27 Януари, 2021 21:00 2 570 20

Ваксината на AstraZeneca: защо за едни има, а за други не

  • ваксина-
  • астразенека-
  • коронавирус

Има ли британско-шведската фармацевтична компания преференциално отношение към Великобритания?

Ваксината на AstraZeneca: защо за едни има, а за други не - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

AstraZeneca има проблем да осигури договорените количества от своята ваксина, но само за ЕС – не и във Великобритания. Ощетени ли са европейците? Тук отговаряме на този и други въпроси, които мнозина си задават сега.

В края на седмицата се очаква Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) да даде зелена светлина на трета ваксина срещу коронавирус - тази на AstraZeneca. Дългоочакваното решение обаче е предшествано от недоволство. Причината: Европейската комисия е поръчала 400 милиона дози от британско-шведския концерн, но той обяви, че доставките ще се забавят.

Днес ЕС поиска втора среща в рамките само на няколко дни с фармацевтичната компания, за да поиска обяснение за забавянето, но от AstraZeneca отказаха да присъстват. Тонът между двете страни се изостря, а неяснотата около доставката на ваксините продължава.

Какви могат да са причините за създаденото напрежение? Ето отговорите на някои от въпросите, които в така създалата се ситуация мнозина си задават:

Защо е този недостиг, след като ЕС финансира увеличаването на производството на AstraZeneca?

Не е ясно. Европейските институции изглеждат точно толкова объркани по този въпрос, колкото и обществеността. В петък (22 януари 2021) концернът обяви, че първоначално ще може да достави по-малко дози от планираното. ЕС очакваше 80 милиона дози ваксини до края на март, но се оказва, че ще бъдат само 31 милиона.

AstraZeneca посочи като причина: проблеми в "нашата верига за доставки в Европа". На въпрос на ДВ британско-шведската компания отговори: "Въпреки че нямаше планирано забавяне в първите доставки на нашата ваксина, обемите ще бъдат по-ниски от първоначално очакваните поради намалени производства в рамките на нашата европейска верига за доставки.”

Раздразнението е особено голямо от страна на ЕС, тъй като общността е предплатила стотици милиони евро на AstraZeneca, за да може фармацевтичната компания да започне производство преди официалното одобрение.

Защо Великобритания продължава да получава ваксина безпроблемно?

Във Великобритания, където ваксината на AstraZeneca се поставя от началото на януари насам, към момента няма проблеми с доставките. Ето защо мнозина в Европейския съюз се питат: Всъщност отидоха ли там дози, които са били предварително произведени за ЕС? Има ли британско-шведската фармацевтична компания преференциално отношение към Великобритания?

Говорителят по здравни въпроси на Европейската народна партия в Европейския парламент Петер Лизе (ХДС) заяви пред ДВ, че смята обяснението на AstraZeneca за неправдоподобно. “Според концерна веригите за доставка са различни, но това не е вярно. Допреди няколко дни ваксината за Великобритания беше подготвяна в Десау, Германия. Обратното - в договора с ЕС се споменават и два производствени обекта във Великобритания.” AstraZeneca трябва да реши дали иска да действа като британска или международна корпорация, казва Лизе.

В отговор на трудностите с AstraZeneca и BioNTech / Pfizer Комисията сега планира “механизъм за прозрачност” при износа на ваксини за страни извън ЕС. Не става въпрос за забрана на експорта, но от Комисията искат "да знаят какво изнасят компаниите на пазари извън ЕС”, обясни неин говорител.

Според британската телевизия BBC по-голямата част от дозите ваксини, използвани във Великобритания, се произвеждат от AstraZeneca в страната, докато ваксината на BioNTech и Pfizer се доставя от ЕС.

В отговор на запитване от ДВ, AstraZeneca съобщи: “Ускоряването на производството и доставката на ваксини включва работа с повече от 20 партньори за доставка в над 15 държави, подкрепени от повече от 20 аналитични тестови центрове.” AstraZeneca не обяснява ясно защо доставките вървят безпроблемно във Великобритания, но не и в ЕС.

Нарушава ли AstraZeneca договора си с ЕС?

Вероятно. Ако AstraZeneca, както беше обявено, действително достави само 40 процента от договореното количество ваксина до края на първото тримесечие, това може да бъде "нарушение на договора", смята евродепутатът Тимо Вьолкен.

В интервю за ДВ Вьолкен подчерта обаче, че не разполага с въпросния договор - той е засекретен, както всички останали. В интервю за "Ди Велт" шефът на AstraZeneca Паскал Сорио отхвърли обвиненията в нарушение на споразумението. Няма твърди ангажименти от страна на компанията по отношение на количествата за доставка: “Обещахме да направим всичко възможно по най-добрия възможен начин”, каза Сорио като се позова на бавните преговори с ЕС. Великобритания подписа договорите три месеца по-рано.

Досега единствено договорът на ЕС с производителя на ваксини CureVac е частично публичен. Оценката на Вьолкен се основава на факта, че договорът за AstraZeneca вероятно е сходен. В договора с CureVac не е посочена обаче конкретна санкция при неизпълнение. Казва се единствено това, че “производителят е длъжен да информира Комисията възможно най-рано в случай на закъснение”.

По-неефективна ли е ваксината на AstraZeneca при възрастните хора?

Това не може да бъде потвърдено със сигурност. Пенсионерите принадлежат към високорисковите групи и ако ваксината не им действа, това може да е фатално. "Ханделсблат" и "Билд" съобщават, че ефективността на ваксината AstraZeneca при хора над 65 години спада до осем процента. По този въпрос обаче липсва достатъчно информация.

Германското здравно министерство обяви, че данните вероятно са резултат от объркване. “Около осем процента от участниците в проучването за ефективност на AstraZeneca са били на възраст между 56 и 69 години, само три до четири процента над 70 години”, заяви говорител. “От това обаче съвсем не следва, че ефективността на препарата е 8 процента при възрастните хора.”

В статия в научното издание The Lancet се казва, че броят на възрастните, участвали във фаза III на изпитанията, е твърде малък, за да се правят окончателни изводи за ефикасността на ваксината при тази възрастова група.

Самият производител определя тези опасения като „напълно неверни“. Говорител на AstraZeneca припомни, че още през ноември The Lancet е публикувал данни, според които имунният отговор е еднакъв във всички възрастови групи. Делът на възрастните в това проучване обаче е по-висок, но общият брой на участниците е значително по-малък. Освен това споменатото проучване е от фаза II, затова експерти все още имат съмнения относно ефективността при по-възрастните хора.

Европейската агенция по лекарствата отговаря за одобрението на ваксината в ЕС. В зависимост от това как тя ще оцени ваксината на AstraZeneca, страните от ЕС могат потенциално да променят реда, в който определени възрастови групи я получават.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    14 0 Отговор
    А при нас ни ваксини ще има, ни пари ще връщат.
  • 2 нашия

    8 2 Отговор
    по добре за нас да не стигнат и да няма......занете защо
  • 3 Ахаххах

    6 1 Отговор
    Журналисти, пак казвам! Даркнет, даркнет, даркнет, даркнет!!! Постарайте се малко де! Направо ви написах статият!
  • 4 Последния Софиянец

    15 0 Отговор
    Тиквата и НОЩ да върнат милионите рушвети от Астра Зенека!

    Коментиран от #6

  • 5 Разбира се

    2 0 Отговор
    Най добрата ваксина е българка направена в лабораторията на ален мак.
  • 6 Тиквата

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    А дано, ама надали
  • 7 Еееех едно време какви

    1 2 Отговор
    Ваксини имаше:БЦЖ ,БДЖ,РСВ,МНЗ,МНО,МВR
  • 8 Азззззззззз

    2 0 Отговор
    Баламосват ни отново.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Кински

    2 0 Отговор
    Който плаща има ваксини .за другите когато има излишни .а за България ако се сетят .нас ни няма в сметките.
  • 12 Селчо

    7 0 Отговор
    Астра зенека съобщи че предвидените ваксини за българи са вече доставени до всеки от нас-за да я поставите, сгънете от 2те страни крайните 2 пръста и със средния си поставете ваксината. После оближете средния пръст и ако има кисел вкус значи сте успели. А парите за ваксините ще връщате не вие, а вашите внуци. Успех
  • 13 Да да

    8 0 Отговор
    Ако тези от европейския съюз развалят договора за 400-те млн ваксини за Европа астразенека ще има да си бият не по 2 дози ами по 2000.Ще им се молят да ги вземат после...
  • 14 Дъртият

    3 0 Отговор
    За мене ковид деветнадесет е затворена книга за мен тази тема за мене вече е безинтересна гордея се със себе си че успях да се справя със страшната болест ковид деветнадесет. Още имам болките в гърба и стамаха.

    Коментиран от #15

  • 15 нашия

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Дъртият":

    клизми казваш препоръчваш....интересно
  • 16 😷😷😷

    7 0 Отговор
    Аууу еврогейзерските политици се чувстват излъгани, колко "учудващо" !? Аве то е ясно, че англичаните, ще извиват ръце заради Брекзит и за промяна в условията, те винаги са били мpъcници от време оно, а някаква частна конпания са си самоповярвали, че са велик фактор ??? Глупави еврогейзери, видяхте ли, какви чудовища създадохте с парите на вашите гражданите ? Сега покажете характер, мекотели такива и ликвидирайте всичйи лицензи и разрешителни на тази фирма и ги опукайте в съда до фалит за назидание на всички останали фарматарикати!!! И ако наистина има вирус и проблем, забравете гордостта и политиката и вижте и руските ваксини и лицензи, ако наистина ви е грижа за хората ! Да ама не, както казваше един велик коментатор !

    Коментиран от #17

  • 17 НЕ СЕ ПЪНИ

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "😷😷😷":

    ГЕЙРОПКА ОТДАВНА Е В ГЛОБАЛИСТКИ РЪЦЕ И ПЛАНЪТ Е ЯСЕН ....КОРОНА Я НЯМА ИМА Я САМО В ТЕЛЕВИЗОРИТЕ ВИ.
  • 18 ема

    1 0 Отговор
    Европа ; Общи Европейски ценности като; Североатлатическият пакт, парадите като " Парад гордости" Общи ценности - права на транс гените. Избор и Смяна на пола при децата до 12 годишна възраст-като родителите нямат право на намеса в личният избор на детето. - Свобода на личността и човешки ценности и т.н безкрай. Всичките тези ценности се рушат от тая нищо и никаква ваксина
  • 19 D W Eдновревенно хвалите и Плюете

    0 0 Отговор
    По Астра Зенека, така се застраховате!! Ако има Гафове ще кажете:нали ви казахме"и сте предопредили човечеството!! Ако мине ваксината с дребни Гафове, тогава ще мине като реклама за ваксината!!! Тарикати сте вие Дойчовците!!!
  • 20 Едновременно

    0 0 Отговор
    Едновременно