Last news in Fakti

9 Януари, 2021 13:28 1 773 0

Без бюджет Кипър търси начини за финансова подкрепа на фирми и домакинства

  • кипър-
  • никос анастасиадис

Очаква се новият проектобюджет, с допълнения от опозиционните партии, да бъде обсъден от парламента на 18 януари

Без бюджет Кипър търси начини за финансова подкрепа на фирми и домакинства  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Нови планове за финансова подкрепа на фирмите и домакинствата одобри правителството на Кипър. Мерките са заради спирането на работата на много предприятия в започващия утре триседмичен локдаун в страната. Проблем обаче е, че Кипър няма приет бюджет за 2021 г.

Програми за подпомагане на заетостта и за субсидиране на разходите за заплати на напълно затворените компании и тези със силно намалял оборот представя днес социалният министър Зета Емилианиду. Финансовият министър Константинос Петридис ще обяви мерки за директна подкрепа на фирмите и самонаетите за покриване на техните оперативни разходи.

Редица подобни схеми действат от март миналата година досега.

С обявената вчера национална карантина в сила от 10 до 31 януари се спира работата на всички търговски предприятия (с изключение на магазините за хранителни стоки, здравни услуги и други основни дейности), а също молове, универсални магазини, ресторанти и много други обекти.

Проблемът е, че Кипър е без приет бюджет за 2021 г. - проектът му бе отхвърлен от парламента през декември. Така правителството е силно ограничено в разходите, които може да извършва през януари - само в рамката на миналогодишната сума на месеца и само за елементи, включени в бюджета миналата година. Програмите за подпомагане са допълнителни, извън разрешените плащания.

На среща вчера с лидерите на парламентарно представените партии президентът Никос Анастасиадис ги призова да приемат ревизирания вариант на бюджета, тъй като „държавата не трябва да се оставя да рухне в разгара на пандемия”.

Очаква се новият проектобюджет, с допълнения от опозиционните партии, да бъде обсъден от парламента на 18 януари.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА