Last news in Fakti

27 Януари, 2021 16:20 1 656 24

Малко са доказателствата, че ученици разпространяват коронавируса

  • училище-
  • коронавирус-
  • пандемия

Според експерти мерките като носене на маски, социална дистанция и проветряване на помещенията са ключови, за да се избегне зараза

Малко са доказателствата, че ученици разпространяват коронавируса  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Проучвания в САЩ и по света са открили малко доказателства, че заразата с COVID-19 се разпространява в училищата и това насърчава възстановяването на нормални учебни занимания в училище, съобщи Ройтерс, като цитира изследване на учени от американските Центрове за контрол и профилактика на заболяванията.

Рискът от зараза с коронавирус в училище разпали разгорещени дебати дали да се разреши обучението в училище или да се продължи онлайн обучението в много страни, включително в САЩ.

Макар да има някои доказателства за предаването на заразата в училище, "преобладаващите доказателства от есенния училищен срок са обнадеждаващи", казват учените в статия, публикувана от списанието на Американската медицинска асоциация.

"При възстановяването на присъственото обучение в някои части на САЩ, както и в страни по света, бе съобщено за свързани с училищата случаи на COVID-10, но има малко доказателства, че училищата допринасят значително за увеличаване на разпространението на заразата в обществото", казват от Центровете за контрол и профилактика на заболяванията, цитирани от БТА.

Авторите на статията цитират резултати от проучване в училища в щата Уисконсин, където учениците масово спазват изискването на носят защитни маски. Разпространението на COVID-19 в 17 училища в щата е с 37 на сто по-слабо в сравнение с общото разпространение, като няма регистрирано заразяване в училище сред учителите и персонала.

"Въз основа на тези резултати, с подходящи предпазни мерки като спазване на дистанция и носене на маски, изглежда малко вероятно училищният персонал да се зарази с COVID-19 в класните стаи", каза в отговор на въпрос Ейми Фок, съавтор на статията.

Авторите на статията отбелязват, че затварянето на училищата може да повлияе на академичния напредък, психичното здраве и на достъпа до основни услуги. Според тях мерките като носене на маски, социална дистанция и проветряване на помещенията са ключови, за да се избегне зараза.

В проучването в Уисконсин едва седем от общо 191 случая на заболяване сред 5530 ученици и учители в периода 31 август-29 ноември 2020 г. се свързват със заразяване в училище, всички те са при ученици, изтъкват учените.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Марс

    13 9 Отговор
    Положението излезе извън контрол октомври когато децата тръгнаха на училище.

    Коментиран от #7, #10, #24

  • 2 сила

    11 3 Отговор
    ИДИОТИ,ОСТАВЕТЕ ДЕЦАТА НА МИРА....ПЕДОФИЛИ ИЗВРАТЕНИ
  • 3 Последния Софиянец

    15 1 Отговор
    Валери Симеонов на обяд показа среден пръст от прозореца на Партийния дом на децата ни които искат да работят ,а не да напускат България.Да се съберем всички родители и да го тричаме.

    Коментиран от #11

  • 4 Гоуст

    5 4 Отговор
    За учениците нинам ама упеничките разпродтраняват други опасни заболевания
  • 5 Вярно

    5 1 Отговор
    Ето едни умни хора, доказващи че си заслужават дипломите, а не като нач Пухчо от Германия.
  • 6 Учител

    13 4 Отговор
    Спрете да си измивате ръцете с децата!
    Всички могат да разпространяват заразата. Няма обективни данни, децата са най_опасно, по скоро е обратното!
    Спрете образователнив геноцид над българската младеж!
  • 7 Българче

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Марс":

    Мук бе мутаф !
  • 8 офф

    8 2 Отговор
    Оставете беззащитните деца! Стига с тая раздута пандемия! Не се напечелихте алчни политици!

    Коментиран от #14

  • 9 Гост Гост

    4 0 Отговор
    Със сигурност разпространяват, боледуват и хората наоколо се заразяват от децата. Все българските училища са различни, в цял свят има проблем, ама все много знаем тук. До където, като есента, по 20 часа НЕ идва спешна помощ и неяма лекари в болниците, способни да поемат болните. Срам.
  • 10 Това е точно така

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Марс":

    Но докато не стане непоносимо , няма да го зацепят някои. Нека пак стане супер криза в болниците, за да се реагира. Популистките мерки днес се целят да повлияят на изборите напролет, очевидно.
  • 11 Прав си

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Още Христо Ботев ги е описал такива , като мошениците от т.н. ОП в стихотворението "Патриот " !
  • 12 НеДа

    3 5 Отговор
    Вирус не може да бъде спрян с никакви мерки, не вярвам лекарите да не го знаят. Както виждате инфекцията си върви по определена крива и никакви забрани не дават ефект - Франция, Англия... Но целта е не да се спре вируса, целта е децата да останат неграмотни, твърде много неквалифицирани, нископлатени работни места са свободни...

    Коментиран от #16, #22

  • 13 Аз40🏴‍☠️

    1 3 Отговор
    "Най-големите смъртоносни епидемии при животни и хора са причинени от ваксинация." – Чарлз М. Хигинс, от книгата му Ужасите на ваксинацията: Разкрита и илюстрирана, написана през 1920 г.

    Коментиран от #23

  • 14 Верно ли?

    6 2 Отговор

    До коментар #8 от "офф":

    Та обясни как се напечелват политиците от това,че децата не ходят на училище?Таааа,две седмици след като отвориха детските градини,вече една от тях е "превзета" изцяло от вируса.Отворете училищата и в средата на февруари положението ще е минимум като ноември-декември!Учениците и децата разнасят вируса като всички недисциплинирани възрастни,това е положението!
  • 15 Питам

    3 1 Отговор
    Как се преподава чужд език с маска??? Да отговори Бойко.
  • 16 Верно ли?

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "НеДа":

    В тия изброените от теб държави училищата не бяха затворени като при нас!Затвориха ги едва преди седмица!
  • 17 Перко

    2 2 Отговор
    И накрая ще се окаже,че вирусчето се разпространява само от лентяите и пияниците в кръчмите ,затова остават затворени до второ пришествие .Хитро ,а!?
  • 18 Бивш канадец

    4 0 Отговор
    За децата не знам. Но от Пфайзер заявиха, че ваксинираните, въпреки че не се разболяват, пак са преносители и разпространители на вируса.
    Е, и ко праим ся?

    Коментиран от #21

  • 19 Истината

    2 0 Отговор
    Е,че на някои хора им е много добре това положение.Така им е най-лесно, хем икономии.Има начини децата да ходят на училище
  • 20 Уау изследвания

    1 1 Отговор
    Пълно неразбиране или умишлено манипулиране на статистиката за да наложат присъствено обучение. Учениците са повечето безсимптомни и не ходят да се тестват, следователно няма какво да ми се "очудват" че има малко случаи на ученици сред положителните тестове. Да направят една случайна извадка сред ученици, и ще паднат като видят колко процента са го минали. Вирусът има супер разпространение в затворени помещения където маските са абсолютно безполезни а дори и социалната дистанция няма да го спре тъй като се предава по многократно издишания и вдишван въздух.
  • 21 Ефективност

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "Бивш канадец":

    Пфайзър просто не искат да дават гаранции но статистиката от Израел е много по оптимистична: от 128600 Израелтяни които са получили и двете дози на Пфайзър само 20 са се заразили и тези са го изкарали леко.
  • 22 Много тъпи ъгли

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "НеДа":

    Е как мерките в БГ го спряха бе? Как го спират мерките в Австралия. Как го спират в Китай? Нямаме "стаден имунитет" при толкова малко починали, в Гърция случайна извадка показа че под 5% са го минали.
  • 23 Чарлз Дарвин

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Аз40🏴‍☠️":

    Най голямата епидемия сред хората е ниският интелект както ти нагледно демонстрираш. "Човешката глупост е безгранична" Айнщан.
  • 24 Не увират

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Марс":

    Българските главички трудно увират. Искат да се отвори всичко и пак да стане като Ноември/Декември когато умираха по стълбите на болниците. Тогава същите "протестиращи" против мерките, ще писнат че правителството било виновно че е отпуснало мерките. Такива само Ким Чен Ун ги оправя - при него протести няма.