Last news in Fakti

13 Януари, 2021 13:23 1 759 6

ЕС преговаря за още една ваксина

  • ес-
  • ек-
  • ваксина-
  • европа-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • valneva

Дружеството използва традиционна технология за ваксиниране

ЕС преговаря за още една ваксина - 1
Снимка: Shutterstock

Европейската комисия приключи проучвателните разговори с фармацевтичното дружество Valneva с цел закупуване на потенциална ваксина срещу COVID-19. Предвиденият договор с Valneva ще даде възможност на всички държави — членки на ЕС, да закупят заедно 30 милиона дози, а те биха могли допълнително да закупят до 30 милиона допълнителни дози.

Valneva е европейско биотехнологично дружество, разработващо инактивирана ваксина срещу вируса. Това е традиционна технология за ваксиниране, използвана в продължение на 60—70 години, с установени методи и висока степен на безопасност. По-голямата част от противогрипните ваксини и много детски ваксини използват тази технология. Понастоящем това е единствената потенциална инактивирана ваксина в клиничните изпитания срещу COVID-19 в Европа.

Комисията, с подкрепата на държавите — членки на ЕС, взе решение да подкрепи тази ваксина въз основа на солидна научна оценка, използваната технология, опита на дружеството в разработването на ваксини и производствения капацитет на дружеството да снабдява всички държави — членки на ЕС.

Приключването на проучвателните разговори с Valneva е в допълнение към вече осигурения широк набор от ваксини, които ще се произвеждат в Европа, включително вече подписаните договори с AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNtech-Pfizer, CureVac и Moderna, както и проучвателните разговори, приключили с Novavax. Този диверсифициран портфейл от ваксини ще гарантира, че Европа е добре подготвена за ваксиниране, след като се докаже, че ваксините са безопасни и ефективни, какъвто вече е случаят с BioNTech/Pfizer и Moderna - наскоро разрешени в ЕС. Държавите членки могат да даряват ваксини на държави с по-ниски и средни доходи или да ги пренасочват към други европейски държави.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахаха

    8 1 Отговор
    Да ви ваксинирам у мозъците седмополови! Ще ме наричате ТО,а джендъри? Тормоз ви чака,неизбежен,под формата на 24 сантиметра..Ииийехууу..
  • 2 бил гейт рибаря

    7 1 Отговор
    тия ваксини са захранката за балъци
  • 3 Мнение

    5 1 Отговор
    Губернаторите бързат да изпълнят заръката, спусната от Метрополията.
  • 4 Колко европейска?

    9 1 Отговор
    Ма то и Москва е в Европа? А
  • 5 "Държавите членки могат ...

    4 0 Отговор
    ... да ги пренасочват към други европейски държави.". Така Швеция пренасочва към Норвегия (и Исландия), обаче не е ясно, дали ги продава на цената, на която са купени, или на друга цена.

    Коментиран от #6

  • 6 Перо

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от ""Държавите членки могат ...":

    Тиквата ги дава безплатно на РСМ,а ние плащаме 18€.