22 Януари, 2021 08:10 3 491 30

Нови мутации: могат ли оздравелите и ваксинираните да се заразят?

  • мутация-
  • коронавирус-
  • ваксини-
  • пандемия-
  • заразяване-
  • повторно заразяване-
  • оздравели

Особено голяма тревога предизвиква една мутация, появила се в Бразилия

Нови мутации: могат ли оздравелите и ваксинираните да се заразят? - 1
Снимка: Shutterstock

Дълго време не се правеха детайлни анализи за това с кой точно щам на коронавирус са се заразили болните от COVID-19. Чрез интензивно секвениране някои страни успяха да установят коя мутация в момента върлува на техните територии. Затова и днес говорим за британски щам и южноафрикански щам. Съответните страни обаче нямат никаква вина за мутациите. Просто те първи са провели секвениране и са установили преди другите наличието на въпросния щам.

Чрез секвенирането разбрахме, че през декември първо във Великобритания, а след това и в Дания започна да се разпространява вариантът B.1.1.7, който е с около 70 процента по-заразен. Междувременно той достигна и други държави, включително Германия.

По-заразен, но не по-смъртоносен?

Мутациите не са нещо нетипично за вирусите. Средно на месец има по два нови варианта. В напълно дешифрирания вариант на британския вирус обаче са идентифицирани вече 17 генетични промени, което изумява дори вирусолозите. Причината за бързото разпространение може да бъде малка промяна в част от спайк протеина на повърхността на вируса. Заради нея мутиралият вирус може да се размножава, да се предава и да избягва имунната система по-добре от оригиналния коронавирус.

Бързото разпространение обаче не означава, че британският вариант води до по-тежки случаи на COVID-19 или до по-висока смъртност. Засега подобни доказателства няма. Мутацията не оказва влияние на хода на заболяването. Бързото разпространение обаче може да доведе до колапс на претоварените здравни системи в някои страни. На много места вече липсват болнични легла, уреди за обдишване, места за интензивно лечение и персонал.

Мутация, открита в Бразилия, буди безпокойство

Вариантът B.1.351, който се разпространява в Южна Африка от миналия август, е подобен на британския. Той е отговорен за бързото нарастване на броя на случаите в Южна Африка. Освен N501Y, той носи и други мутации в областта на спайк протеина, включително мутация, наречена E484K, която има отрицателно влияние върху изграждането на антителата и неутрализирането на вируса.

Безпокойство буди и вариант P.1 със 17 мутации, който наскоро беше идентифициран в Бразилия. Вариантът носи мутацията N501Y, открита в британския и южноафриканския вариант, и мутацията E484K, която досега е била открита само в южноафриканския вариант. Мутацията за първи път е установена в град Манаус, столица на щата Амазонас, където миналата година две трети от населението са се заразили с коронавирус. Това би трябвало да е довело до известно ниво на масов имунитет, но въпреки това броят на заразените там отново започна да нараства.

Това може да означава, че имунният отговор на организма не е достатъчен при онези, които са се възстановили след инфекция с SARS-CoV-2, а и сред ваксинираните. Новият вариант Р.1 успява да го избегне. В случай на такова "имунно изплъзване" някои антитела вече не могат да се свържат и да неутрализират вируса. С други думи: тези, които са се възстановили, и тези, които са били ваксинирани, също могат да се заразят.

Трябва ли ваксините да бъдат адаптирани към новите мутации?

Колкото по-интензивно се секвенират случаите на коронавирус, толкова повече мутации ще бъдат открити в близко бъдеще. Досега не е окончателно проучено дали и кобко ефективни са иРНК ваксините срещу новите мутации. Ако част от отличителните белези, които са важни за разпознаването на вируса, се променят, антителата, образувани от тялото, може да са по-малко способни да го разпознават и неутрализират. Защитата след ваксинация тогава става по-неефективна.

Към момента ваксините на BioNTech/Pfizer и Moderna осигуряват защита срещу британския вариант на вируса B.1.1.7. По-нататъшни проучвания трябва да покажат до каква степен съществуващите ваксини могат да се справят и с другите известни мутации. Ако в даден момент вирусът е мутирал толкова силно, че имунният отговор, предизвикан от ваксинацията, вече не може да го неутрализира, ваксината ще трябва да бъде адаптирана. Това не е толкова трудно, тъй като генетичният код, заложен във ваксината, може да бъде променен за няколко седмици. Тестването и пускането в производство обаче отнема повече време.

Автор: Александър Фройнд


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    33 3 Отговор
    Така де за всяка мутация ваксина музика за фармацевтичните корпорации.

    Коментиран от #12

  • 2 Дълбоко виждащ

    17 9 Отговор
    Трябва да правите разлика между оздравял и ваксиниран!ако правите такава разлика няма да пишете такива глупости!!Оздравял,не може да се зарази,от НЕЩО от ,което е оздравял!!!!!!!!!

    Коментиран от #9, #20

  • 3 123

    20 4 Отговор
    Поредните глупости на Дойче Веле.
  • 4 ТОДОР СТОЯНОВ

    14 5 Отговор
    АВЕ АЕ СПРЕТЕ ДА ГО ВКЛЮЧВАТЕ ТОЯ ВИРУС С КОРОНА ВЕ!ЩЕ МУ СТРОШИТЕ СКОРОСТНАТА КУТИЯ...АНИМАЦИОННО ПЛАШИЛО, СЪС СТРАХОВИТИ ПРИКАЗКИ ОТ "ГОЛЕМИ ЕКСПЕРТИ"!КАТО ВИДЯТ, ЧЕ НЕ СЕ ШАШКАМЕ ОТ ЕДНО ИЗМИСЛЯТ НОВА ПРИТЧА И ТАКА, ДАЖЕ СЯ КВО И ПО-СКЪПИЧКИ МАСКИ ТРЯБВА ДА НОСИМ!АРЕ МАНИ ТАЯ РАБОТА С ОПЪРДЯНИ ГАЩИ ПО-ДОБРЕ ЩЕ СЕ ПРЕДПАЗИМ!
  • 5 Диверсант

    10 3 Отговор
    Ваксинираните вече са заразени, така че няма да имат проблеми
  • 6 Снайперист

    8 3 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !

    Коментиран от #10

  • 7 Мутафчийски

    10 4 Отговор
    Ма, па, как загладих косъма, а ... събляках мизерната униформа и обляках костюмче ... Халкидики, ала-бала ... 7 бонки вземам у щаба ... ми, ядети вируса :)))))))))
    Докат има агнита, ше има и кланици, ааааа -ха-ха- хааааа

    Коментиран от #19

  • 8 Димитричка

    22 1 Отговор
    Господарите на света се уплашиха от Тръмп и пуснаха звяр, за да плашат човечеството. На тях мир и спокойствие не им трябва. Искат само власт и подчинение.
  • 9 Интересно ми е,

    9 5 Отговор

    До коментар #2 от "Дълбоко виждащ":

    какъв би бил коментарът на доц. Мангъров. Ако антителата не действат срещу нови щамове, то цялата история с колективния имунитет (а и с ваксините, използвани до момента) придобива нов смисъл - грубо казано, под голяма въпросителна е, дали тези, които вече са преболедували, имат имунитет срещу други щамове. Ако нямат - то в по-добра или в по-лоша позиция са от неболедувалите, или е все тая?!

    Коментиран от #15, #17

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Болшевик

    2 2 Отговор
    Поздрави на всички модератори с песента"Нас червеното знаме роди ни"
  • 12 Къде е фюрера

    18 0 Отговор

    До коментар #1 от "да де":

    За вируса на 60 г. си стар и в рисковата група. А на 60 г. за пенсия, си млад и в отлична форма...
  • 13 Дойче зеле

    8 2 Отговор
    Връщайте ваксините,не са ни необходими!
  • 14 Явно

    17 0 Отговор
    фармакомафията не спи. Трудят се като пчелички за да подготвят пътя на новото светоно ред. Това дава основание за нови репресии над човечеството. Локдауни, редувани от леко отпускане и поредната фалшива надежда, че това ще приключи. А икономиките фалирват, населението обеднява, оредява, докато съвсем лудне и само пожелае хомота. Държавите влизат в дългова спирала от която няма излизане. Тогава идва извземване на води, гори, природни богатства, земи за смешни стотинки, за да погасят дълговете към банките, собственост на световния капитал, който пък от своя страна е притежание на няколко фамилии. Тогава ще бъде обявен новия ред, лелеяната им мечта. Всичко това се осъществява с помощта на корумпираните политици и самите хора, които от поколения са позволили да бъдат мамени, възпитавани в консуматорство, мързел и разврат. Разчитат други да им решават проблемите и да взимат решения вместо тях. Чрез метода на "сварената жаба" се отнемат полека всякакви права и свобода. Всичкото зле прикрито под формата "грижа за хората". Умело чрез всяване на страх и паника, и други манипулации, човешкото стадо се насочва към кланицата. И накрая спасяването на давещия се, си остава единствено и само в неговите ръце.

    Коментиран от #16

  • 15 Анонимен

    17 0 Отговор

    До коментар #9 от "Интересно ми е,":

    А на мен ми е интересно РНК ваксината ако не действа за новите щамове какво ще стане в клетките ако постоянно вкарват нови РНК ваксини за всеки щам ?
  • 16 Анонимен

    17 0 Отговор

    До коментар #14 от "Явно":

    Тръмп се опълчи и беше сварен
  • 17 Учуден

    9 2 Отговор

    До коментар #9 от "Интересно ми е,":

    А не ти ли е интересно как новите щамове преборват антителата обаче ваксините си действат, или и двете не действат или и двете действат друг вариант няма. Истината е, че хората вече не обръщат внимание на ковидко и решиха да го наплашат с нови щамове, от друга страна пропагандират безполезните ваксини за да оправдаят милиардите похарчени за тях.

    Коментиран от #22

  • 18 Аз40🏴‍☠️

    9 0 Отговор
    Аз съм елементарен човек, виждам дойчевеле и спирам да чета.
  • 19 Да ама не

    10 0 Отговор

    До коментар #7 от "Мутафчийски":

    15 бона му е заплата на Мутрафона в НОЩ, другите калинки там са на по 7 хилки
  • 20 Иво Христов

    0 7 Отговор

    До коментар #2 от "Дълбоко виждащ":

    Ти въобще прочете ли нещо от статията или важното е да се троли?

    Коментиран от #23

  • 21 Behemoth

    7 2 Отговор
    Ако бяха оставили чумата да мине и замине нямаше да има мутации...пак ще умрат същия брой хора ама ще ги влачим с години и ще полудейми...
  • 22 Отново ти...

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "Учуден":

    И отново неразбрал. Прочети коментара ми, на който си отговорил, особено това в скобите, и ще разбереш, дали ми е интересно, как стои въпросът с ваксините. 😉
  • 23 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    5 0 Отговор

    До коментар #20 от "Иво Христов":

    Смехурко,прочетох внимателно!Това не е статия!Когато коментирате мутация,поне нагласяйте числата така,че да не си противоречите!Ако Нещото заразява от 10човека 7,то при 17човека ще бъдат заразени при новото нещо 28,9 човека ,а не 28както пишете!Какво е Щам,знаеш ли,че повтаряте като мисирки??Мутация,смехурко,мутация!Ваксина,срещу мутация,няма как да действа,защото вероятноста,да уцели мутацията е алка!Преболедувалия се среща с нещото-неграмотнико в Цялата му Цялост и Господ е Създал,живота да побеждава смърта,точно по този начин!Чрез Преболедуване!Ваксината ,може да има само Нехуманни цели,щом се тръби ,че е Панацея,без да се провери във времето дали е истина!!Заради,такива неграмотници,като теб спирам да коментирам тук!Мисля,че за ноРмални хора,които имат нужда от знания бях полезен!Поне ви понаучих да смятате проценти,ако не друго!

    Коментиран от #24, #25

  • 24 Е, хайде сега,

    3 1 Отговор

    До коментар #23 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    недейте толкова високомерно. И Вие понаучихте нещо за смятането с проценти, особено с "великобритански и руски" проценти. 😉
  • 25 Сутринта

    5 1 Отговор

    До коментар #23 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    една МинистЪрка в интервю,свързано с електронно досие, електронни рецепти и т.н отговори за аптеките със такъв софтуер..Към момента били 200 аптеки.Тази бройка представлявала цели 2(Два) процента от общия им брой!!! Защото съм много зле с математиката,някой да ми изчисли колко е общия им брой.Питам ей така.За обща култура.
  • 26 ЪРП

    3 0 Отговор
    ....." Досега не е окончателно проучено дали и кобко ефективни са иРНК ваксините срещу новите мутации.".......

    И ЗА ФИНАЛ ОТЯВЛЕНАТА РЕКЛАМА В УМИШЛЕНО ПУСНАТА СТАТИЙКА:...."Към мoмeнтa вaкcинитe нa BiоNTесh/Pfizеr и Mоdеrnа ocигурявaт зaщитa cрeщу бритaнcкия вaриaнт нa вируca B.1.1.7. Пo-нaтaтъшни прoучвaния трябвa дa пoкaжaт дo кaквa cтeпeн cъщecтвувaщитe вaкcини мoгaт дa ce cпрaвят и c другитe извecтни мутaции. Aкo в дaдeн мoмeнт вируcът e мутирaл тoлкoвa cилнo, чe имунният oтгoвoр, прeдизвикaн oт вaкcинaциятa, вeчe нe мoжe дa гo нeутрaлизирa, вaкcинaтa щe трябвa дa бъдe aдaптирaнa. "
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 НеДа

    2 0 Отговор
    Вече година човечеството „гледа“ филм на ужасите. Медиите непрестанно всяват страх и безнадежност. Гледайки ги започваш да вярваш, че само Корона вирус сее смърт на планетата. Сравняват го с чумата, когато всеки дом е бил почернен. Хората седят пред екраните парализирани от страх и отчаяние.
    А е достатъчно само да ги изключим и да се огледаме наоколо. Виждате ли смърт около вас?Запитайте се колко хора, преболедували Корона вирус лично вие познавате и колко от тях са починали?
    Това е обикновен вирус, той не е страшен, но цената, която ше платим за страха си ще бъде. Вече ни е отнета свободата и правото да сме щастливи. Ние трябва да работим, да ядем и да се подчиняваме. Съгласни ли сте това да е живота ви от тук нататък?
  • 29 Ядеитн

    3 0 Отговор
    Ся, убаво е да се посплашва отвреме навреме раята, та да кротува. Ама и туй требе да са прай со мерка. Оти, га са прекали и раята веке претръпне ша са овълчи ша стане лошаво.
  • 30 Павел Пенев

    1 0 Отговор
    Подготвя се нова ваксина против простотия,специално за България.