    Всички лочат от моята дамаджана, само етикетите са на различен език.
  • 4 До лятото..

    1 3 Отговор
    Ами че тя дотогава ще е колкото Северната Македония по глава население..

    Коментиран от #5

  • 5 Бай Кольо

    8 0 Отговор

    До коментар #4 от "До лятото..":

    Абе серсем, Италия е 63 000 000, Македония е 1 800 000, ама ти от каде да ги знаеш тея работи
  • 6 До лятото

    4 0 Отговор
    Като си глъм като кантонерски петел , не се обаждай че си тъп е ясно,не се излагай палячо
  • 7 Рим

    1 1 Отговор
    Какви са тия измислици ? Италианците не искат да се ваксинират. Вече се организират групи, които наемат адвокати за да се подсигурят да не бъдат преследвани или дискриминирани, защото отказват ваксината. От друга страна правителството за да не прибягва към насилие, което ще провали плана, забавя ваксинирането казвайки че нямало достатъчно ваксини за всички... и на практика ваксинирането върви " много добре " само по новините с измислени артисти.
  • 8 пророк Исай

    0 0 Отговор
    Само не разбрах , ЛЯТАТО на КОЯ година ??????? Сега сме януари на 2021г.