ФАКТИ.БГ

Еврокомисията иска да се сложи край на неналожителните пътувания

Необходимо е силно да се обезсърчат неналожителните пътувания, като същевременно се избягва затварянето на границите

Публикувана: 26 Януари, 2021 07:35
34 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3676
Еврокомисията иска да се сложи край на неналожителните пътувания
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 2.1 от 11 гласа.

Европейската комисия предложи актуализация на Препоръката на Съвета от октомври миналата година за координиране на мерките, засягащи свободното движение в Европейския съюз. С оглед на новите варианти на коронавируса и големия брой нови инфекции в много държави членки е необходимо силно да се обезсърчат неналожителните пътувания, като същевременно се избягват затварянето на границите или общите забрани за пътуване и се гарантира, че функционирането на единния пазар и веригите на доставки остават непрекъснати, съобщиха от пресслужбата на Комисията.

В предложението на Комисията се предвижда допълнителна координация на договорения цветен код за картографиране на рисковите области и на по-стриктните мерки, прилагани за пътници от райони с по-висок риск. В допълнение към съществуващите цветове на зелено, оранжево, червено и сиво, Комисията предлага да се добави „тъмночервено“, за да се посочат областите, в които вирусът се разпространява на много високи нива. Това би било приложимо за район, в който броят на уведомленията в рамките на 14 дни е над 500 на 100 000 души.

Съгласно съобщението на Комисията от 19 януари, в което се определят действията, необходими за избягване на трета вълна, Комисията предлага всички неналожителни пътувания да бъдат силно обезсърчени, докато епидемиологичната обстановка не се подобри значително. Това се отнася особено за пътуванията до и от „тъмночервените“ райони. За хората, пътуващи от „тъмночервено“ пространство, държавите членки следва да изискват от тях да се подложат на тест преди пристигането и да бъдат поставени под карантина, както се препоръчва от Комитета за здравна сигурност и понастоящем се практикува от няколко държави членки.

Тъй като капацитетът за тестване се е увеличил, държавите членки биха могли да използват в по-голяма степен тестове преди заминаване и за области, които понастоящем са обозначени като „оранжево „, „червено„ или „сиво“. Хората, които се завръщат в своята държава членка на пребиваване, следва вместо това да имат право да се положат на тест след пристигането си. С оглед на рисковете, свързани с много големия брой нови инфекции, Комисията препоръчва, въз основа на насоките на ECDC, държавите членки да се съгласят да приемат, запазят или засилят нефармацевтичните интервенции, като например мерки за оставане в домашни условия и временно затваряне на определени предприятия, по-специално в областите, класифицирани като „тъмночервени“. Също така - да засилят тестването и проследяването и да засилят наблюдението и секвенирането на случаите на COVID-19, за да се събере информация относно разпространението на нови, по-инфекциозни варианти на коронавируса.

Хората, живеещи в гранични райони, следва да бъдат освободени от някои от ограниченията за пътуване. Ако често се налага да преминават границата, например по семейни или професионални причини, от тях не следва да се изисква да се подлагат на карантина и честотата на изискваните тестове следва да бъде пропорционална. Ако епидемиологичната обстановка от двете страни на границата е сходна, не следва да се налага изискване за изпитване. Държавите членки следва също така да се стремят да избягват прекъсвания на основни пътувания, по-специално за да поддържат транспортните потоци в съответствие със системата „зелени ленти за преминаване“ и да избягват смущения във веригата на доставки.

Като се има предвид повишеният риск, пътниците, упражняващи особено важни професии, като например здравните работници, хората, пътуващи по наложителни семейни или служебни причини, пристигащи от „тъмночервени“ райони, също следва да бъдат тествани и поставени под карантина, при условие че това не оказва непропорционално въздействие върху изпълнението на основната им функция или нужди. От транспортните работници, чийто контакт с населението обикновено е ограничен при пътуване, не следва да се изисква карантина и по принцип трябва да бъдат освободени от прегледи, свързани с пътувания. Същите изключения следва да се прилагат при транзитно преминаване на важни пътници. В допълнение към актуализациите, предложени днес, Комисията прие и предложение за актуализиране на Препоръката на Съвета относно пътуванията в ЕС от държави извън ЕС.

Поставете оценка на статията:
Оценка 2.1 от 11 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Някой
1 Отговор
Оруел ряпа да яде!

Оценка:
-0 +92

да де
2 Отговор
Кой и как ще реши, че едно пътуване не е наложително, това може да го реши единствено пътуващият.

Коментиран от #17


Оценка:
-0 +100

балкантурист
3 Отговор
Забелязали ли сте, че има една особена порода хора, които напълно безцелно постоянно обикалят с автобуси, коли, влакове и самолети. Като употребен вестник по стърнище, дето вятъра го разнася.

Коментиран от #7


Оценка:
-54 +19

Рошко
4 Отговор
Добро утро, очаква ни ново затваряне на границите на ви ковид на ви ваксини на ви корпоративни и джендърски закони и ценностти

Оценка:
-1 +81

ОпАаааааааааааа добрия
5 Отговор
Чичко Ес си показа истинското лечицееее... Не чи сьм хукнал да обикалям света.

Оценка:
-3 +71

Румен
6 Отговор
Колко хрантутника лапат големите заплати за да се занимават с глупости.щом някой е трьгнал за някьде значи му се налага или има желание да бьде някьде.
Вчера пьк ЕК щеше да пише закон работещите от кьщи да можели да си изключват телефоните

Оценка:
-0 +58

Румен
7 Отговор

До коментар #3 от "балкантурист":


Ми в кьщи ли да си стоят
Само да ядат и се...

Оценка:
-0 +30

Вече вярващ
8 Отговор
Че ЕС е едно зло и за т.н свои и за чуждите а в ЕК явно са хора от много посредствените като например една Урсула , нещо като един Боко.

Оценка:
-0 +38

Еврокомисия
9 Отговор
Ние много си повярвахме! Дано не ни разгонят с камъни!

Оценка:
-0 +34

Ахахаха
10 Отговор
Когато се говори ЕК, Ураули, Мурсули, трябва да се знае, че тази е аватар на Меркел! Бабата трябва са бъде изгонена моментално! Тя не е добре с главата!

Оценка:
-0 +35

хенри
11 Отговор
Безцелната консумация и пътуващия бяс сега си отмъщават.

Коментиран от #16


Оценка:
-16 +8

324
12 Отговор
Кон. ц.. лагер Европа, без граници? Алоооу, какво става демократи, нали при соца не можехме да пътуваме, или сте доволни, че 13 години попътувахте, та стига толкова.?

Оценка:
-1 +53

233
13 Отговор
А някой тук ми слагаха - когато казвах,че ЕС след тазаи пандемия ще стнане ЕС-че само за основалите го държави!

Оценка:
-1 +25

ран
14 Отговор
Е какво друго ще се прави? Преди имало е лятото жътва, есента гроздобер, сега имаме тълпи на летището, и опашка на шосето, промоция с нискотарифка, и обезателен тур на Танзания.

Оценка:
-1 +16

Българина
15 Отговор
Оксиморонът който искат е в пълен синхрон с недоносчето ЕС. Вече няма никакъв смисъл да сме вътре, бъдещето е на изток и колкото по рано сключим търговско споразумение с Русия и Китай по добре, първите печелят. Да припомня, последни влязохме в ЕС и е ясно до къде я докарахме... До изчезването ни. Кофти сделка с кофти нещастник начело

Оценка:
-2 +37

ира
16 Отговор

До коментар #11 от "хенри":


Да, бясната консумация и безцелното трупане на вещи и забавление не е признак на просперитет, а от един момент нататък, упадък. Този вирус ви го показа.

Оценка:
-2 +17

ран
17 Отговор

До коментар #2 от "да де":


Те това ви казват, да го решите. После ще го реши комисията.

Оценка:
-0 +11

Бобито
18 Отговор
Знаете ли колко ми дреме за нормалния живот аз от години си спим дома безработен съм не излизам никъде дефакто съм си под карантина от години така че въобще не ми дреме за тия covid мерки за мене нищо ново не е

Оценка:
-6 +11

Туту
19 Отговор
Свободата, която даваше уж ЕС вече я няма изобщо! Вкарват ни в "мек" концлагер! Вече ясно се вижда, че свободата е на Изток!!!

Оценка:
-1 +28

куку руку ку
20 Отговор
Последният пирон в ковчега на "европейските ценности". Как беше казано? Свободно движение на хора и стоки, това била най-висшата ценност. Ха-ха-ха

Оценка:
-1 +32

БАЙ Х@Й‼
21 Отговор
"обезсърчат неналожителните пътувания" , ЦАРЕ НА ЕВФЕМИЗМИТЕ!

Оценка:
-0 +19

Дед
22 Отговор
Границите ще са отворени само за бежанци към IRD/ ИСЛЯМСКА РЕПУБЛИКА ГЕРМАНИЯ/някогашна BRD

Оценка:
-1 +21

БАЙ Х@Й‼
23 Отговор
Почивка, екскурзия, гостуване- НЕналожителни! Само работа и то която отгоре решат !

Коментиран от #24


Оценка:
-0 +23

БАЙ Х@Й‼
24 Отговор

До коментар #23 от "БАЙ Х@Й‼":


„Който заменя свобода за сигурност, накрая губи и двете!"/ Бенджамин Франклин

Оценка:
-0 +29

--------
25 Отговор
ЕС почна да си губи смисъла. За какво ми е ЕС? Да ми ограничава човешките права ли?

Оценка:
-1 +22

Самият
26 Отговор
така наречен ковид е повод за поробване на човечеството от няколко фамилии, притежаващи наднационалния капитал и банки. Купили са политиците, да им вършат черната работа докато те остават скрити от "любовта" на хората. В Дания се опитаха да въведат закон за наказание със затвор за отказващите да се ваксинират, създаване на лагери и др. такива екстри. Това беше на 08.01.2021г. но последвалите МАСОВИ бунтове ги отрезвиха от мракобесните решения. На 12.01.2021г. това беше отменено. Някой да е чувал, виждал нещо за това в масовите медии? Не. Защото те са слуги на мамона и не служат на хората. Цензура и нагнетяване на страх, и истерична реклама на ваксините, а дали са безопасни и наистина помагат - гробовна тишина и яка цензура. Демонкратична му работа.

Коментиран от #33


Оценка:
-0 +19

Прочетете
27 Отговор
Нюрнбергската конвенция от 1947г., подписана от всички държави. Сега се пренебрегва масово от правителствата. Бъдете информирани, за да можете да се защитавате.

Оценка:
-0 +12

Сойка присмехулка
28 Отговор
Да започне разделянето на основните дистрикти сега!
Маркираме ги с цветове па държави, а после и в самите държави районираме!
Всички вие ни докарахте до тук с глупост и безхаберие!

Оценка:
-0 +9

Последни Дни
29 Отговор
С Капитализма като потребителско общество основаващо се на конкуренцията в производството и стремежа за производството на повече разнообразие от стоки и услуги се свършва и вече КОМУНИЗМА чука на вратата...!!!
Хората сега сами ще започнат да променят съзнанието си и сами доброволно да искат да си стоят затворени и изолирани и дистанцирани по домовете си и ще получават без да работят малки държавни помощи и няма да има повече необходимост от излишна работна ръка и пътувания с разнообразие от дрехи и стоки...!!! Необходимостта от изобилието на най различни материални блага ще отпадат постепенно от самосебе си И хората сами ще започнат да се ограничават от колите защото няма да има къде да пътуват и ненужни вещи и да живеят най опростено и да използват според потребностите си само най нужното и необходимото за съществуването си...!!!

Оценка:
-0 +4

30
Този коментар е премахнат от модератор.
От кошарата
31 Отговор
А мнозина говореха,че ефира бил пълен с конспирации? Искахте Капитализъм- ето ви в пълен обем.Соца със неговата" диктатура" и закрити граници,ще ви се стори Райска градина! Ще пътуват онези,който и сега пътуват до всяка точка на света,когато поискат,и без проблем.С едно условие: минимум седемцифрена сметка,в различни банки.А вие" мечтателите " за Капитализъм и Демокрация ( пълен нон-сенс като понятие) и до Ихтиман няма да можете свободно да отидете.Още всичко е в начален етап.

Оценка:
-0 +3

1234
32 Отговор
Стадото само на паш и поле и до кЛаницата!!!

Оценка:
-1 +4

пророк Исай
33 Отговор

До коментар #26 от "Самият":


Много си близко до истината . Помни ми написаното , ще го въведат , но постепенно . След 20г. , ще е така , както са го замислили .

Оценка:
-0 +0

е х о
34 Отговор
Тази схема , тип „закрепостяване“ , е стара и прастара . Господарят , преценява , кой къде ще отиде и дали да отиде . Кръговратът на живота или „Колелото на времето“ се върти и не носи нищо ново - преоблякъл се Илия , пак у тия .

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Петър Курумбашев
Петър Курумбашев коментира политическата обстановка в ефира на bTV
Останахме без майка, имаме баща в оставка, ходим като сираци"

Още бисери