Last news in Fakti

15 Януари, 2021 07:32 2 020 8

Турция имунизира срещу COVID-19 с китайска ваксина

  • турция-
  • ваксина-
  • коронавирус

Клиничните данни от Бразилия показват малко над 50 на сто ефективност на препарата на "Синофарм", докато изследванията в Турция са оценили ефикасността му на 91%

Турция имунизира срещу COVID-19 с китайска ваксина  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Унгарското правителство задейства процедура за одобрение на китайската ваксина „КоронаВак“ срещу COVID-19. Препаратът на компанията „Синофарм“ влезе днес (14.01 б.р.) в употреба в Турция, като още тази вечер се ваксинира и лично президентът Реджеп Ердоган.

Будапеща е сключила споразумение с Пекин за доставка на поне 1 милион дози от китайската ваксина. Така Унгария ще стан е първата членка на ЕС, която я използва.

Правителството на Виктор Орбан оправда хода си с недоволство от твърде бавните доставки на договорените от Еврокомисията ваксини.

Въпреки противоречивите данни за ефикасността на ваксината на „Синофарм“ в Турция днес започна ваксинация на здравните служители с нея. Само до обяд над 70 хиляди души получиха първата доза. Интервалът до втората е 28 дни.

За да се преодолее недоверието на китайските ваксини, публично се ваксинира вече президентът Реджеп Ердоган, а снощи това направи и министърът на здравеопазването Фахреттин Коджа.

Анкара изпрати 20 000 дози от китайската ваксина на Северен Кипър.

Клиничните данни от Бразилия показват малко над 50 на сто ефективност на препарата на „Синофарм“, докато изследванията в Турция са оценили ефикасността му на 91%.

Анкара е сключила договор за доставка на 50 милиона дози от „КоронаВак“, като 20 милиона от тях трябва да бъдат доставени до края на януари.

С ваксината на „Синофарм“ вече са имунизирани близо 20 милиона души по света.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МангъроFF

    6 4 Отговор
    Има ли значение ако ваксината е тествана на жълтури?

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Трифон

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "МангъроFF":

    В София ще се тества върхуДжендарите
  • 4 Кински

    3 4 Отговор
    А Орбан защо не взе спутника ? Взема китайската направо ме изненада .Путин ще му дърпа ушите май

    Коментиран от #7

  • 5 Бочко

    5 3 Отговор
    Ердоган вече е безсмъртен!!!
  • 6 кукумявки

    7 2 Отговор
    Явно тук повечето не разбират, че за една държава е важно да ваксинира възможно най много хора, за спре предаването на вируса. Евреите плащат най висока цена за ваксината, затова я снабдяват преди всички. Руснаците се изложиха с производството на тяхната ваксина и сега Ердоган да седи и чака как умират турците ли... Те без това ще ползват турската ваксина от лятото, а дотогава приоритет е да се спре вируса поне при най застрашените. Тези, които са на първа линия..., а вие седете и философствайте, докато Ердоган ваксинира турците
  • 7 Че къв е

    1 3 Отговор

    До коментар #4 от "Кински":

    Путин да му дърпа ушите?
  • 8 осведомен

    1 1 Отговор
    Темата Турция и китайски ваксини а от 8 ком 4 за РУСИЯ ХАХАХААААААА да падат центове а козяци