Last news in Fakti

14 Януари, 2021 13:50 20 789 42

Затвориха цяла държава заради вируса, включително и супермаркетите

  • ливан-
  • коронавирус-
  • супермаркети-
  • заразени-
  • пик-
  • пандемия-
  • здраве

Болниците в страната изпитват сериозни трудности

Затвориха цяла държава заради вируса, включително и супермаркетите - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Денонощен комендантски час влезе в сила в Ливан от полунощ и ще действа до 25 януари, съобщи БТА. Затваряйки страната за 11 дни, властите се надяват да спрат резкия ръст на заразените с коронавируса след периода на празниците, довел до изчерпване на свободните легла в болниците.

През последните седем дни средният дневен брой на заразените в страната с 6-милионно население достигна рекорд от 5440. Вчера положителни се оказаха близо 18 процента от направените тестове за вируса. От днес по решение на Висшия съвет за отбрана на републиката прекратяват работа всички държавни учреждения и частни фирми, затварят се кината, библиотеките, музеите, ресторантите, стадионите и казината. Училищата и университетите преминават изцяло на дистанционно обучение.

Забраняват се разходките в общинските паркове и по крайбрежните булеварди. Излизането на улицата се разрешава само в краен случай, и то след получаване на разрешение, за 1 час, за да се отиде за хляб, на лекар, в аптека, болница или до летището. За първи път се затварят и супермаркетите. Те и ресторантите ще доставят продукти на населението по поръчка. Още отпреди взрива на епидемията от коронавируса Ливан изживява безпрецедентна икономическа и финансова криза, която още повече усложнява положението с локдауна. Националната валута се срина, банковият сектор също, депозитите на гражданите са блокирани.

Болниците, която отдавна бяха смятани за най-добрите в Близкия изток, изпитват сериозни трудности да плащат на персонала си, за поддържат медицинската апаратура и да си набавят необходимите консумативи и материали поради липсата на пари. Най-малко три болници в столицата бяха разрушени при мощния взрив на пристанището на Бейрут на 4 август м.г. Останалите сега са препълнени и вече отказват да приемат пациенти с коронавируса. В тях не достигат кислород и апарати за обдишване. Страната е и без правителство заради кризата и се управлява от временна администрация. Вчера бе съобщено, че се е разболял от COVID-19 и и.д. здравен министър Хамад Хасан, след като преди това се заразиха и трима негови помощници. Той е приет в болница и според съобщенията е в стабилно състояние.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 41 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мурафчийски

    66 172 Отговор
    Браво на ливанците, и у нас това ни чака, но е за наше добро, да опазим народа

    Коментиран от #41

  • 2 Шок даун

    96 52 Отговор
    Незабавно затваряй суперите, пазар веднъж седмично, изпускаме положението!

    Коментиран от #3, #20

  • 3 гост

    70 43 Отговор

    До коментар #2 от "Шок даун":

    По-добре да ти спрат нета , Ангелинке !
  • 4 Боеко Борисов

    85 41 Отговор
    Пълен локдаун до 31 март, никакво отваряне на молове, барове и бардаци!

    Коментиран от #5

  • 5 гост

    61 30 Отговор

    До коментар #4 от "Боеко Борисов":

    Бегом в мазето с противогаза , Ангелинчо !
  • 6 Идва

    48 59 Отговор
    Това ще се случи и у нас до 20 дни. Запомнете го

    Коментиран от #8, #9

  • 7 2586

    35 33 Отговор
    Скоро и у нас
  • 8 гост

    27 21 Отговор

    До коментар #6 от "Идва":

    Знаем , споко ! Ти нали си ваксиниран ?
  • 9 гост

    26 13 Отговор

    До коментар #6 от "Идва":

    Колко ти плащат ? Да се наредим на опашката и ние ?

    Коментиран от #10, #11

  • 10 сила

    27 14 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    оня с мундира пак ги облъчи....много е секси явно,виж как го кльопат
  • 11 Фактология

    26 6 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Остави ги да дишат..Нали нашите мазета и хладилници са заредени за 3 месеца напред.Още от март се знаеше.Кой разбрал-разбрал.Да му мислят бедните.
  • 12 Някой

    95 4 Отговор
    Забелязвам връзка между икономиката на държавата и мерките. Явно колкото са по-ограбени, но прикрито от населението, толкова по-строги мерки се налагат. Нямам друго обяснение за този страшен вирус, който не успя да порази нито един политик в света. Иначе е много страшен да знаете. Явно много държави са били на минус в бюджетите и сега ще използват удобно Корона пандемията за оправдание.

    Коментиран от #13, #26

  • 13 Абе и аз това

    63 4 Отговор

    До коментар #12 от "Някой":

    се чудя. Как така, поне един политик да беше си отишъл от този свят? Всичките по целия свят са живи и здрави.

    Коментиран от #17

  • 14 Ливан беше Рай но успяха и него даго

    30 1 Отговор
    Оглозгат Хиените!! Много Групировки бяха намерили подслон и неим Простиха!!!
  • 15 Я пак

    20 2 Отговор
    Пълни Щуротиии :)
  • 16 Пловдив

    35 1 Отговор
    Тия и те откачиха
  • 17 Миризлив пор

    51 5 Отговор

    До коментар #13 от "Абе и аз това":

    За политиците има осигурено легло, лекар и 24 часа лично за него се грижи сестра. За простолюдието, 1 лекар е на 50 човека и кой огрее, огрее, за който стигнат лекарства, за кой кислород, останалите ако устискат ще живеят.
  • 18 Реалист

    39 4 Отговор
    Така се прави. Стреляйте направо по хората дръзнали да излязат! Както във филма Songbird
  • 19 Рошко

    30 1 Отговор
    И там имаше многохилядни протести и опс, проблема се реши

    Коментиран от #38

  • 20 То като гледам,

    6 3 Отговор

    До коментар #2 от "Шок даун":

    На теб ти е късно - то твоето положение отдавна е изтървано...
  • 21 Швеция

    2 11 Отговор
    Луда работа! Разлика от над 6500 новозаразени между вчера и днес. Общият брой на досега починалите беше 9834 до преди малко. След актуализацията са 10185. Реално е напълно възможно да гонят вече 11000.
  • 22 Аз40🏴‍☠️

    32 5 Отговор
    Това е от глобалния план по "пандемията", очаквайте и тук затягания, че не върви ваксинирането. Овчелюдието трябва да бъде стреснато и накарано да се боцка доброволно с квот му дадат.
  • 23 Fen

    14 1 Отговор
    Ако в Ливан 5000 нови случая са 18 процента от направените тестове, това означава че правят по около 25 000 теста ежедневно. Срещу 5000-7000 дневно у нас , а през почивните дни 1500-2000.

    Коментиран от #24, #27

  • 24 Миризлив пор

    14 5 Отговор

    До коментар #23 от "Fen":

    Не гледай бройката тестове а колко са пълни болниците. Тук повечето тестове са на хора, на които им трябва за работа или ще излизат извън граница. Ако се препълнят болниците и тук ще ни затворят.

    Коментиран от #30

  • 25 123

    25 2 Отговор
    Депозитите в банките на ливанците пише че са блокирани. Блокирали са им парите на хората. Това минава всякви граници.

    Коментиран от #28

  • 26 нормално

    28 2 Отговор

    До коментар #12 от "Някой":

    Когато при първите симптоми те приемат в болница и те лекуват ефективно с всички медикамени, следят ти показателите и т.н., естествено няма починали /както е при политиците/. Като ти кажат - стой си у вас и се лекувай по телефона, резултатът е като у нас - първо място по смъртност. Доказано е в световен мащаб, че след 4-5 дена от първите симптоми не направиш ли снимка и да почнеш лечение, после е късно. Между 7 и 14 ден е фатално за здравето. Особено след 14 ден вече е почти невъзможно да се спаси човек, каквито и мерки да му се прилагат.
    Но у нас масово връщат хората от болниците с установена двустранна пневмония и в тежко състояние. И като умрат /в къщи или на стълбите пред болницата/, казват - е, та той не беше токова зле. Потрес ! А за финансите си прав. Сега първо ще се оправдаят космически дефицити, второ ще се напечатат трилиони нови пари, трето ще се нулират милиардни дългове и четвърто - ще намалеят парите, които всяко правителство отпуска за пенсии двойно. И никой не протестира, защото или го е страх, или е забранено. Този коронавирус дойде като мана небесна за политиците, докато мори наред народа.

    Коментиран от #36

  • 27 Минахме

    24 2 Отговор

    До коментар #23 от "Fen":

    пика на "втората вълна". Ако при ливанците 18% от пробите са положителни, при нас бяха 40% положителните проби в продължение на седмици.

    Очаквам "третата вълна" предсказана от световните кукловоди. Не случайно в Румъния са базирани американски безпилотни самолети "жътвар" (reaper). Нас ще трябва да пожънат.
  • 28 ужас

    7 0 Отговор

    До коментар #25 от "123":

    Ужас, тролчо, имат крещяща нужда от демокрация, нали?! Жалко че нямат петрол и газ, иначе таман идва пролет, щеше да им се усмихне късмета.
  • 29 ROBIN

    25 1 Отговор
    Готови са да избият собствения народ,само за да му опазят здравето...
  • 30 Политика

    14 9 Отговор

    До коментар #24 от "Миризлив пор":

    Резултатите от тестовете са витрина на здравната ни система. Когато качихме над 30% положителни резултати от тестове, Властта се изплаши...Прав си, че сега тестват основно тези, които искат отрицателен резултат, за да започнат работа или да пътуват. Тези резултати позволяват на властите да се бият по гърдите като орангутани и да ни убеждават колко са велики!

    Коментиран от #33

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 БКПпартиецБМБ

    10 7 Отговор
    Дръгари, да ни е честит Първия вирусен ГуЛаг с 6 млн. лагеристи! Днес в Ливан - утре в Бyлгapиcтaн (също 6 млн.) преди изборите на 04-Апр-2021 !
  • 33 plovdiv

    13 4 Отговор

    До коментар #30 от "Политика":

    Кои са тези , които тестват .................всеки може да се тества за 20 лева и влиза веднага в статистиката , големи сте конспиратори някои хора ...тества се този , който има нужда или някви съмнения , или евентуално е контактен...аман от сектанти....
  • 34 Магелан

    15 6 Отговор
    Защо никой в България не каже колко хора си починаха в болниците от прекалено силния кислорт който се подава към болния от апаратите и вътрешностите му стават като на мумия.Исъхват и човека си заминава зорлен?

    Коментиран от #39

  • 35 1111

    4 20 Отговор
    Скоро и у нас.Отворят ли училища и кръчми ,ще става мазало.И знам ,че не вярвате ама докато не ни дойде на главата всички сме така.Пазете се,за да не ви умират роднините по коридорите

    Коментиран от #42

  • 36 Юда Искариот

    11 3 Отговор

    До коментар #26 от "нормално":

    Правилно разсъждаваш , но пропускаш най-важното ! Вирусът е създаден с цел и всичко около него е предварително планирано !
  • 37 волен сидеров

    4 1 Отговор
    ХАЗАРИТЕ ДЕЙСТВАТ ЯКО-ЩЕ ИМ СЕКНЕ СКОРО
  • 38 Какво се е решило

    0 1 Отговор

    До коментар #19 от "Рошко":

    не разбрах. И най-вече как? Би ли разяснил?
  • 39 Без кислород умират много повече

    3 3 Отговор

    До коментар #34 от "Магелан":

    хора, умнико. Мой познат беше седмица на кислород в болница и е жив и изписан. Между другото той кара ковид за втори път. Първия в средата на март, втория началото на декември. И първия път беше тежко, но до болница не стигна поне. А сега ако не беше на кислород най-вероятно нямаше да е между живите. На 56 години е.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 днес

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Мурафчийски":

    Сега трябва да се посочи по колко плаща държавата на хората, заключени по домовете. То без работа - няма доходи, а никой не е длъжен да си топи спестеното, ако го има.
    Да се посочат истинските мерки във Франция, Испания, Германия - на кой - колко се плаща?
  • 42 12345

    5 0 Отговор

    До коментар #35 от "1111":

    Ще става мазало при жената ти и дъщеря ти - как може антиинформацията така лесно да ви промива мозъците, хорааааа!