Last news in Fakti

12 Януари, 2021 15:55 9 438 20

Обрат! Италия има нов COVID пациент №1

  • италия-
  • коронавирус-
  • пандемия

Става дума за 25-годишна жена от Милано, която се оплаквала от кожни проблеми и на 10 ноември 2019 г. ѝ била направена биопсия

Обрат! Италия има нов COVID пациент №1 - 1
Снимка: Shutterstock

Италиански учени са открили нов "пациент номер едно", заразен с новия коронавирус още през първата половина на ноември на 2019 г., предават агенция АНСА и водещи италиански издания, цитирани от БТА.

Става дума за 25-годишна жена от Милано, която се оплаквала от кожни проблеми и на 10 ноември 2019 г. ѝ била направена биопсия, съобщи екип от учени от Миланския държавен университет. По това време лекарите стигнали до извода, че жената от северния италиански град има само атопичен дерматит. Заболяването изчезнало при пациентката след пет месеца.

През това време в Италия беше официално регистриран "пациент номер едно", заразен на територията на страната с новия коронавирус и постепенно епидемията се разпространи в северната област Ломбардия и други региони. Властите наложиха първия национален локдаун и мерки за социална дистанция.

След началото на епидемията в Италия учените от Миланския държавен университет са наблюдавали при някои пациенти, заразени с коронавируса, само кожни проблеми. Ето защо те решили на по-късен етап през 2020 г. да проверят всички данни от биопсии за атипичен дерматит, направени още през есента на 2019 г. Така те прегледали и биопсията на младата жена от Милано.

Прегледът показал наличие в кожната тъкан на генетични последователности (т. нар. секвенции) на РНК на вируса на SARS-CoV-2, които учените наричат "пръстови отпечатъци" на вируса. Специалистите се свързали на последващ етап с жената и научили, че дерматитът ѝ изчезнал през април 2020 г. В началото на заболяването тя имала също леки болки в гърлото, но нямала никакви други оплаквания. На жената бил направен и тест за антитела срещу коронавируса през юни 2020 г. и той показал, че тя е изкарала заболяването.

Според Рафаеле Джаноти, който е ръководил изследователския екип, това е първият документиран по научен път случай в Италия на човек, заразен с коронавируса. При по-задълбочена проверка, твърди Джаноти, би могло вирусът да бъде открит и още по-рано, вероятно в проби от октомври 2019 г.

В края на миналата година бе съобщено, че в Италия има друг "пациент номер едно" от официално обявения на 21 февруари 2020 г. мъж от град Кодоньо в Ломбардия. Тогава новият официален "пациент номер едно" в Италия стана дете от Милано, диагностицирано с коронавируса през декември 2019 г.

Изследвания от последните месеци показаха наличието на коронавируса в отпадни води в Северна Италия още през декември 2019 г. Проучване пък установи наличието на антитела за коронавируса у хора, които са били обект на скрийнинг за тумор на белия дроб между септември 2019 г. и началото на декември същата година.

В края на ноември Китай обвини Италия, че е скрила данни за коронавируса, които според Пекин доказват, че заразата се е появила на Апенините през септември - три месеца по-рано, отколкото в смятания за първоначално огнище китайски град Ухан.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    38 21 Отговор
    Елате Утре на площада в 11 часа да турим край на гаврите с народа.
  • 2 Отегчен

    28 9 Отговор
    Аман от глупости ..
  • 3 Гоуст

    34 14 Отговор
    Това опровергава версията че е тръгнал вируса от Китай.А като и знаем пословичната нечистоплътност на италианците.

    Коментиран от #11, #18

  • 4 Дънкан Маклауд

    37 5 Отговор
    Оказа се че дядо ми починал 1958-ма от сърдечен удар е починал всъщност от Ковид.Ако премахнем Ковид хората стават безсмъртни това са търселини древните алхимици философският каамък за вечен живот всъщност е било лекарство срещу Ковид.
  • 5 Анонимен

    41 3 Отговор
    След като са открили 7-8 месеца по късно антитела значи те не се губят както казват всички
  • 6 Любопитно,

    14 1 Отговор
    как са установили наличието на вируса в отпадните води? С каква концентрация е трябвало да бъде наличен в тези води, та да го хване "тестът" (PCR? Антигенен? За антитела?😆😂)

    Коментиран от #10

  • 7 Covid

    19 3 Отговор
    А въобще за кой точно вирус говорите, че нито един учен по света не го е показал, освен на картинка?
  • 8 хриситиянин

    13 4 Отговор
    долна брутална лъжа
  • 9 Реалност

    30 4 Отговор
    Накрая ще се окаже, че този страшен вирус сме го карали от десетилетия, но сме му викали по старому грип.
  • 10 Цако Даков

    13 3 Отговор

    До коментар #6 от "Любопитно,":

    А на мен ми е още по-любопитно какво са търсили в отпадните води на Милано, за да намерят COVID!

    Коментиран от #13, #15

  • 11 Има сведения за масови случаи

    22 3 Отговор

    До коментар #3 от "Гоуст":

    на атипична пневмония в САЩ от октомври 2019.И рентгенови снимки на пациенти, които доказват наличие точно на ковид пневмония. Още повече, че през октомври е твърде рано за грипни вируси.Така, че и в САЩ е имало ковид-19,много преди да е бил засечен в Ухан. Това, че Ухан е милионен град, с много големи предприятия, пазари и активен начин на живот е допринесло за това там коронавирусът да бъде забелязан, защото се е разпространил масово. В Италия също беше засегната най-силната в индустриално отношение зона около Милано, с много предприятия, в които работят много хора. Където има струпване на много хора в цехове, заводи и т. н. много лесно възникват клъстъри от заразени.И започва масово разпространение на коронавируса сред цялото население както се случи в Ломбардия, Венето в Италия. А съвсем естествено един от най-пострадалите градове при първата вълна в Италия беше Бергамо, където има летище, обслужващо огромен брой нискобюджетни полети до много държави.
  • 12 3909

    6 11 Отговор
    Историята показва че всички епидемии тръгват от Китай.
  • 13 Чичо Тончо

    10 2 Отговор

    До коментар #10 от "Цако Даков":

    А на мен ми е интересно като се доказва с тази статия, че го е имало коронавируса в Милано месеци преди да се разсмърди в Ухан откога е всъщност въпросния вирус тука у нас? Щото наши хора ходеха да заработват до Милано и обратно много!?
    Не, че нещо, но за какво ручаме жабетата толкова време!? А и какво ще търси и какво ли ще намери в Китай оная комисия дето вече три пъти тръгва, но не отива там да търси и да разследва!?
  • 14 дддд

    10 1 Отговор
    Още малко ще се окаже, че мега-гига-супер опасният коронавирус го е имало от години... и чак март 2020 разбраха за него?

    Коментиран от #17

  • 15 Тази информация за отпадните води

    15 0 Отговор

    До коментар #10 от "Цако Даков":

    на Милано въобще не е нова. Периодично се взимат проби от отпадните води не само в Милано, а и в много други градове по света. Изследват ги за много други неща, а не за коронавирус естествено. За наличие на еширихия коли например. Просто "образците", т. е. пробите се пазят известно време. И са решили да ги тестват и за следи от коронавирус. И такива са били открити. Естествено не с PCR, нито с антигенен тест, нито с такъв за антитела. Има си други методи за целта. Плочките с материал от "биопсии"също се съхраняват известно време в болниците, където са правени. Аз лично платих 20 лв, за да взема блокчето с материал от биопсия на майка ми, понеже се съмнява в поставената ѝ диагноза в голяма варненска болница. Направих две платени изследвания на други две места и се оказа, че съм прав. Майка ми не е с онкологично заболяване, а със съвсем друго, което също не е безобидно, но не е злокачествено.И 6 години и половина след операцията(биопсията) си е жива без никакво лечение и химиотерапии.А блокчето след това им го върнах в болницата и си прибрах 20-те лева обратно. Не виждам защо трябва и да ги "спонсорирам" за зле свършената работа на патоанатома им(уж голямо светило). Но нито е виждала майка ми, нито има представа от симтоматиката и оплакванията ѝ. А аз имам. А и говоря няколко езика и изчетох предостатъчно специализирана медицинска литература.
  • 16 Коведа

    3 2 Отговор
    Това че сега измислиха тест,който е наполовина точен и ужким реагира на ковид не означава,че е нов вирус.Със сигурност има още няколко летни и зимни с които успешно се борим.И какво ще стане ако и за другите измислят тестове и забият камбаната?Война ли?
  • 17 От години едва ли. Но поне от

    5 2 Отговор

    До коментар #14 от "дддд":

    октомври 2019 със сигурност го е имало и в Европа и в САЩ и в Азия(Китай), за да го забележи доктор Ли през ноември. Още повече, че той е офталмолог, а не инфекционист, пулмолог или вирусолог, което говори, че коронавирусът вече е бил доста разпространен в Ухан през ноември 2019 година.
  • 18 Диверсант

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "Гоуст":

    Ганчо, Ганчо занеси си потурите първо на химическо, после коментирай италианците които имат по две бани в къщи, вземат душ сутрин преди да излезнат и вечер като се приберат. Биде имаш ли или още караш с вестника
  • 19 НИЩО НОВО

    6 0 Отговор
    ТОВА Е ГРИПЕН ВИРУС " УХАН 95", ЗА КОЙТО ПИШАТ И ВЕСТНИЦИТЕ У НАС ПО ТОВА ВРЕМЕ. ПРОСТО СЕГА ИЗМИСЛИХА ПСР , ЧРЕЗ КОЙТО КОВИД СЕ РАЗГРАНИЧАВА ЕДИНСТВЕНО ТАКА ОТ ГРИПА!!! АКО ТЯМАШЕ ТОЗИ ТЕСТ ЩЯХМЕ ДА ГО ВЗЕМАМЕ ЗА ГРИП. АЗ МУ КАЗВАМ " БАВНИЯ ГРИП". БАВНО ЗАПОЧВА И БАВНО МИНАВА.
  • 20 Хирургче

    3 0 Отговор
    А бели ли ви се кожата на главата...? :DDD
    Вече няма ОВИ за 3 дни...