22 Януари, 2021 14:33 2 713 23

Израел постави рекорд, ваксинирайки 224 хиляди души за един ден

  • израел-
  • коронавирус-
  • ваксина

Според експерти за успеха на ваксинационната кампания в страната допринася нейната силна и високо дигитализирана здравна система

Израел постави рекорд, ваксинирайки 224 хиляди души за един ден - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Израел ваксинира срещу коронавирус 224 000 души само за един ден, написа днес в Туитър здравният министър Юли-Йоел Еделщайн, цитиран от ДПА и БТА.

С това число имунизирани, което е за вчерашния ден, общият брой на хората с поставена първа доза от ваксината става 2,4 милиона, а 850 000 души са получили и двете дози.

Израел започна кампанията си за ваксинация на 19 декември и напредва с безпрецедентни темпове. За сравнение в Германия, с население девет пъти по-голямо от това на еврейската държава, първата доза от ваксината е поставена на 1,3 милиона души, а 78 000 са получили и двете дози, необходими за пълна имунизация.

Израелските власти поръчаха достатъчен брой дози от ваксината доста по-рано и сключиха сделка с производителя "Пфайзер" за предоставяне в замяна на това на медицински данни.

Според експерти за успеха на ваксинационната кампания в страната допринася нейната силна и високо дигитализирана здравна система.

Израел в момента преживява трета вълна на инфекцията и е въвел карантина, която е в сила до края на януари. На гражданите е разрешено да се отдалечават на не повече от километър от домовете си.

Още 7099 новозаразени бяха регистрирани днес. Много от новите случаи са в ултраортодоксални общности, където големи семейства често живеят в малки жилища и пренебрегват въведените от властите правила, следвайки предписанията на духовните си лидери. Много ултраортодоксални евреи отказват също да се ваксинират.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 въпросче

    7 4 Отговор
    И какво да направим по тоя щекотлив въпрос?
  • 2 ЗиС 5

    12 1 Отговор
    Да се ваксинират хората,няма да им пречимъ.
  • 3 сила

    12 9 Отговор
    ЮДЕЙСКИ ФЕЙК....НЕ ВЯРВАМ,СЪЩО И В ХОЛОКОСТА
  • 4 hhrhr

    5 7 Отговор
    навремето бай адолф така ги ваксинираше сега може да има ефект
  • 5 Мошето

    10 6 Отговор
    Браво, за да има имунитет трябва и втора доза, и след новия щам- всичко отначало...после друг щам и пак и пак...като наркоманите..

    Коментиран от #9

  • 6 И що да правим,

    3 1 Отговор
    да им 👏👏👏👏👏👏👏??????!
  • 7 Бае Въло

    4 2 Отговор
    Тия с пръскачка за лозе ли са ги ваксинирали?
  • 8 Жоро

    6 5 Отговор
    Който е писал статията е хубаво да се поправи. Има огромна разлика м/у еврейска и израелска държава. Ако беше еврейска, то щеше да има теокрация както в Иран. Държавен глава щеше да е техния духовен водач. В Израел живеят също така християни и мюсюлмани, също израелски, а не еврейски граждани!
  • 9 Лост

    8 3 Отговор

    До коментар #5 от "Мошето":

    По точно като диабетиците. Нова ваксина всеки ден. Все пак има около 200 държави и всяка като си има собствен щам и става весело. Сутрин излиза НОЩ и съобщава кой номер ваксина да си биеш. Отваряш хладилника и вътре само ваксини.
  • 10 Аз40🏴‍☠️

    2 3 Отговор
    Вижте какво. Биби има избори за печелене март месец. Всичко това е кампания, на която се хващат нашите журналя да копират и печатат. Ако ще и с вода ще ги цъка за да му гласуват, сега какво са ваксините и там каквото си е отделна тема, но вижте по ортодоксалните евреи, умни са.
  • 11 Obscure

    7 3 Отговор
    Израел добре,ами ние...? С тези темпове у нас ще се ваксинираме когато пуснат ток от Белене, т.е. никога. Хората си имат дигитална здравна система, а ние кога...? Пак никога! Е, има и светлина в тунела де, Израелския премиер заравял ли е хора у Витоша? Къща в Барселона има ли? А шкафче с тугрици? А?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Рошко

    6 3 Отговор
    Оня ден рекордно заразени, днес рекордно ваксинирани вие дето пишете дали си вярвате и вие

    Коментиран от #14

  • 14 стоян георгиев

    3 3 Отговор

    До коментар #13 от "Рошко":

    и двете са верни и не си противоречат.в кибуците е страсно предвид религиозноста на населяващите ги .тва обаче не пречи страната да се ваксинира с бързи темпове които ще направят израел първата страна преборила окончателно короната.

    Коментиран от #16

  • 15 Бонговец

    0 0 Отговор
    Малиии тия не си правят майтап.
  • 16 Бай ганю

    1 2 Отговор

    До коментар #14 от "стоян георгиев":

    Да сигурно като ти кажат че са измислили и лек за безсмъртие, бегсй бързо да си биеш и ти

    Коментиран от #18

  • 17 GTR

    2 3 Отговор
    Ей...не спряхте с тия скапани евреи
  • 18 стоян георгиев

    3 2 Отговор

    До коментар #16 от "Бай ганю":

    ника ти подхожда на акъла дрогар.аз изкарах ковида и за сега няма да се ваксинирам,но като се наложи след няколко месеца ще го направя като всеки нормален бял човек.циганите ,ганчовците и африканците може да изчакате.вие сте много умни и няма как да се излъжете.
  • 19 Кински

    3 0 Отговор
    ултраортодоксалните ще намалеят значително .те си живеят в техния измислен свят и живеят на гърба на цяла държава .и те се заразяват най много щото живеят като нашите в кварталите .то откъде идват тези цифри за ръст на заразили те се .но март месец ще видим филма маски долу и ще си живеят нормално .а Европа и ние ще продължаваме с локдауни и трети и четвърти вълни . И ще чакаме лятото да ни помогне

    Коментиран от #21

  • 20 ДжафДжаф

    0 3 Отговор
    Тия поне са свикнали да участват в експерименти. Не друг, а самият доктор Менгеле ги е възпитавал. Па и да измрът малко еврейчета кво пък толкова! Винаги ще намерят от къде да си произведат нови! Преди години внасяха евреи от Етиопия, после се възползваха от разпада на СССР, а сега могат да компенсират примерно с китайски евреи от Тайван!!!
  • 21 Не виждам нещо лятото

    2 1 Отговор

    До коментар #19 от "Кински":

    да помага особено в Бразилия и ЮАР. Жертвите на ковид в момента дневно не са по-малко, отколкото бяха през тяхната зима и пролет, а дори са повече, защото щамове те са по-заразни там сега. Ако се разпространят и у нас ще е много, много зле и през лятото. С тези темпове на ваксиниране... Може да се надяваме поне част от ваксинираните туристи от Израел да изберат България за почивка през лятото... Ще са желани навсякъде, в случай че ефективността на ваксината на Pfizer се потвърди на практика и срещу новите щамове.
  • 22 Tarnovetz

    0 0 Отговор
    За тях има а за нас не достига, и ние сме хора
  • 23 Хитлер

    0 0 Отговор
    БРАВО! Така добре дори и аз не успях да се справя .