13 Януари, 2021 13:50 2 631 10

Коронавирус: Германия въвежда нови правила за пристигащи от чужбина

  • германия-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • чужбина-
  • тестове-
  • европа-
  • нов щам

Правителството в Берлин променя правилата за влизане в страната

Коронавирус: Германия въвежда нови правила за пристигащи от чужбина - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Предвидено е да се изисква вече задължителен PCR-тест за всички, които пристигат в страната не само от държави с висок брой на инфекции, но и от онези страни, в които вече са регистрирани новите мутации.

Това става ясно от проект на германското здравно министерство, който ще бъде приет днес, съобщава агенция Ройтерс. Провайдърите на мобилни мрежи за телефонни разговори ще бъдат задължени да изпращат СМС на всички пристигащи за първи път в Германия пътници, с който да ги уведомяват за действащите в страната правила и изисквания, свързани с борбата срещу пандемията.

Мутацията от Великобритания беше регистрирана в Германия още по Коледа. Тя е по-опасна с това, че е по-прилепчива и се разпространява с 50 до 70% по-бързо от известните досега щамове на коронавируса. Мутацията от Южна Африка бе регистрирана за първи път в Германия в понеделник (11.1) у пътник, пристигнал от тази държава.

Задължение за ваксиниране на здравния персонал?

Независимо от строгата карантина в Германия, броят на новите инфекции не намалява прекалено силно. Особено тревожен факт е обаче, че броят на смъртните случаи, свързани с COVID-19, продължава да е изключително висок. За последните 24 часа в страната отново бяха регистрирани над 1000 смъртни случая.

Междувременно в Германия се разгоря и дебат за това дали да се въведе задължение за ваксиниране на болногледачите и медицинския персонал, грижещ се за болните от COVID-19. Подобно предложение направи баварският министър-председател Маркус Зьодер. Германският етичен съвет към правителството излезе с предпазлива позиция, в която се казва, че подобно задължение по принцип е възможно, ако обаче са изчерпани всички други възможности. Повечето политици и здравни експерти в Германия смятат, че въвеждането на подобно задължение ще се отрази контрапродуктивно на мотивацията на хората да се ваксинират.

Нови мерки и удължаване на локдаун?

Винаги досега здравният министър Шпан е повтарял, че ваксинирането ще си остане доброволно. Той пък пледира за това всички граждани да носят по-високия клас защитни маски FFP-2. Тази мярка, според него, значително ще намали броя на новите инфекции. От германското правителство вчера отново се дочуха и гласове, че локдаунът в страната навярно ще бъде удължен чак до края на март или началото на април. Канцлерката Меркел заяви, че се очакват 8 до 10 изключително тежки седмици.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пацо

    18 0 Отговор
    Защо в Германия 30 процента от лекарите и 50 процента от медицинския персонал отказват ваксиниране?!

    Коментиран от #2, #4, #9

  • 2 честен ционист

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "Пацо":

    От гузна съвест. Немците са скопен народ, не им пречи да умират в конспиративните си кошмари.
  • 3 Майна

    10 0 Отговор
    ЧАКАМ ДА ЗАДЪЛЖИТЕ ШОФЬОРИТЕ..., ТОГАВА ЩЕ ВИДИТЕ ВИЕ , ЩЕ БЛОКИРАТ СТРАНАТА..!! ПО-ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ХОРАТА ОТКРИТО ЗАЯВЯВАТ , ЧЕ НЕ ИСКАТ ДА СЕ ВАКСИНИРАТ, ТОВА И НАЙ-ААВЕЧЕ СРЕД МЕДИЦИНСКИТЕ РАБОТНИЦИ!!! ДА ВИДИМ КАКВО ЩЕ ПРАВИТЕ
  • 4 Майна

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Пацо":

    НАД 50 ПРОЦЕНТА ОТ ЛЕКАРИТЕ, ...ПО ОФИЦИАЛНИ ДАННИ..ИНАЧЕ, НАД 80
  • 5 Майна

    8 0 Отговор
    НЕМЦИТЕ НЕ ИСКАТ ДА СЕ ВАКСИНИРАТ, ВЪПРЕКИ МЕДИЙНАТА ПРОПАГАНДА И ЛОКДАУНА...ТАЯ НЯМА ДА Я БЪДЕ!

    Коментиран от #10

  • 6 Германистан на три минарета

    7 2 Отговор
    Не важи за прииждащите "инженери" от третия свят !

    Коментиран от #8

  • 7 Виждащият

    5 0 Отговор
    Удължавайте мерките с надеждата, че всички изведнъж ще се ваксинират. Но няма да се получи това което целите, ще получите онова което заслужавате!!
  • 8 Диверсия 007

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Германистан на три минарета":

    От понеделник маските FFP - 2 в Баварската провинция са задължителни!!!
  • 9 Диверсия 007

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Пацо":

    Много от работещият медицински персонал в заплашван с уволнение за отказ от ваксиниране,както и голям процент работещи в старчески домове и домове за инвалиди, предпочитат уволнение пред ваксината.
  • 10 Диверсия 007

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Майна":

    0чаквам да видя какви още неща ще измислят, за да те накарат да се ваксинираш насила. 2020 се пазехме от корона вируса заразяване, 2021 - от ваксиниране ще се пазим, а 2022 г от ваксиниране!!!!