21 Януари, 2021 15:44 2 781 15

В Германия: първи смъртен случай след повторна инфекция с коронавирус

  • германия-
  • коронавирус-
  • повторно заразяване-
  • пандемия-
  • смъртен случай-
  • болници-
  • реинфекция

73-годишен мъж е починал след повторно заразяване с коронавирус

В Германия: първи смъртен случай след повторна инфекция с коронавирус - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В Германия новите случаи на зараза с коронавирус за денонощие са все още над 20 000. Броят на новозаразените обаче постепенно намалява. Според института "Роберт Кох", в момента за една седмица има по 119 нови инфекции на 100 000 души. Това е най-ниската стойност от началото на ноември 2020 насам. Същевременно обаче една друга новина предизвиква безпокойство: в провинция Баден-Вюртемберг 73-годишен германец е починал след повторна инфекция с коронавирус. Това е първият в Германия потвърден случай на смърт след повторно заразяване. За първи път мъжът се заразил през април миналата година, а през декември - за втори. Той е починал на 11 януари след тежко белодробно възпаление и сепсис.

Втората инфекция - с мутация?

След първото си заразяване през април мъжът е имал продължителна фаза без симптоми, а при повторното си заразяване през декември дори е предал инфекцията и на съпругата си - това са "силни доводи за наличие на реинфекция", каза Кристине Вагнер от здравната служба в Щутгарт. Известно е също така, че при повторната инфекция на мъжа през декември Ct-стойността, която е показател за концентрацията на вируси в организма, е била под 30. Това означава, че в организма му навярно е имало не само вирусни остатъци от първата инфекция. Ct-стойности над 30 се смятат за индикация, че човек повече не e заразен и че в организма му има предимно остатъци от предишна инфекция.

Засега не може да се каже дали мъжът, който е страдал от сърдечно-съдово заболяване, се е заразил вторият път от мутирал вирусен вариант, или не. Причината: пробата от първата му инфекция през април вече не се пази. Мъжът обаче живее в окръг Фройденщат, където за първи път в Германия се появи британската мутация на коронавирус B.1.1.7.

Повторни инфекции с коронавирус досега са били рядко регистрирани. Първият потвърден случай в света е от август миналата година, когато мъж от Хонконг беше тестван положително за втори път след пребиваване в Испания. Втората му инфекция обаче бе открита случайно - при тест на летището, защото мъжът не е имал никакви симптоми. Смята се, че евентуална повторна инфекция по правило протича меко, тъй като организмът е придобил поне частичен имунитет от първото заразяване.

Много необичайно е повторната инфекция да води до смърт. Германският случай е едва третият познат до момента в света. През октомври след повторно заразяване почина една 89-годишна холандка, чиято имунна система обаче беше доста слаба заради раково заболяване. През декември израелски вестник съобщи за смъртта на 74-годишен обитател на дом за възрастни, който се заразил за първи път през август, но през зимата е починал след повторно заразяване.

Специалистите постоянно предупреждаваха, че прекарана инфекция от Sars-CoV-2 не предпазва със сигурност от ново заразяване. В някои от известните случаи обаче явно става дума не за реинфекция, а за прекалено дълга първа инфекция, с която слабата имунна система на пациента не е могла да се справи ефективно. Европейският център за превенция и контрол над заболяванията (ECDC) съобщава за случаи, в които заразата е имала продължителност до 104 дни.

Имало е обаче и поне 15 потвърдени случая на реинфекция, в които след продължителен период на липса на вируси в организма, пациентите отново са били тествани положително. Става дума за пациенти, които не са имали проблеми с имунната система.

След ваксината - с по-силна имунна реакция?

По правило втората инфекция протича по-леко. Антителата в организма явно постепенно започват да намаляват след естествена инфекция. Имунологичната "памет" в организма обаче обикновено остава активна и след половин година - подобен резултат от изследване публикуваха учени от Rockefeller University, които повторно са изследвали кръвта на заразени половин година след инфекцията. Силата на имунната реакция навярно зависи и от тежестта на инфекцията, но по този въпрос няма достатъчно надеждни данни.

Не е съвсем ясно какво означават подобни повторни инфекции и за ваксинираните. Във всеки случай е ясно, че ваксината предизвиква многократно по-силна имунна реакция на организма от естественото заразяване. Затова учените се надяват, че имунитетът от ваксиниране ще е по-траен от този при естествено заразяване. Възможно е обаче да се налагат и чести реимунизации.

Автори: Флориан Фладе, Маркус Грил


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    5 9 Отговор
    Да беше се ваксинирал, дедката конспиратор.
  • 2 Процесор Вучков

    4 3 Отговор
    В Германдъ е опасно
  • 3 честен ционист

    10 9 Отговор
    Повечето Ганчовци си мислят, че има лечение, не няма. Тоя завалия въобще не е бил излекуван, а е бил в ремисия и е доумрял при следваща инфекция. Който го е налазила Короната веднъж няма оттърване, кашлюканията остават с месеци, нали и се чудите, откакво са да му се невиди. Респираторния СПИН не е шега работа.

    Коментиран от #7, #8

  • 4 мркел

    9 1 Отговор
    Много чернички германчета се раждат!
  • 5 Либе Меркел

    5 0 Отговор
    Бойкооо не ти щем тумбите бе, не искам да им плащам социални помощи. Спри да тъпчеш в шкафчето за наша сметка. Анадъммо
  • 6 хахаха

    13 0 Отговор
    " Възможно е обаче да се налагат и чести реимунизации."

    Ще си кажат те, всичко ще си кажат...
  • 7 ДДТ

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    Така е, два и половина месеца след коронката си покашлям чат-пат ама лекинко. И едни други ефекти се наблюдават ама нема страшно.
  • 8 Ехааааа

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    Значи и аз съм в ремисия от 40 години - грипа си го карам всяка година:))) А след направен тест за антитела се оказа, че и страшната корона съм изкарал без да разбера, настинка да беше щях да я усетя:))) Един съвет накрая - спри цигарите и ще спре кашлицата
  • 9 Тоест

    8 2 Отговор
    Заради една ракоболна на 80+ и един дядо на 73 със сърдечни проблеми, айде цялото съседи в кушарата и да се жигосва. Това ли ви е демокрацията, либерални фашисти?
  • 10 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 2 Отговор
    Преди няколко часа ви написах,че ще ви мамят с тази новина и хоп-поглеждам и се почва!Това е измама!Нещо,като мутация при норките!Вероятно някой от вас,по точно повечето се досещате какво е закачено на корона вирус....С интерес ще наблюдавам ,кога ще си признаят,че НеЩОТО е повече от.....вирус...Ще сме затворени до 01.03-споко,и техния реД ще дойде!

    Коментиран от #11

  • 11 моля

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Кажи за Нещото?

    Коментиран от #12

  • 12 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "моля":

    Ако не е дошло при вас-чакайте го!АКо сте честен човек ще ви подмине!Ако сте крадливо леке,ще ви хареса и ще се залепи за вас!Това е нещото!

    Коментиран от #13

  • 13 домакин

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    То тогава трябва,да не се отлепва от...тиквата...
  • 14 Све

    1 0 Отговор
    Хората умираха и преди да се измисли Ковид 19. Тъпаци
  • 15 волен сидеров

    0 0 Отговор
    ЯСНО ДОЙЧЕ ВЕЛЕ -ВСЕ ЕДНО РОМАЛЕ ДА ИМАШ ВЯРА