Last news in Fakti

11 Януари, 2021 20:04 13 982 28

Пробив: откриха пътя за лечение на COVID-19

  • коронавирус-
  • ваксина

Д-р Бернхард Елингер от института „Фраунхофер“ смята, че постижението е отлично, но тепърва трябва да се види дали компютърният модел работи и в реалността

Пробив: откриха пътя за лечение на COVID-19 - 1
Снимка: Shutterstock

Откриха слабото място на коронавируса: германски учени твърдят, че знаят как могат да пресекат пътя на вируса към човешките клетки. Това може да се окаже дългоочакваният пробив в борбата срещу COVID-19.

Учени от университета в Тюбинген твърдят, че са открили пътя за лекуване на заболелите от COVID-19. През последните месеци всички залагаха на ваксините, но един антивирусен медикамент би могъл да доведе до сериозен пробив в борбата срещу пандемията. След като такива медикаменти успяха да поставят под контрол ХИВ и Хепатит С, сега редица международни екипи работят на високи обороти за откриване на лекарство срещу COVID-19.

Слабото място на коронавируса

Изследователите от Тюбинген твърдят, че са намерили слабото място на коронавируса. С помощта на компютърен модел те са установили, че могат да пресекат пътя на вируса към човешките клетки. Мишената, в която се прицелват, е един ензим, известен като GK1. Чрез този ензим вирусът „принуждава“ човешките клетки да произвеждат определени вещества и да ги „предоставят“ на вируса. А с тяхна помощ той бързо се размножава и разпространява в тялото. Ако този ензим бъде деактивиран, коронавирусът просто няма да може да се размножава в човешкия организъм. Д-р Андреас Дрегер от университета в Тюбинген твърди, че по този начин коронавирусът може да бъде тежко засегнат, без да се нанасят поражения на човешките клетки.

Дали това е дългоочакваният пробив в борбата срещу COVID-19? Д-р Бернхард Елингер от института „Фраунхофер“ смята, че постижението е отлично, но тепърва трябва да се види дали компютърният модел работи и в реалността. Учените от Тюбинген са оптимисти и смятат, че търесният ефект може да се постигне с помощта на вече налични медикаменти - в списъка с „кандидати“ влизат стотици вече сертифицирани вещества.

"Най-рано в края на тази година"

Но всичко това отнема време. Защото след като се идентифицира правилното лекарство, тепърва трябва да се извършат различни изследвания и клинични тестове. Според д-р Елингер, на сертифициран медикамент срещу COVID-19 може да се разчита най-рано в края на годината.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 57 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Редактиране на гени

    33 17 Отговор
    Е този вид технология но е в ръцете на измамници.....

    Коментиран от #3

  • 2 аката на сакото

    68 10 Отговор
    От горе има един дето гледа.Всичко се връща.

    Коментиран от #26

  • 3 Българин

    35 9 Отговор

    До коментар #1 от "Редактиране на гени":

    Като ти се роди Негърче,пробвай пак- следващото може да е Азиатче....Като Руска рулетка,ама с известен Оптимизъм все пак...
  • 4 пандемчици

    71 9 Отговор
    Докато сертифицират това лекарство, онези злодеи, които пуснаха вируса ще пуснат нов вариант, за който лекарството не действа.
  • 5 АВЕ ДЕТО СЕ ВИКА НА ТРЕНАЖОР

    14 21 Отговор
    МОГА ДА КАРАМ КОЛА...АМА КАТО СЕ КАЧА В ИСТИНСКА И НАЦЕЛВАМ ПЪРВИЯ ДЕРЕК...ТА И ТОЗИ ОПИТ НА КОМЮТЪРА ЛЕКУВА А В ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ НЕ Е ДОКАЗАНО НИЩО....ТАКА ЧЕЕЕ КОГАТО ИМА РЕАЛНИ РЕЗУЛТАТИ И Е ТЕСТВАНО НА ХОРА ТОГАВА ЛАЙТЕ И ДРАСКАЙТЕ СТАТИИ...А ТАЗИ СТАТИЯ В МОМЕНТА Е НЕНУЖНА ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ КАТО НА ПАЗЯРЯ....
  • 6 Така е,така е...

    78 6 Отговор
    Първо да похарчим ваксините ,а после може да пуснем ефективно лекарство.
  • 7 Киро

    10 26 Отговор
    Лекарството ще бъде по вредно и от ваксината...
  • 8 Asdfg

    39 2 Отговор
    А така! Първо ваксини, после медикаменти за грипчето 19.
  • 9 ежко

    56 0 Отговор
    Отдавна чакам лекарство, а не ваксина.Защо ваксина?Защото ако са нужни 300 000 дози лекарство за лечение, то за ваксинация са нужни едни 15-17 милиона дози. От ваксини май се печели в пъти повече...
  • 10 Drozd

    16 7 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Пробив: откриха пътя за лечение на COVID-19
    Открили били намсикво. Колкото ваксините струват, толкова и немския път. Видяхме.
  • 11 не не

    32 5 Отговор
    Не става. СЗО признава САМО ваксините.
    Всеки трябва да се стерилизира.
  • 12 Българското

    17 2 Отговор
    Лекарство се вари в голям казан ,като на Дяволът и после се мирише и с изпаренията тепаме Ковидчето
  • 13 Бай Кольо

    6 17 Отговор
    А аз мислех че учените от Москва са го открили
  • 14 123

    9 8 Отговор
    Дезинформация от DW.
  • 15 Коко

    15 3 Отговор
    Ваксината не е постоянен имунитет ! Непостижима аутопия, при това изградена на нереални теоретични предположения!🤷химиотерапия на хората🤔
  • 16 Майна

    18 6 Отговор
    ТОВА , КОЕТО Е НАПИСАНО В СТАТИЯТА Е ИСТИНА.ОЩЕ МИНАЛАТА ГОДИНА БЕШЕ НАПРАВЕНА ТАЗИ РАЗРАБОТКА, ТРЪМП ВОДЕШЕ ПРЕГОВОРИ ЗА ЗАКУПУВАНЕТО МУ...ТРЯБВА КЛИНИЧНО..ВРЕМЕ...И ПАК ВИ ПРИЗОВАВАМ -НЕ СЕ ВАКСИНИРАЙТЕ

    Коментиран от #20

  • 17 Смешки

    4 6 Отговор
    Този измислен "компютърен модел" го въртят още от Март месец и досега не са направили даже инвитро изследвания, камо ли опити върху животни или хора. И тези като БАН им трябват "поне 10 години" да постигнат нещо реално, а до края на тази година ваксините вече ще са го изтрили.
  • 18 Компютър

    5 4 Отговор
    Срещу Вирус ХаХаХа ,Компютрите са по по болни от Хората и кой на кого пуска вируси ....
  • 19 Трябва да

    6 3 Отговор
    Се накаже и спре този които е създал вироса тои не излиза просто така от природата
  • 20 Onq s konq

    3 2 Отговор

    До коментар #16 от "Майна":

    Щом Господ(е)дин Борисов се ваксинира. Се ваксинирами и ний с конят.
  • 21 Д-р Бръкнипутев

    5 3 Отговор
    Ясно, тия отвориха записките на д-р Менгеле.
  • 22 Ние

    12 2 Отговор
    АНАЛГИН ХИНИН -ът излекува болните от нашето семейство. Не давам съвети, само споделям. Даде ми го като предписание приятел-фармацевт-българин, работещ в голяма болница в Париж. Трябва само да се взема навреме и ударни дози!

    Коментиран от #28

  • 23 ЦарВул

    0 2 Отговор
    Трай ми коньо за зелена тревица!Напролет шъ ти купя ливадка да си пасеш на воля!!Та и тия показват ни някакви фантасмагорични разсъждения и ....НИЩО.О.О.О.О.О.!!!И аз искам да има лекарство за ковид ама няма.а.а.а.а.а.а.и не ще има скоро,защото производителите на ваксина ще фалират СРАЗУ/превод от руски-ВЕДНАГА!!!!!!/ИСКАМ ДА ИМАМ ИЗБОР НА ВАКСИНА!!А НЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО С ТАЗИ НА ДЖЕНДЪРИТЕ!!ВЕЧЕ ИМА ПОНЕ 20 ВИДА ВАКСИНИ!!НЕКА НАРОДО ИМА ПРАВО ДА СИ ИЗБИРА С КОЯ ДА СЕ ВАКСИНИРА,А НЕ КАТО СТАДО ОВЦЕ!ПРЕЗ СТЪРГАТА,А ПОСЛЕ ПОСТ МОРТЪМ/ЛЕТАЛЕН ИЗХОД/БЕЗ ПОСЛЕДСТВИЯ ЗА ПРОИЗВОДИТЕЛЯ!!ЛЕТИШ СЪС САМОЛЕТ,КОЙТО ПОСЛЕ КАТАСТРОФИРА!!ПЛАЩА ЛИ АВИОКОМПАНИЯТА НА РОДНИНИТЕ!!ПЛАЩА И ОЩЕ КАК!!ЗАЩОТО БИЛЕТА Е ЕДИН ВИД ЗАСТРАХОВКА ЖИВОТ И ВСИЧКИ ПРАВА ЗА СЛЕД ТОВА!!

    Коментиран от #25

  • 24 bfdgb

    2 1 Отговор
    Сигурно ви е ясно , че ако вируса се разхода сред човеците да края на годината ще се умори и няма да може да стои на краката си от умора. Но пък ще са умрели още няколко милиона дотогава.
  • 25 шижи

    2 2 Отговор

    До коментар #23 от "ЦарВул":

    Джендърска ваксина звучи като дървено желязо. Но ти си знаеш как ги разпознаваш коя е мъжкарската ваксина за теб.
  • 26 справките

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "аката на сакото":

    ....показват,че на мръсниците страдат децата им.
    Някой твърдят,че това е ,,божията ръка,,
  • 27 Левтер

    2 2 Отговор
    Открили сте дедов!
  • 28 ККК

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Ние":

    АЗ СЪЩО СЕ СПАСЯВАМ С АНАЛГИН ХИНИ И МОРИВИД