12 Януари, 2021 13:07 1 513 5

ЕС е готов да одобри още една ваксина

  • ес-
  • ваксина-
  • астразенека-
  • астра зенека-
  • урсула фон дер лайен-
  • коронавирус-
  • ек-
  • пандемия

Производителите на този препарат са внесли документите си

ЕС е готов да одобри още една ваксина - 1
Снимка: БГНЕС

На 29 януари ваксината на "АстраЗенека" може да получи одобрение за приложение в ЕС, съобщи днес Европейската агенция по лекарствата. Агенцията уточни, че днес производителите на този препарат са внесли документите си за оценка, предаде БТА.

Уточнява се, че агенцията е извършила досега предварителна проверка на ваксината, която след одобрение ще бъде третият достъпен в ЕС препарат за защита от заразяване с COVID-19. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че при положително становище на лекарствената агенция, разрешението за пазарен достъп ще бъде издадено много бързо. При одобряването на първите две ваксини ЕС даде разрешение в същия ден, в който лекарствената агенция се произнесе положително.

Пред комисията на Европейския парламент по околна среда, защита на общественото здраве и сигурност на храните днес главният преговарящ на ЕС с производителите на ваксини Сандра Галина посочи, че във второто тримесечие на годината доставките ще се ускорят. Тя добави, че ЕС е сключил споразумения за покупка на "всички достъпни количества" ваксини на пазара. По нейните думи предварителните споразумения, сключени от ЕК, предвиждат графици за доставка и условия за отговорността на производителя.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й

    6 0 Отговор
    ⁉️ И щом толкова са загрижени за здравето на всички защо не разкрият състава и не позволят на всички фармацевтични фирми да произвеждат ваксината ⁉️
  • 2 Ами одобрят ли я,

    0 0 Отговор
    шведите ще почнат да си се боцкат с нея сигурно, а няма да ползват вече тази на Pfizer/BioNtech. Ама защо ли пък не изчакаха одобряването на AstraZeneca, а започнаха и те от 27 декември с ваксинирането с Pfizer/BioNtech? И какво ще продължат да продават на Норвегия и Исландия - ваксината на Pfizer/BioNtech (както досега) или тази на британско-шведската AstraZeneca? Накъде ли ще наклонят везната интересите им (да не забравяме все пак, че Швеция е един от най-големите експортьори в света (сред първите 30.държави).
  • 3 БАЙ Х@Й

    2 0 Отговор
    Отг. А) заради много пари❗ Отг. Б) защото има скрити цели❗ Отг. В) здравето на хората не е приоритет❗

    Коментиран от #4

  • 4 Отговор Г: Всичко заедно

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "БАЙ Х@Й":

    А, Б и В не са взаимноизключващи се, а взаимно допълващи се (в частност взаимнозаменими)
  • 5 др менгеле

    5 0 Отговор
    Хора,бдете.Лъжат ви за много пари.Не забравяйте експеримента с препарата Талидомид,рекламиран в началото като безвреден и довел до раждането на много деца с уродства и малформации.