Last news in Fakti

27 Януари, 2021 09:35 9 793 24

Лекарката, която никой не послуша

  • лекарка-
  • германия-
  • предупреждание-
  • коронавирус-
  • симптоми-
  • заразяване-
  • имунитет-
  • пациент-
  • камила роте

Преди една година в Германия е регистриран първият случай на коронавирус. Лекарката, прегледала пациента, установява, че вирусът се предава и без симптоми. Предупрежденията ѝ обаче биват игнорирани.

Лекарката, която никой не послуша - 1
Снимка: Shutterstock

На 27 януари 2020 година един 33-годишен мъж, служител на фирмата за доставка на автомобилни части "Webasto", пристига с колата си в Института за тропически болести към Мюнхенския университет. Веднага е приет в лабораторията за изследване, без въобще да влиза в чакалнята. Тази превантивна мярка изглежда необичайна - тъй като мъжът тъкмо е прекарал лек грип и само иска да разбере дали още е заразен. "Бях с пълен защитен костюм", спомня си Камила Роте днес. "Както се оказа, за щастие, съм била облечена правилно", отбелязва ръководителката на отделението за тропическа медицина.

Към този момент тя още не мисли за новото заболяване на белите дробове, появило се отскоро в Китай, макар една китайска колежка на пациента да била тествана положително за заболяването - но едва след завръщането си в родината. Освен това януари традиционно е месец на настинки и грип, т.е. причини за нервност няма. По това време за новия вирус не се знае много - той дори още няма име. От китайския град Ухан се разпространяват драматични кадри от болниците, но това е някъде далеч. Камила Роте взима проба на мъжа и го изпраща вкъщи. Вечерта обаче ѝ се обаждат от отделението по микробиология на Бундесвера и ѝ съобщават, че става дума именно за новия вирус.

"Тогава вече се разтревожих"

Роте е наясно, че само китайската колежка би могла да зарази мъжа и започва да го разпитва. Той и други служители на фирмата "Webasto", трима от които са тествани положително на следващия ден, потвърждават, че жената изобщо не е имала симптоми на простуда - нито кашлица, нито хрема, нито прегракване по време на продължителните конференции и семинари. "Тогава вече се разтревожих", споделя лекарката. Както се установява - китайската колежка се почувствала по-зле едва след завръщането си. По време на престоя си в Германия нямала никакви оплаквания. Така Камила Роте стига до извода, че пренасянето на новото заболяване е възможно и без наличието на симптоми. Безпокои я и това, че китайката, донесла заразата, е била от Шанхай, а не от Ухан и всъщност не би могла да бъде засечена като преносител.

Роте незабавно информира здравните служби и споделя с колегите си познанията, малко по-късно публикува и статия в реномираното издание New England Journal of Medicine. Отзивите на нейните познати лекари, занимаващи се с инфекциозни болести, са положителни. Но като цяло по света се отнасят с недоверие към нейното откритие и го поставят под въпрос. Нещо повече - китайската пациентка била разпитвана толкова пъти от различни инстанции, че накрая вече не била сигурна дали все пак не е имала някакви симптоми още в Германия. Държавни представители от Великобритания и Швеция определили допитването, извършено от Роте, като "погрешно", а това се оказало фатална заблуда. "Не се ядосах, но бях доста стъписана от това, че осъзнаването на този тривиален факт се оказа толкова трудно и че отказваха да ме чуят", споделя мюнхенската лекарка.

Вирусът вероятно крие и още изненади

А познанието, че носителите на новия вирус може и да нямат симптоми и така безпроблемно да летят със самолет от единия до другия край на света, можеше своевременно да доведе до взимането на адекватни мерки: носенето на маски, по-широкото приложение на тестове, ограничаване на пътуванията и още много. Камила Роте все пак получава едно закъсняло признание за работата си: списание "Тайм" я подрежда сред стоте най-влиятелни личности на 2020 година заради откритието на асимптоматичната зараза с коронавирус. Самата тя пък смята, че вирусът крие и още изненади. Затова пледира за бдителност и за внимателно наблюдение на мутациите на вируса.

Автор: Александер Далмус


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 30 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Германците

    68 5 Отговор
    първи разбраха, че тече третата световна биологична война.
  • 2 Мнение

    60 17 Отговор
    Факти, кога ще престанете да цитирате соросоидната медия DW????
    Повече вярвам на Митьо пищова, отколкото на лъжите и манипулациите в тая медия!!!

    Коментиран от #6, #12, #21

  • 3 Стига с тия глупости

    38 10 Отговор
    Как не престанахте с простотиите.
    Безсимптомно болен, е здрав човек, не ми е ясно ако се появи нова чума,какво ще правите тогава.
  • 4 Гала

    57 1 Отговор
    Аз гледам " На кафе" Уникално тъпо предаване. Чудя се как толкова много години е на екран.
  • 5 Майна

    36 8 Отговор
    АБЕ КАКВИ СА ТЕЗИ ГЛУПОСТИ БЕ...АЗ НЕ СЪМ ВИДЯЛ 2020 ГОДИНА ЛЕКАР В ГЕРМАНИЯ В ПЪЛЕН ЗАЩИТЕН КОСТЮМ,...ТУК ДОРИ И ПО ВРЕМЕ НА,,ПАНДЕМИЯТА ,,БЯХА САМО С МАСКИ...ТО БИВА ГЛУПОСТИ АМА...
  • 6 pepy

    8 13 Отговор

    До коментар #2 от "Мнение":

    Явно си виждал пищова на Митьо.
  • 7 Лекар

    29 2 Отговор
    Пък в България, вирусът е още от есента на 2019 година.

    Коментиран от #20

  • 8 В Борисов

    37 4 Отговор
    Изключителното опростояване на медицината с цел, постигане на пълен тоталитарен контрол върху населението, е сериозна грешка и отговорните политици ще си понесат наказанието в световен мащаб. Престанете с подбни пропагандни статии в полза на фалшивия грип, на всички ни писна. Човек или е болен, или е носител на даден вирус, няма подобно безобразие, като безсимптомно болен, че тя 90 % от медицината ни лекува симптоми, а не болестите.
  • 9 Шекел

    15 6 Отговор
    Германците само пропаганда иначе всичките им нааучни постижения са крадени от англичани и французи.
  • 10 Умрел..

    7 1 Отговор
    Колкото и да я слушам,пак съм си умрел..
  • 11 ЪРП

    31 4 Отговор
    ДОЛНАААА, ГНУСНАААЙ И ЦЕЛЕНАСОЧЕНА ПРОПАГАНДА!!!!!!!!
    БЕЗСИМПТОМНО ПРЕНАСЯНЕЕЕЕЕЕЕ,........ГЕРМАНСКА ЛЕКАРКА "ГЕРОИНЯ" ОТКРИЛА ОЩЕ ПРЕДИ КИТАЙЦИТЕ ВИРУСА И ТО ПРИ БЕЗСИМПТОМНО ПРЕНАСЯНЕ, НА СЛУЧАЙНО ВЛЯЗЪЛ В НЕЙНИЯТ ИНСТИТУТ ......"cлужитeл нa фирмaтa зa дocтaвкa нa aвтoмoбилни чacти "Wеbаstо", приcтигa c кoлaтa cи в Инcтитутa зa трoпичecки бoлecти към Мюнхeнcкия унивeрcитeт. Вeднaгa e приeт в лaбoрaтoриятa зa изcлeдвaнe, бeз въoбщe дa влизa в чaкaлнятa. Тaзи прeвaнтивнa мяркa изглeждa нeoбичaйнa - тъй кaтo мъжът тъкмo e прeкaрaл лeк грип и caмo иcкa дa рaзбeрe дaли oщe e зaрaзeн."
    МИЖИТУРСКААА ПРОПАГАНДААА!!!!!!!
  • 12 ЪРП

    20 9 Отговор

    До коментар #2 от "Мнение":

    НЯМА КАК ДА СПРЪТ ПРИЯТЕЛ?!??!!!
    "ФАКТИ" СА ЧАСТ ОТ ТАЗИ СОРОСОИДНА ГНУСНАА ПРОПАГАНДА С РЕДОВНА РУБРИКА НА ТАЗИ ПУМЯЯЯРСКА ПРОПАГАНДА!!!!!!
    ФАКТ! ФАКТ! ФАКТ!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Шопо

    12 2 Отговор
    Маде ин сащ!
  • 15 Рошко

    10 4 Отговор
    Глупости без край
  • 16 Мнение

    15 2 Отговор
    За един грип, вместо при личен лекар, направо в център за тропически зарази и т.н.? Скалъпена и раздухана пандемия
  • 17 Овен

    10 4 Отговор
    пък в България си имаме по голям вирус-ГРОБ
  • 18 любител

    10 5 Отговор
    най смъртоностния вирус от както свят светува това е ГЕРБ.никой вирус не може да наложи такъв геноцид върху цял народ като тях.

    Коментиран от #19

  • 19 Другия с коня

    4 6 Отговор

    До коментар #18 от "любител":

    Вируса ГЕРБ поставя в Карантина извън властта Червените цървули от БСП вече 12 години ....Браво за което и на тези избори пак ще ги изберем,та се пригответе за Борисов 4 ...Няма да боли повече от миналия път.......
  • 20 Другия с коня

    12 0 Отговор

    До коментар #7 от "Лекар":

    Ноември 2019 та с кашлица,загуба на обоняние и температура...Обаче имах много задачи и на крак го изкарах с антивирусни се лекувах и отшумя...Помислих,че е грип...От тогава даже не съм кихал и миналия месец си правих тест- положителен за антитела...Категорично Вируса е в България от есента на 2019 та...
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 анонимен

    3 0 Отговор
    А според мен ако на планетарно НИВО, хората осъзнаят " вируса" идващ от монополните медии, контролирани и притиснати от правителствата....изключвам президента на Танзания, който още в началото на пандемията доказа манипулативните техники за PCR тестовете , наложени му от СЗО и стана любимец на половината население на Земята.
    Представете си скъпи медии, че населението на Земята, говоря за осъзнатото такова, реши за 2 месеца да си изключи телевизора , спре компютъра и не ви чете... и ...Вируса е изчезнал за винаги!
    """
    Действайте!!!
  • 23 Гост

    3 0 Отговор
    С изключвянето на медийното проттранство, ще изчезнат и Вирусите.
  • 24 гост

    3 0 Отговор
    Тия грипове редовно, преди години имах винаги преди смяна на сезоните. Може би защото не носех маска. Последния ми подобон грип със симптоми бе в началото на 2019. Аз по принцип никога не вдигам температура, излиза ми само херпес при зараза на устната. Просто вируса външно избива.
    И как да им вярвам?