Last news in Fakti

10 Януари, 2021 16:20 3 314 23

Куба ще тества своя ваксина в Иран

  • иран-
  • куба-
  • ваксина

Техеран обвинява врага си Вашингтон, че възпрепятства достъпа му до ваксини посредством строгия санкционен режим

Куба ще тества своя ваксина в Иран  - 1
Снимка: Shutterstock

Куба ще тества най-напредналия си кандидат за ваксина срещу коронавируса в Иран, съобщиха от разработващия изследователски център, предаде АФП.

Държавният институт за ваксини Финлай и Института Пастьор в Иран подписаха споразумение в Хавана, което предвижда провеждане на фаза 3 на клинични изпитания в Иран „с цел ускоряване на имунизацията срещу COVID-19 в двете страни“.

Новината идва, след като върховният лидер на Иран обяви в петък забрана за внос на американски и британски ваксини срещу коронавирус, заявявайки, че те са „абсолютно недостойни за доверие“.

Аятолах Али Хаменей посочи, че смята за възможно „те да искат да заразят двете страни“.

Ислямската република е регистрирала над 1,2 млн. случая на COVID-19, който доведе до смъртта на 56 000 иранци.

Техеран обвинява врага си Вашингтон, че възпрепятства достъпа му до ваксини посредством строгия санкционен режим.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Професора

    35 7 Отговор
    Кубинците са по умни от краварите с 1000 пасос разработиха ваксина, а краварите милиарди долари наляха за нещо не много сигурно!!!

    Коментиран от #5, #7, #15

  • 2 Майна

    23 1 Отговор
    ЧОВЕЧЕСТВОТО ЗАПРИЛИЧА НА ЛАБОРАТОРИЯ ЗА ЕКСПЕРИМЕНТИ....НЕ Е ЗА ВЯРВАНЕ...ВИЕ, АКО ИСКАТЕ ...ВЯРВАЙТЕ
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Кубинеца с Голямата

    11 1 Отговор
    И ефикасна ваксина за европеики

    Коментиран от #8

  • 5 Хаха

    13 7 Отговор

    До коментар #1 от "Професора":

    По-добре Куба да тества ваксината направо на Професора.

    Коментиран от #9

  • 6 Аз40🏴‍☠️

    13 0 Отговор
    Всеки се тъпчи на "златното" влакче, но всичко е по плана за т. нар.: C O V I D - 1984
  • 7 да питам

    3 9 Отговор

    До коментар #1 от "Професора":

    МОСАД ли ти го подшушна ?
  • 8 Ти ,

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "Кубинеца с Голямата":

    Да не си първата европейка с кубинска ваксина ?
  • 9 Професора

    11 2 Отговор

    До коментар #5 от "Хаха":

    Бил Гейтс се грижи за теб!
  • 10 Миризлив пор

    33 1 Отговор
    Колкото и да ръсят мозък троловете, Куба е една от страните с водеща програма за справяне с епидемии. Има постоянни мисии в Африка и бяха едни от първите пратили екипи в Италия тази пролет.

    Коментиран от #13

  • 11 4324

    24 1 Отговор
    тия щатите са въздух нищо не става от тия кравари.Иран има къде по-добро здраве опазване
    Кубинците са класи над щатите.
  • 12 Бодак

    27 2 Отговор
    Много хора не вярват не само на американска фармацевтика, а на нищо там. нищо хубаво не е дошло от САЩ, освен безброй злини срещу народите.
    Освен печалба, в главите на тези хора няма нищо свято.
    Никога не бих си сложи американска или която и да е Западна ваксина. Хора продаващи фалшиви храни (т.н. двоен стандарт) и фалшиви новини и сеещи смърт чрез войските си не са за доверие.
    Бих се ваксинирал с друга ваксина, но не и произведена на Запад. Отдавна, разбирайки за разликата на една и съща храна там и тук съм се отвартил от тези хора и не купувам храна от Запад, камо ли ваксини. Кой е сигурен че няма да са различни от техните, както при храните

    Коментиран от #16

  • 13 8888

    26 2 Отговор

    До коментар #10 от "Миризлив пор":

    вярно е тия куба на края ще се окажат държава с топки ,не като евро скапания съюз.

    Коментиран от #14, #18

  • 14 Миризлив пор

    12 0 Отговор

    До коментар #13 от "8888":

    Въпрос на местоположение, ЕС е в климатичен пояс в който епидемиите трудно се разпространяват, има здравеопазване и условия за хигиена. Куба са малко по на юг, постоянно ембарго и горещ климат. За да поддържат постоянна готовност участват постоянно в такива мисии да затвърдят теорията с практика. При щатите, грижа има за кой си плати, лечение на корона 50-80 000$ без да те интубират, интубацията вече е над 250 хиляди зелени.
  • 15 Кака Мара

    3 21 Отговор

    До коментар #1 от "Професора":

    А защо бягат с лодки до Маями кат са много умни и щастливи у Кубата. По добре при бялата акула отколкото при червения Кастро

    Коментиран от #17

  • 16 Кака Мара

    1 7 Отговор

    До коментар #12 от "Бодак":

    То и в твойта няма нищо ....
  • 17 Фидел Кастро

    20 2 Отговор

    До коментар #15 от "Кака Мара":

    Кой бяга престъпниците бягат с лодки от Куба! Те затова в Маями са пропищели от престъпност.
  • 18 Здравеопазването в Куба

    17 0 Отговор

    До коментар #13 от "8888":

    е на повече от прилично ниво за малкото средства, с които разполага тази бедна държава. Там лекуват, а не крадат. И в случая не става въпрос за "топки". Нямат излишни пари, за да плащат за чужди ваксини. Имат явно и учени, които могат да разработят тяхна кубинска ваксина без милиарди вложения, както и евентуален пазар в някои държави, които считат САЩ за враг.
  • 19 Майна

    13 0 Отговор
    ЩЕ...ТЕСТВА..!!!,РАЗБРАХТЕ ЛИ ??? ВСИЧКИ ВАКСИНИ ИМАТ ОПРЕДЕЛЕН ПЕРИОД НА ТЕСТВАНЕ...В СЛУЧАЯ, ВСИЧКИ, КОИТО СЕ ВАКСИНИРАТ УЧАСТВАТ В ТЕСТВАНЕТО...,ЗАЩОТО НЕ Е ДОСТАТЪЧНО ДЪЛЪГ ТОЗИ ПЕРИОД ОТ СЪЗДАВАНЕТО ИМ... ОСВЕН ТОВА, ЗА ЧЕТЯЩИТЕ Е ЯСНА ЦЯЛАТА ИСТОРИЯ И ЦЕЛ ПО ПРОВЕЖДАНЕТО НА ОПЕРАЦИЯТА С КОВИД...
  • 20 ало сороснята

    6 1 Отговор
    Айде на бас, че както американците ходят в Куба да си ликуват, така и сега амуриканци ще си купуват кубинска ваксина. А на краварите ваксината никой няма да я купи ако не са държавните поръчки и протекции.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Конкретно във

    9 0 Отговор
    Медицината,кубинците са една водещите стрсни в света.Колкото и да се струва невероятно на някого.Изключително подготвени медици и мед.специалисти.Въпреки икономическата блокада( над половин век) и липсата на суровини,имат уникални постижения във фармацията.Цените на всички лекарства са буквално символични- и то за чужденци,на който им се е наложило , докато пребивават там.За местните хора,рецептите са на95% безплатни.За хронични заболявания*- се поема изцяло от държавата.Техни лекарства, буквално те вдигат на крак,само за два дни.На билкова основа,постигат чудеса,при бъбречни камъни, кризи,болна жлъчка,дори метастази в черен дроб.Племенника ми,( зам,капитан на търг.кораб) му излекуваха хемороидни възли,само с тридневна комбинация от инжекция и някакви билкови кремове.И най учудващото,е,че не е платил нито едно песо,или долар.Вече над 5 г,няма никакъв проблем.
  • 23 8433

    0 0 Отговор
    Говорете/пишете какво си искате, но нямате представа колко напреднала е Кубинската медицина. Просто е нереално. Германец отива в Куба, защото в Германия и в САЩ искат да му извадят окото, било нелечимо и неизбежно. За $5000 човекът си тръгва със собственото си ИЗЛЕКУВАНО око, даже с две.