Last news in Fakti

13 Януари, 2021 19:10 3 747 9

Вирусът отново излиза извън контрол в Китай

  • китай-
  • пандемия-
  • заразени-
  • коронавирус-
  • пекин-
  • пик

Четири града са напълно блокирани

Вирусът отново излиза извън контрол в Китай - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Китай обяви най-големия си скок на случаите на коронавирусна инфекция за едно денонощие от повече от пет месеца в сряда, засилвайки мерките за ограничаване, при които четири града са напълно блокирани, съобщи агенция "Фокус", позовавайки се на "Ройтерс".

Повечето от новите случаи са регистрирани в близост до столицата Пекин, но провинция в далечния североизток на Китай също е отбелязала нарастване на инфекциите, показват официални данни, на фона на възраждането на епидемията, при което над 28 милиона души са поставени под домашна карантина. Докато китайският град Ухан беше първоначалният епицентър на пандемията на коронавируса, която за първи път се появи там в края на 2019 г., през последните месеци Китай до голяма степен държеше коронавируса под контрол.

В сряда Националната здравна комисия отчете общо 115 нови потвърдени случая на континента, в сравнение с 55 един ден по-рано, най-високият дневен прираст от 30 юли. Според нея 107 от новите случаи са локални инфекции. Провинция Хъбей, която обгражда Пекин, представлява 90 от случаите, докато североизточна провинция Хейлундзян съобщава за 16 нови случая. Вълната от зарази идва преди Лунната нова година през следващия месец, когато стотици милиони китайци обикновено пътуват до родните си градове. Очаква се много по-малко хора да тръгнат на път тази година и много провинции помолиха работниците мигранти да не пътуват по време на почивката.

"Масивно“ възраждане е малко вероятно по време на празника, ако мерките за контрол и превенция се прилагат правилно,“ заяви Фен Зиджиян, заместник-директор на Китайския център за контрол и превенция на заболяванията, на брифинг за медиите в сряда. Пикът в новите случаи идва, когато екипът от експерти на Световната здравна организация, изследващи произхода на пандемията, трябва да пристигне в четвъртък във Ухан. Екипът ще бъде подложен на 14-дневна карантина, съобщиха китайските здравни власти.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОНТРАТА

    19 12 Отговор
    Лъжците от Ройтерс. Какво се случва с вуруса в Краварника?
  • 2 Бари

    9 7 Отговор
    Хахах ... тез и те са яко в цирка .
  • 3 Кво става в Китай даже и Си

    11 0 Отговор
    Незнай

    Коментиран от #8

  • 4 Активист на БКП

    13 12 Отговор
    Просто лъжете за да отклоните вниманието от смъртността в България и ужаса в Кравария!
  • 5 Гнусно

    9 5 Отговор
    Тея хора не се спряха с тез паяци, прилепи, змии, вкусно е но ... иначе строят 100 - 200, може 1000 пъти по бързо и по качествено от тез тука, дет парадират секи ден, и те са соц страна
  • 6 Да Да Да

    4 3 Отговор
    Точно преди лунната нова година, което им е най-големия празник и единствена възможност за масовата част от населението да се съберат избухва нова "епидемия"...

    Джак Ма изчезна за критика на Мечо Пух, а дали четирите големи града не са с орефектури, които са лично от неговата клика. Има гугъл и уикипедия за който иска да търси.

    Пък останалите си слагайте ваксина и си носете маските.
  • 7 Мнение

    19 6 Отговор
    Поредното доказателство, че силно заразен вирус по възд капков път, не се бори с платнени маски и затваряне по домовете!!!
    Или целия свят едновременно в бункери за 2-3 месеца, или трябва да мине през поне 70% от населението, за да утихне!!!
    Вече стават банални с тоя "ковид, ковид, ковид'!!!
    А къде са сезонните грипове??? А какво е доказателството, че симптомите не са именно от такъв грип, пср тестовете ли (дето дават положителна проба и от машинно масло)!!!
    Аман от глобалистическите сатано-елитари, желаещи да се правят на Господ!!!
  • 8 Е , разбира се

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Кво става в Китай даже и Си":

    Затуй пък нашите профайлъри всичко знаят ..
  • 9 Вирусът е

    1 0 Отговор
    По Умен даже и от Китаеца