14 Януари, 2021 13:44 2 340 3

Великобритания навлиза в плато на случаите на COVID-19

  • великобритания-
  • ваксина-
  • коронавирус

Амбицията на властите е до средата на февруари да ваксинират 15 милиона души в четирите най-уязвими групи

Великобритания навлиза в плато на случаите на COVID-19 - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Във Великобритания се наблюдава забавяне на заразяванията с COVID-19 и навлизане в плато на случаите, заяви тази сутрин по Би Би Си професор Нийл Фъргюсън, епидемиолог от Имперския колеж в Лондон. Междувременно правителството продължава да ускорява програмата за масово ваксиниране.

След като през последното денонощие бяха регистрирани рекордните 1564 жертви на коронавируса, днес последваха малко по-оптимистични новини.

Професор Нийл Фъргюсън заяви, че на места, особено в последните огнища на зараза, се наблюдава тенденция на навлизане в плато на случаите със заразявания и прием на пациенти в болниците. Той обаче предупреди, че дори при това положение смъртните случаи могат спокойно да надхвърлят 100 000. До момента те са близо 85 000.

Снощи премиерът Борис Джонсън заяви, че се наблюдават първите признаци, че строгият локдаун дава резултати, но отново призова хората да продължават да спазват мерките.

Повече от 2,6 милиона души вече получиха първа доза от ваксината, а от днес стартира пилотен проект за ваксиниране в някои от големите аптеки.

Амбицията на властите е до средата на февруари да ваксинират 15 милиона души в четирите най-уязвими групи - обитателите и персонала на домовете за социални грижи, здравните работници на първа линия, хората над 70 години и най-тежките случаи на други заболявания.

Проучване на общественото здравеопазване в Англия пък показва, че ефективността на защита на прекаралите заболяването се изчислява на 83 процента. Тези хора са защитени от вируса поне пет месеца, но това не им гарантира, че няма да се разболеят отново. А изискването всички пристигащи в Англия от чужбина да представят тест за коронавируса не по-стар от 72 часа, което трябваше да влезе в сила от петък сутринта, бе отложено за понеделник.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕС натовец

    0 1 Отговор
    Докато презареда гориво и после пак ги почвам с коктейла норка-прилеп
  • 2 Аз40🏴‍☠️

    1 0 Отговор
    Само кралското семейство им няма никога нищо. Вирусите са за овчелюдието, буржоата кеф им да редуцират малко паплач по света.
  • 3 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 1 Отговор
    Ще,ще,ако платото е от 50хиляди на ден,значи е в платото....