18 Януари, 2021 12:25 3 267 16

Мащабна програма: Турция ще ваксинира 27 милиона души за няколко седмици

  • турция-
  • ваксини-
  • ваксинация-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • истанбул-
  • реджеп ердоган

Ако се реализира тази прогноза, след 15 март ще има разхлабване на мерките

Мащабна програма: Турция ще ваксинира 27 милиона души за няколко седмици - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Здравните власти в Турция планират до към средата на март в страната да бъдат ваксинирани около 27 млн. граждани. Ако се реализира тази прогноза, след 15 март те предвиждат разхлабване на епидемиологичните мерки и дори премахването им в голяма степен, предаде БТА.

"При това условие планираме да започне нормализирането на живота", посочи отговорен представител на турското здравно министерство. По думите му евентуално отслабване на мерките ще включва отмяна на забраните за движение през уикендите, редовно обучение в училищните заведения, отваряне на ресторантите и др. Турското здравно министерство регистрира от началото на 2021 г. спад в случаите на заразените с COVID-19 и на жертвите.

Вчера, 17 януари, здравният министър Фахреттин Коджа съобщи за 6436 новозаразени и за 168 починали. В същото време продължава кампанията по ваксиниране, която на първия етап включва медицинските кадри. В Турция има около 1,2 млн. здравни работници. Кампанията по първата фаза на ваксинирането започна скоростно. Турският здравен министър обяви, че имат готовност за ваксиниране по около 1,5 млн. души дневно, като към момента са ваксинирани около 690 хиляди души. Засега са пристигнали само 3 млн. дози от китайската ваксина на фирма Синовак, която турското правителство закупи от Китай.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви тези дни, че очакват още 30 млн. дози от същия препарат. Предполагаше се, че Турция ще получи втора пратка с ваксини от Китай в първата половина на месец февруари. Но според запознати с темата източници, поради възникналите нови огнища на коронавируса в Китай има вероятност доставките да се забавят, което може да се отрази негативно на плановете за масовата ваксинация. Нова пратка с ваксини реално се очаква да пристигне най-рано в първата седмица на март. Прогнозите са, че в най-добрия случай ще бъдат доставени около 11 млн. дози. В такъв случай към средата на месец март се очаква да приключи и втората фаза на ваксиниране, с което общият брой ще достигне 15 млн. души.

Ако Китай изпълни точно договореността, която има с турската страна за доставка на 50 млн. дози, няма да е трудно да се постигне ваксиниране на 25 млн. от населението на Турция с ваксината на Синовак. Отделно от това турското правителство договори 4,5 млн. дози от ваксината на Пфайзер-Бионтек, което ще означава още около 2,5 млн. ваксинирани. Но това ще зависи от сроковете за доставянето им в страната. Разхлабването или отмяната на епидемиологичните мерки в Турция ще зависи от една страна от хода на кампанията за ваксиниране и от друга - от доставянето на необходимите количества ваксини от различни източници.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    8 3 Отговор
    аз пък ще пия още няколко водки днес-за дезинфекция
  • 2 Азззззззззз

    20 3 Отговор
    Турците с китайска ваксина, а на нас пробутват американската отрова.

    Коментиран от #11, #12

  • 3 Аз40🏴‍☠️

    6 3 Отговор
    Тази снимка е като от ХХХ филм. Бие и "инжекцията", пълно порно сапунки.

    Коментиран от #5, #6

  • 4 a nie

    18 0 Отговор
    Преди 60 години Турция изпраща 2 милиона дози лекарство против холера на Китай.
  • 5 естет

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "Аз40🏴‍☠️":

    явно предпочиташ косматата ръка на здравния министър.
  • 6 От гледане на порно

    11 5 Отговор

    До коментар #3 от "Аз40🏴‍☠️":

    Съвсем си изтрещял. Хвани си приятелка....или приятел.

    Коментиран от #8

  • 7 българин

    11 1 Отговор
    А на нас ни доставят по малко ваксини, иначе почнахме втора фаза и горе долу ще приключим след две петилетки
  • 8 Аз40🏴‍☠️

    1 5 Отговор

    До коментар #6 от "От гледане на порно":

    Имам си, благодарско за съвета, г-н ЗОМБИ.

    Коментиран от #13

  • 9 ганчо потуранчо

    21 4 Отговор
    Турция пак е на светлинни години пред нас. Браво, Велик Лидер. Защо е Велик Лидер с главни букви ли? Ами Човекът управлява близо 90 милиона, и са пред нас, а ние тук на пръстите на едната ръка се броим, голям парламент, много управляващи, а организация никаква. Е, как да не напише човек за Ердоган, че е Велик Лидер
  • 10 Споко , таваришчи

    3 9 Отговор
    Бегайте у Турция а се ваксинирате .
  • 11 Терминатор

    3 6 Отговор

    До коментар #2 от "Азззззззззз":

    А каква е гаранцията,че и китайската не е отровна?
  • 12 стоян

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "Азззззззззз":

    До 2 ком -Сигурно е отровна за теб другарю -всичко американско за вас путкинофилите ви се превижда като отрова само на думи де -защото сигурно нямаш нищо руско в дома си
  • 13 Живи и здрави да сте и двамата

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "Аз40🏴‍☠️":

    Някой път опитайте и с две жени
  • 14 КАСАПИНА

    0 2 Отговор
    Китайците са им пробутали от тяхната за стерилитет
  • 15 Доктор Морков

    1 2 Отговор
    Ашколсун на Китай - първо им пускаш заразата, после им продаваш ваксината. Това се казва бизнес!
  • 16 Попа

    0 3 Отговор
    Турски учени откриха ваксината,а тоя грузинец кара турците да си бият китайска ваксина.