Last news in Fakti

26 Януари, 2021 10:48 3 666 12

С помощ от Китай: ето как се справят сърбите

  • сърбия-
  • коронавирус-
  • китай-
  • помощ-
  • ваксини-
  • ваксинация-
  • сърби-
  • белград

Ваксинациите в Сърбия вървят с пълна сила

С помощ от Китай: ето как се справят сърбите - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Стотици възрастни хора търпеливо чакат пред имунизационния център в Панаирното градче в Белград. Всички те са се регистрирали онлайн. Докато ги извикат, може да минат и часове. А когато дойде редът им, медицинските сестри ги отвеждат към кабинките за ваксинация, които са близо 40. Там им поставят инжекциите - предимно с ваксината на китайската компания Sinopharm. Тази ваксина е по-евтина в сравнение с препаратите на Biontech/Pfizer или на Moderna. Съответно обаче и ефикасността ѝ е по-ниска: около 75-80%, по данни от приложението ѝ в Китай, Бахрейн и Перу.

"Най-добра е ваксината, с която разполагаме", казва Мария Обрадович, министърка на публичната администрация, която е дошла да се ваксинира в Панаирното градче - един от общо близо 200 имунизационни центрове в Сърбия. Според нея, на ден могат да бъдат ваксинирани по 35 000 души. До неделя вечерта общият брой на ваксинираните в Сърбия възлиза вече на 172 000. А премиерката Ана Бърнабич беше първата - тя се подложи на ваксинация още в края на декември.

"Спасителят на нацията" Вучич

Лично президентът Александър Вучич посрещна китайската ваксина на летището в Белград и изрази пред камерите голямата си благодарност към Пекин. В сръбските медии, които в мнозинството си подкрепят властта, Вучич се представя като спасител на нацията, като неуморен ръководител, който денонощно преговаря с правителства и служби по цял свят, за да осигури на народа си необходимите ваксини.

Същите тези медии обаче избягват да информират за изостаналата медицинска инфраструктура. Пропускат и факта, че много от гражданите не вярват на официалната статистика за разпространението на заразата: официално в седеммилионна Сърбия са се заразили общо 384 000 души, а жертвите на COVID-19 са 3886. Мнозина сърби не вярват и на предпазните мерки, затова из града много хора не носят маски - за разлика от чакащите за ваксина в Панаирното градче.

Президентът Вучич дори вече обещава, че ще бъдат построени фабрики за собствено производство на ваксината - както беше по югославско време. Проправителствените медии съобщават, че съответната техника ще пристигне от Москва. Сърбия възнамерява да произвежда руската ваксина "Спутник V", а докато изгради съответните капацитети, Русия ще ѝ достави стотици хиляди дози от препарата.

"В очите на сърбите Китай вече изпреварва ЕС"

"Китай постигна голям имиджов удар с доставката на ваксини в Сърбия", казва политологът Якса Скекич. Той обяснява, че през изминалите седмици до сърбите са достигнали едва няколко хиляди дози от препарата на Biontech/Pfizer, тъй че хората вероятно си казват "Ами да, приятел в нужда се познава". "Правителствата в Пекин и в Москва правят политика с помощта на своите ваксини. Същевременно европейците дълго преговарят помежду си, пък трябва да взимат предвид и икономическите аргументи", казва Скекич.

В интервю за ДВ друг сръбски анализатор коментира случващото се по същия начин. Даниел Пантич смята, че в очите на сърбите Китай вече изпреварва европейците. "В тази криза става дума за оцеляване и ние се нуждаем от помощ. Помощта обаче идва не от Запада, а от Русия и Китай", обяснява Пантич. Някои наблюдатели смятат, че сръбските власти нарочно засилват това впечатление, за да притиснат ЕС и да ускорят членството на страната.

В тази ситуация Китай си изгражда образ на "приятел в нужда", който не поучава сърбите по въпросите на демокрацията и правовата държава, а гледа да помогне, смята Пантич. Той припомня, че Пекин води същата политика и с ангажимента си към инфраструктурни проекти в Югоизточна Европа. Тези усилия дават резултат, твърди политологът и изтъква, че все повече млади сърби учат китайски, а надеждата, че страната скоро ще влезе в ЕС, постепенно чезне. Пантич припомня и това, че Сърбия нямаше никакъв проблем да подпише споразумение с Евразийския икономически съюз и добавя, че други държави в региона също обръщат поглед на изток. Дори членката на ЕС Унгария, както и Турция, разчитат на помощ от Русия и Китай в борбата си срещу пандемия, казва политологът.

Сърбия не планира нов локдаун

На територията на Западните Балкани ваксинацията досега е започнала само в Сърбия и Албания. Босна и Херцеговина, Черна гора, Косово и Северна Македония все още чакат доставки на по-сериозни количества ваксина. Междувременно в Сърбия бе регистриран първият случай на мутацията от Великобритания. Тя е установена при една жена, пътувала със самолет от Лондон до Белград. Въпреки риска, сръбското правителство не планира нов локдаун. Ресторантите, кафенетата и моловете остават отворени.

Автор: Миодраг Сорич


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    4 19 Отговор
    Прилича на селекционен пункт пред Варшавското гето.
  • 2 1234

    17 4 Отговор
    Въпросът на въпросите следващите години е какво правим с капания ЕС и НАТО?!?!? Търговско споразумение с Китай и Русия ни е достатъчно

    Коментиран от #9

  • 3 Гладен

    13 5 Отговор
    Сръбската пенсионна система след година вече ще диша малко по свободно
  • 4 един от многото

    15 2 Отговор
    Много правилно казано , помагат а не поучават по въпросите с демокрацията и правовата държава.

    Коментиран от #7

  • 5 Ужасонн

    31 3 Отговор
    И какво се оказа за 13годинк ЕС, банда мутри станаха толкова богати от евросубсидий, че са недосегаеми. Народа обедня 10 пъти повече, пътищата не стават, стеоителството не става, не ни дадоха южен поток, нени дадоха белене, не ни дават тецове, не ни дават ваксини, не ни дават ЖИВОТ!!!!

    Коментиран от #8

  • 6 Stéphanie 🎲

    10 2 Отговор
    А на България помага ли някой ?
  • 7 Шекел

    3 3 Отговор

    До коментар #4 от "един от многото":

    Е те ша почнат.Като ти дадат пари и после не можеш да им ги върнеш ще почнат да идват и да си взимат каквото си харесат.
  • 8 By ::) b

    10 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ужасонн":

    Ха добрутро,прогледнахте!!!!!
  • 9 Как какво правим ?

    0 7 Отговор

    До коментар #2 от "1234":

    Дразним ошанки .
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Да не би нашите медии да

    6 0 Отговор
    казват че всеки ден хиляди пенсионери гладуват в България...
  • 12 Дойче веле

    3 1 Отговор
    само лъжи и измами.