Last news in Fakti

18 Януари, 2021 10:48 1 400 2

ЕС предостави на кипърските турци първите ваксини срещу COVID-19

  • кипър-
  • севернокипърска турска република-
  • ваксина

Имунизацията в северните окупирани територии на острова започна в петък с изпратените от Анкара 20 000 дози от китайската ваксина „Синовак”

ЕС предостави на кипърските турци първите ваксини срещу COVID-19  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Първите 1000 ваксини срещу коронавирус от ЕС за кипърските турци им бяха предоставени тази сутрин. Доставката им предизвика силно политическо и обществено напрежение в окупираната северна част на Кипър миналата седмица.

Ваксините са на „Пфайзер“ и „Бионтех“ и са част от количествата, договорени от Република Кипър с Европейската комисия.

Те бяха предадени от кипърската гръцка страна на един от пропускателните пунктове през демаркационната линия в Никозия чрез съвместния технически комитет по здравеопазване, в който влизат представители на двете кипърски общности.

Ваксините от ЕС се оказаха поредната конфликтна точка в нерешения Кипърски въпрос. Лидерът на кипърските турци Ерсин Татар заяви в сряда, че те няма да приемат ваксините, ако им бъдат доставени чрез „кипърската гръцка администрация”, а не директно от ЕС.

След последвалата много остра политическа и обществена реакция срещу изявлението му, в петък Татар каза, че „със сигурност” ще получат ваксините от ЕС, тъй като това е здравен въпрос и „не е нужно да се създава полемика”.

Имунизацията в северните окупирани територии на Кипър започна в петък с изпратените от Турция 20 000 дози от китайската ваксина „Синовак”.

Кипърските турци, които са граждани на Република Кипър, ще могат да се включат и в нейната имунизационна програма, като подадат заявление чрез електронния портал за ваксиниране.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасан

    5 9 Отговор
    За един остров с две държави сме ..Да живее Кипърска Турска Република ..
  • 2 Аз40🏴‍☠️

    3 1 Отговор
    Съмнява ме, че мюсюлманите там не ги притеснява ГМО-то. Навсякъде разправят, колко били пристигнали все едно е мана-небесна, но нищо не пишат, че никой не иска да се подлага на експеримента.