ФАКТИ.БГ

ЕК: До март 80% от хората на възраст над 80 години трябва да са ваксинирани

Комисията призовава държавите да продължат да прилагат физическо дистанциране

Публикувана: 19 Януари, 2021 18:50
28 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1174
ЕК: До март 80% от хората на възраст над 80 години трябва да са ваксинирани
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 1 от 8 гласа.

Два дни преди срещата на европейските лидери относно координирания отговор на кризата, предизвикана от COVID-19, Европейската комисия определи редица действия, необходими за засилване на борбата с пандемията. В съобщение, прието днес, тя призовава държавите членки да ускорят въвеждането на ваксинацията в целия ЕС.

До март 2021 г. най-малко 80% от хората на възраст над 80 години и 80% от специалистите в областта на здравеопазването и социалните грижи във всяка държава членка следва да бъдат ваксинирани. До лятото на 2021 г. държавите членки следва да са ваксинирали най-малко 70% от възрастното население. Комисията също така призовава държавите членки да продължат да прилагат физическо дистанциране, да ограничават социалните контакти, да се борят с дезинформацията, да координират ограниченията за пътуване, да засилят тестването и да увеличат проследяването на контактите и геномната последователност, за да се справят с риска от нови варианти на вируса.

Тъй като през последните седмици се наблюдава възходяща тенденция в броя на случаите, е необходимо да се направи повече за подкрепа на здравните системи и за справяне с „умората от COVID-19“ през идните месеци, като се започне от ускоряването на ваксинацията във всички области и се помогне на нашите партньори в Западните Балкани, южното и източното съседство и в Африка. В днешното съобщение се определят следните ключови действия за държавите членки, Комисията, Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC) и Европейската агенция по лекарствата (EMA), които ще спомогнат за намаляване на рисковете и овладяване на вируса:

Ускоряване на въвеждането на ваксинацията в целия ЕС

• До март 2021 г. най-малко 80% от хората на възраст над 80 години и 80% от специалистите в областта на здравеопазването и социалните грижи във всяка държава членка следва да бъдат ваксинирани.

• До лятото на 2021 г. държавите членки следва да са ваксинирали 70% от цялото възрастно население.

• Комисията, държавите членки и EMA ще работят с дружествата, за да използват максимално потенциала на ЕС за увеличаване капацитета за производство на ваксини.

• Комисията работи с държавите членки по сертификатите за ваксинация в пълно съответствие със законодателството на ЕС за защита на данните, което може да подпомогне приемствеността в грижите. До края на януари 2021 г. трябва да бъде договорен общ подход, за да се даде възможност бързо да се въведат в употреба сертификатите в здравните системи в целия ЕС и извън него.

Тестване и геномно секвениране

• Държавите членки следва да актуализират своите стратегии за тестване, за да отчетат новите варианти и да разширят използването на бързи антигенни тестове.

• Държавите членки следва спешно да увеличат геномното секвениране до най-малко 5% и за предпочитане 10% от положителните резултати от изследванията. Понастоящем много държави членки тестват под 1% от пробите, което не е достатъчно, за да се установи прогресията на вариантите или да се открият нови варианти.

Запазване на единния пазар и свободното движение и засилване на мерките за смекчаване на последиците

• Следва да се прилагат мерки за допълнително намаляване на риска от предаване, свързан със средствата за пътуване, като например мерки за хигиена и дистанциране в превозните средства и гари.

• Всички неналожителни пътувания следва да бъдат силно ограничени, докато епидемиологичната обстановка не се подобри значително.

• Следва да се запази пропорционалният принцип на ограничения за пътуване, включително при тестване на пътуващите от райони с по-голяма честота на вариантите, пораждащи безпокойство.

Гарантиране на водещата роля на Европа и на международната солидарност

• За да се гарантира ранен достъп до ваксини, Комисията трябва да създаде механизъм „Екип Европа“, чрез който да се структурира предоставянето на ваксини, споделени от държавите членки с други държави-партньори. Това следва да даде възможност за споделяне с държавите-партньори на достъпа до част от 2,3-те милиарда дози, осигурени чрез стратегията на ЕС за ваксините, като се обърне специално внимание на Западните Балкани, източното и южното съседство и Африка.

• Европейската комисия и държавите членки следва да продължат да подкрепят COVAX, включително чрез ранен достъп до ваксини. „Екип Европа“ вече мобилизира 853 милиона евро в подкрепа на COVAX, което превръща ЕС в един от най-големите донори на COVAX.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви: „Ваксинацията е от съществено значение за излизане от тази криза. Вече осигурихме достатъчно ваксини за цялото население на Европейския съюз. Сега трябва да ускорим изпълнението и да ускорим ваксинацията. Нашата цел е до лятото 70% от възрастното население да бъде ваксинирано. Това би могло да бъде повратна точка в борбата ни срещу този вирус. Ние обаче ще сложим край на тази пандемия само когато всички по света имат достъп до ваксини. Ще увеличим усилията си, за да помогнем за осигуряването на ваксини за нашите съседи и партньори по света.“

Заместник-председателят Маргаритис Схинас, който отговаря за утвърждаването на европейския ни начин на живот, добави: „Появата на нови варианти на вируса и значителното увеличение на случаите не ни оставят място за самодоволство. Сега повече от всякога трябва да се поднови решимостта на Европа да действа с единство, координация и бдителност. Днес нашите предложения имат за цел да защитим живота и поминъка на по-късен етап и да облекчим тежестта върху вече натоварените здравни системи и работници. Ето как ЕС ще излезе от кризата. Краят на пандемията се вижда, но все още не е дошъл.“

Стела Кириакиду, комисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните, заяви: „Като работим заедно, с единство, солидарност и решимост, скоро можем да започнем да виждаме началото на края на пандемията. По-специално сега се нуждаем от бързи и координирани действия срещу новите варианти на вируса. Ваксинациите ще отнемат време, докато достигнат до всички европейци и дотогава трябва да предприемем незабавни, координирани и проактивни стъпки заедно. Ваксинациите трябва да се ускорят в целия ЕС и изследванията и секвенирането трябва да бъдат увеличени — това ще ни гарантира, че ще оставим тази криза зад нас възможно най-скоро.“

Поставете оценка на статията:
Оценка 1 от 8 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
КОТарАК
1 Отговор
геноцид

Коментиран от #10


Оценка:
-1 +45

Ventura
2 Отговор
По заповед на Световната Заразна Организация.

Оценка:
-1 +42

Дончо селския
3 Отговор
Разбира се,нали това е целта да ги уморите по бързо и да облекчите социалната система.Много разходи направихте и неработоспособните са излишни.

Оценка:
-1 +38

Стрелата
4 Отговор
23 на в Норвегия ритнаха попа щто не дават по бг телевизиите иначе сертификати...

Оценка:
-1 +36

първа линия
5 Отговор
Аз купих на баба един лютив спрей. Да заповядат да я ваксинират, аз съм я инструктирал как да ги посрещне.

Оценка:
-1 +32

Юсуффф
6 Отговор
Пълна и тъмна медийна завеса относно многото фатални случаи след ваксинирането.

Оценка:
-1 +37

КОНСТАНТИНОВ
7 Отговор
НАИ ЗЛОВЕЩИЯТ ЕКСПЕРИМЕНТ НАД НАСЕЛЕНИЕТО НА ЗЕМЯТА ВЪРВИ С ПЪЛНА СИЛА.СЕГАШНИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ ЗАДМИНАХА ДОРИ ХИТЛЕРИСТИТЕ.ИСКАТ ДА НИ ВКАРАТ В ЕДНА МАТРИЦА И ДА НИ КОНТРОЛИРАТ КАКТО СИ ИСКАТ.ВИРУСИ,ВАКСИНИ СЕРТИФИКАТИВСЕ НАЧИНИ ДА НИ ПРЕВЪРНАТ В ПОСЛУШНИ РОБИ.

Коментиран от #27


Оценка:
-1 +35

Просто човек
8 Отговор
В България това е мисия невъзможна...За пример - от утре в Гърция започват ваксинация на възрастните хора... Повече думи?!

Коментиран от #22


Оценка:
-1 +12

324
9 Отговор
Алооу, природозащитниците няма ли да протестирате или ще пледирате за хуманно унищожение на родителите на родителите ви?

Оценка:
-1 +24

Шпек
10 Отговор

До коментар #1 от "КОТарАК":


Подкрепям,та тези 80+ годишни хора къде ходят бе?Оставете да си изживеят отатъкът от живота достойно без страх от белите престилки с големите игли.

Оценка:
-1 +25

Сандо
11 Отговор
Трудно е да се повярва,че хората над 80 г. са най-голямата грижа на еврочиновниците,известни със своята безчувственост.

Оценка:
-1 +28

Добре де
12 Отговор
Но вече има не малко ваксинирани възрастни хора в старчески домове (не само ) къде ли не по света , и само след дни , при контролен тест се установява , че въпреки това са заразени ?!

Оценка:
-1 +17

Хах
13 Отговор
Трябва референдум за напускане на ЕСес мафията

Оценка:
-1 +21

ТЕЗИ
14 Отговор
ЩЕ УМОРЯТ НАРОДА. В НОРВЕГИЯ
ВЕЧЕ СЕ ЗАПОЧНА. 80 И НАД 80 ГОД.
НАЙ УЯЗВИМАТА ГРУПА ПЪРВИ.
ЕКСПЕРИМЕНТ. НАГЛО И БРУТАЛНО.
КОЙТО ЖЕЛАЕ ДА. НО НЕ НА ВСЯКА
ЦЕНА.

Оценка:
-1 +12

Ади 88
15 Отговор
Това е ново решение на "Окончателния въпрос" за възрастното население. Много пречи на пенсионните фондове и финансовите играчи с тях.

Оценка:
-1 +17

Страшният Съд
16 Отговор
Отваряйте направо "Онези" лагери на чиито портали пише, че "Работата, ще Ви направи свободни".
Антихриста вече идва на земята.

Оценка:
-1 +16

Лрачун
17 Отговор
Трябва много работи. Но като е пълен хаос в БУнгария - кое по-напред? Само празни приказки и организация на хаос. Пълен резил.

Оценка:
-9 +1

хас пела
18 Отговор
Та да пук ясат,то им е целта

Оценка:
-1 +9

19
Този коментар е премахнат от модератор.
20
Този коментар е премахнат от модератор.
Гошо
21 Отговор
Що пенсионерите а не работещите? Щото пенсионерите си седят вкъщи и умират от страх

Оценка:
-1 +10

324
22 Отговор

До коментар #8 от "Просто човек":


Не знам на колко си години, но ти ще ваксинираш ли родителите си или себе си,?

Оценка:
-1 +7

Как е правилно
23 Отговор
? С ваксина или ОТ ваксина?

Оценка:
-1 +5

билгеят
24 Отговор
демек евтаназирани за да не дават и тези пенсии

Оценка:
-1 +10

кьорфишек
25 Отговор
Абе,къде са разните организации за защита на човека?

Оценка:
-0 +7

НОИ
26 Отговор
Що бе? Свършиха парите за пенсии ли и за това искате да се оттървете от старите хора?

Оценка:
-0 +10

Точно така е!
27 Отговор

До коментар #7 от "КОНСТАНТИНОВ":


И това цял свят го знае,но те си продължават по план...

Оценка:
-0 +3

ЕСеСс
28 Отговор
Е нали ВСИЧКО БЕШЕ ДО-БРО-ВОЛ-НОООО !!!!!!!!

Оценка:
-0 +5

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Петър Москов
Членът на ръководството на ДСБ Петър Москов коментира предложенията на правителството на ГЕРБ за бюджет 2013 г.
Това е бюджет на правителство в будна кома!"

Още бисери
ТОП 5