Last news in Fakti

13 Януари, 2021 18:35 4 069 14

Ето как ще се развие коронавирусът през следващите 10 години

  • учени-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • прогноза-
  • сайънс-
  • деца-
  • имунитет-
  • ваксини

Според учените няма да е необходима широкомащабна ваксинация в бъдеще

Ето как ще се развие коронавирусът през следващите 10 години - 1
Снимка: Shutterstock

Въз основа на анализ на данните за четири известни на човека коронавируса, които причиняват леки симптоми на обикновена настинка, американски учени са направили прогноза за развитието на COVID-19 за следващото десетилетие. Авторите смятат, че през това време коронавирусът SARS-CoV-2 ще стане ендемичен, а имунитетът от преминалата в детството лека форма на заболяването, ще остане през целия живот. Резултатите от изследването са публикувани в списание “Сайънс”, предаде агенция БГНЕС.

Анализът на имунологични и епидемиологични данни за четири коронавируса от семейството на HCoV позволил на учените от университета Емори в Атланта и държавния университет в Пенсилвания да разработят модел за прогнозиране на траекторията на SARS-CoV-2, докато той стане ендемичен, т.е. се поддържа на постоянно ниво в популацията на населението, неподхранван от външни инфекции. Авторите подчертават, че техният модел, който е много важен, включва отделен анализ на такива компоненти на имунологичната защита като податливост на повторна инфекция, отслабване на заболяването след реинфекция и преносимостта на вируса след повторно заразяване, всяко от които отслабва по различен начин с течение на времето.

Резултатите от симулацията позволяват да се оцени динамиката на промените в тежестта на заболяването за различните възрастови групи от населението. Наличните серологични данни показват, че като правило първичната инфекция с четирите ендемични щама HCoV се проявява в ранна възраст и се произвеждат и двата вида антитела – краткосрочни IgM, които определят острия отговор на имунната система, и IgG, които осигуряват дългосрочна имунна памет. Известно е също така, че разпространението на семейството на коронавирусите от HCoV сред населението е много високо. В детството тези инфекции носят почти всичко под формата на детски ринит и след това децата вече не боледуват. Случаите на откриване на IgM антитела при хора над 15-годишна възраст са изключително редки.

Изследователите твърдят, че когато SARS-CoV-2 стане ендемичен, първата инфекция ще настъпва на възраст между 3 и 5 години, а самата болест ще настъпва със симптоми на лека настинка. Възрастните хора, ако се разболеят, ще бъде в лека форма, тъй като антителата, образувани в детството, ще им осигурят определена имунна защита. Според учените няма да е необходима широкомащабна ваксинация, тъй като ваксините причиняват само краткосрочна защита срещу повторна инфекция. Но сега е необходима ваксинация. Ваксините намаляват тежестта на заболяването и формират масивен имунен отговор, който определя колко бързо COVID-19 ще стане ендемичен.

Може би, смятат авторите, ваксинацията трябва постепенно да се премахне, като се запази за по-дълъг период за определени възрастови групи. Кои ще бъдат, възрастни хора или обратно, деца, ще бъде възможно да се каже само след известно време въз основа на анализ на динамиката на развитието на болестта, заключават учените.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мангъра

    3 42 Отговор
    На всички тролчета тук им пожелавам тежко разболяване с COVID-19 и да останат без дъх!

    Коментиран от #5, #6

  • 2 ГPAД КOЗЛOДУЙ

    15 4 Отговор
    мене и господин джaмбазки вече ни ваксинираxa изoтзадзе и не ни е страх от ковид
    господина понеже е честен ционост ще го ваксинират и довечера а мен след 20 дни
    ваксинацията протече много добре и много се хареса на джaмбаза
    каза че ще иска да го вакситряскат всеки ден от тук нататък
  • 3 гост

    5 0 Отговор
    Теб те е хванал и не те пуска ,СКЪПИ !
  • 4 Чакай бе,оооу

    14 1 Отговор
    Денисе,кви 10 години,кви 5 лева?! В Морга ли ще я караме с деца,внуци и правнуци?!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ГРАД КОЗЛOДУЙ

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "Мангъра":

    мене и гocпoдин ЖAMБAЗА вече ни ваксинираха изoдзaдзе и ще идват пак да ни го правят довечера
    много ми е хубаво че мигранти с големи кожени инжекции ни ваксинирават
    Жамбaза каза че искат да го инжектират по цял ден ама психoпaтите не могат толкова и ше се наложи да викам за него някой от кварталната кръчма

    Коментиран от #9

  • 7 Петьо Петров

    19 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Ето как ще се развие коронавирусът през следващите 10 години

    Публикувано във факти.бг: Възрастните хора, ако се разболеят, ще бъде в лека форма, тъй като антителата, образувани в детството, ще им осигурят определена имунна защита.

    Хайде някой да ми обясни,ако може разбира се,как от прогноза за 10 г. изчисляват за възрастните дали са изкарали вируса през детството?!?
    Поредното налудничаво писание!

    Коментиран от #14

  • 8 Aнгeлинка

    7 3 Отговор
    Хора ваксинирайте се
    аз се ваксинирах в дупeто и вече се усещам жена, нищо, че още не сам и отрязали к@орa. Скоро като ми платят от централата и ще завърша операцията си по смяна на пола.
    Тогава ще стана жена и ще може да ме заплождат всички жители на Столипиново и Факултето.

    Коментиран от #10, #13

  • 9 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 1 Отговор

    До коментар #6 от "ГРАД КОЗЛOДУЙ":

    Човечецът с този ник (град Козлодуй) вече не е тук. Напразно се хабиш.

    Коментиран от #12

  • 10 гост

    7 0 Отговор

    До коментар #8 от "Aнгeлинка":

    Липсваш ни , скъпи !
  • 11 Аз40🏴‍☠️

    5 0 Отговор
    КОРОНАВИРУС – 1984
  • 12 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Не е вече тук защото не му подновиха тролският договор.
  • 13 Бепуткататимай чин аздаебааа

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Aнгeлинка":

    Мръкушо или по-точно мръкушо😀
  • 14 пророк Исай

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Петьо Петров":

    Странно е , но - Титаните на мисълта , създали истерията КОВИД19 , са били наясно , че страхът от неустановено и загадъчно действие на КО19 ще създаде необмисленна паника всред част от населението ! Те използват информационните платформи за тотална пропаганда , водейки се от мотото на Гьобелс - една лъжа , повтаряна многократно , става истина ! Ковид19 е обект на страх и паника , поради своята мъглявост и неопределеност . Имeннo - мъглявocттa и нeoпрeдeлeннocттa гo прaвят рaзтeглив , кaтo лacтик , и му ce прeпиcвaт нeoбикнoвeнни прoяви . Прeписват му ce вcякaкъв вид cвoйcтвa , имeннo зaщoтo e мъгляв и нeуcтaнoвeн ! Кoeтo вoди дo извoдът - CЪЩECТВУВA ЛИ КOВИД19 ? Умишленно всят страх и паника с опортюнистка цел или зле възприети факти