11 Януари, 2021 13:05 3 626 9

От днес: строги ограничения в цяла Германия

  • германия-
  • мерки-
  • коронавирус-
  • ограничения-
  • пандемия

Приети бяха дори масивни ограничения на свободата на придвижване. Но не навсякъде мерките ще важат в еднаква степен.

От днес: строги ограничения в цяла Германия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Новите мерки в борбата срещу коронавируса бяха договорени миналата седмица на среща на канцлерката Ангела Меркел с министър-председателите на 16-те федерални провинции. Едно от основните ограничения, предизвикало и най-много полемика, предвижда от определено равнище на разпространение на заразата да бъде ограничавано придвижването на хората: никакво отдалечаване на повече от 15 километра от местоживеенето без основателна причина. Прието бе тази мярка да важи за всички места, където за едноседмичен период са регистрирани над 200 новозаразени на 100 000 души население. Но не всички провинции въведоха това ограничение - в Северен Рейн-Вестфалия например, най-многолюдната германска провинция, мярката не е предвидена. Същото важи за Бремен, Хамбург, Райнланд-Пфалц и Баден-Вюртемберг.

Останалите ограничения

Нови ограничения бяха въведени и за частните контакти: отделният човек може да се среща само с още едно лице, което не принадлежи към неговото домакинство. Но и тук има разлики в отделните провинции: в Северен Рейн-Вестфалия това е валидно само за контактите навън, а в някои провинции ограничението не важи за децата под 12 години.

Ето накратко и част от останалите мерки, които на първо време ще важат до 31 януари.

Училищата и детските градини остават затворени, като в отделните провинции има известни изключения. На някои места взимат допълнителни решения за най-горните класове, а в Хамбург например детските градини остават отворени, макар и с ограничен капацитет.

Затворени са обектите за обществено хранене, за прекарване на свободното време и за културни събития. Затворени остават също всички магазини, с изключение на онези, които покриват насъщните нужди. Автосервизите, бензиностанциите, велосипедните работилници и банките остават отворени. Увеличава се броят на дните за болнични за децата. Досега родителите имаха право на 10 дни отпуск за болно дете, а самотните родители - на 20. Сега броят на дните се удвоява.

Влизащите в Германия, които пристигат от рискови региони, трябва да се подлагат на тест максимум 48 часа преди пътуването или директно на границата. Следва задължителна карантина, която на петия ден може да бъде прекратена при наличие на отрицателен тест. Употребата на алкохолни напитки на обществени места остава строго забранена, като нарушителите ще бъдат наказвани с глоби. Фризьорските и спа-салоните остават затворени, а към всички работодатели се отправя настойчивият призив да улеснят работата от вкъщи. Богослужения в храмовете на различните вероизповедания са допустими само с маски и при спазване на дистанция от 1,5 метра.

Ново решение ще има на 25 януари

Всички тези ограничения важат засега до края на януари. Решение за периода от февруари нататък ще бъде взето на 25 януари.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    35 6 Отговор
    Ха честито айнцу ,цвайцу , дрън !

    Коментиран от #8

  • 2 БАЙ Х@Й

    44 5 Отговор
    А гривни кога да очакваме ⁉️
  • 3 Гост

    34 4 Отговор
    Вече НЯМАМ вяра на никой, четох че в Испания моловете работят, ако е така, значи някой, някъде ЛЪЖЕ?

    Коментиран от #6

  • 4 Демокрация,

    34 3 Отговор
    какво да се прави. Откъдето и да погледнеш политическа немощ, съзнателно съсипване на човешки съдби и напарфюмирани речи.
  • 5 Охо Бохо

    23 3 Отговор
    Е, след немско да очакваме и в българско, тикеуна ще види, че Пергелка се подкова ва и жабата ще вдигне крак.
  • 6 123

    20 2 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Никой не лъже. Статията е преведена от немските с Гугъл преводача 🙈🤣🤣😂
  • 7 2020

    15 0 Отговор
    Онзи Чичко с Мустачките има да цъка като швейцарски часовник и да завижда за драконовските мерки, измислени от ГДР-ечката Дантела Пергел!
  • 8 Явно

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Дойче веле един свестен материал не са в състояние да напишат.
  • 9 Аз40🏴‍☠️

    7 0 Отговор
    А от утре отварят пак концлагерите на Байер. Всички дружно ни водят за носа към вагоните, ще ни лекуват от болестите 🥵