Last news in Fakti

27 Януари, 2021 18:24 10 431 22

На 12 квадратни метра: в Германия ще карантинират принудително

  • германия-
  • карантина-
  • коронавирус

Нарушаването на карантината не е широко разпространено в Германия

На 12 квадратни метра: в Германия ще карантинират принудително - 1
Снимка: Shutterstock

Няколко германски провинции прибягват до радикални мерки, за да принудят упоритите нарушители да спазват карантината. Засегнатите засега са малко.

12 квадратни метра, които не изглеждат особено приветливо: тясно легло, малка ъглова масичка, зарешетен прозорец. Настаняването в тези помещения е последната мярка, към която властите в германската провинция Шлезвиг-Холщайн прибягват срещу нарушителите на карантината, наложена им заради пандемията. Плановете за принудителна карантина вървят към осъществяване също така в провинциите Баден-Вюртемберг, Саксония и Бранденбург.

В Шлезвиг-Холщайн от началото на февруари със съдебно решение в такива помещения на територията на един предварителен арест за непълнолетни могат да бъдат принудително настанявани особено упоритите нарушители.

Основната цел е превенция

Тамошните власти много разчитат на възпиращия ефект, който ще предизвикат репортерските кадри, заснети по време на среща с медиите. "Засега не можем да прогнозираме кога тук ще постъпи първият нарушител," казва общинският съветник Ян-Петер Шрьодер. А секретарят на Общинския съвет Зьонке Шулц изразява надеждата си, че случаите няма да са много. Шулц обяснява, че гражданин може да попадне в едно от общо шестте помещения с решетки единствено ако е извършил многократни нарушения на наложената карантина и е преминал през съответния разговор с представители на полицията, които са го предупредели за възможността от принудително настаняване.

Ако след този разговор последва ново нарушение на карантината, тогава нарушителят се изправя пред съдия, който може да разпореди принудителното настаняване. Така излиза, че зад решетките един нарушител може да прекара максимум няколко дни, докато окончателно изтече срокът на карантината.

Когато човек се разболее от COVID-19 или пък има контакт с болен, медицинските власти в Германия го поставят под карантина. Карантинираният няма право да напуска дома си, включително и за да напазарува. Институтът "Роберт Кох" препоръчва за заразени и за хора с особено близък контакт до заразени карантината да продължи 14 дни, но при отрицателен тест тя може да бъде съкратена до 10.

Не всички са съгласни с тази мярка

Вярно, че въпросното принудително настаняване е съвсем краткотрайно, но въпреки това се явява тежко посегателство върху свободата на индивида. Юридическото му основание произтича от Закона за защита срещу инфекциите. Но макар че е формално законосъобразна, тази мярка предизвиква и много критики.

Вътрешният министър на провинция Баден-Вюртемберг Томас Щробл още през ноември предложи нарушителите на карантината да бъдат изолирани: "Трябва да предпазим обществото от хора, които осъзнато поемат риска да заразят други с една потенциално смъртоносна болест," заяви той пред "Шпигел".

Тези планове, които сега вече придобиват и конкретна форма, още в края на миналата година предизвикаха възражения. Вътрешнополитическият говорител на либералната Свободната демократическа партия в Бундестага Константин Куле каза, че когато плашиш хората с неадекватно строги мерки, ти всъщност подриваш доверието им в неотложната борба срещу пандемията. А говорителят за здравни политики на Лявата партия в Бундестага Ахим Кеслер заяви следното в интервю за ДВ: "Имаме нужда не от репресия и принуда, а от инвестиции в здравето на хората и от здравно ограмотяване. Трябват безплатни медицински маски, трябва бърза ваксинация, трябва защита по месторабота чрез задължителни правила и контрол – особено там, където хората не могат да работят в режим "домашен офис", както и в нискодоходните професии."

Малко хора ще бъдат засегнати

В крайна сметка под карантина зад решетки навярно ще попаднат съвсем малък брой хора. Доказва го опитът от провинция Хесен, където миналата година рецидивистите, които са нарушили карантината многократно, трябваше да бъдат изолирани в един хотел. Но тази мярка не беше приложена, понеже не се появиха подобни случаи. От Бремен пък съобщават за един-единствен случай на многократно нарушаване на карантината. Със съответното съдебно решение нарушителят е бил настанен в изолирано помещение в една градска клиника.

Нарушаването на карантината не е широко разпространено в Германия. В седмицата преди Коледа в Бавария 4420 души са били наказани за нарушаване на мерките, въведени заради пандемията. Но едва 44 от тях не са спазили карантината.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Наци

    89 1 Отговор
    Аушвиц се завръща

    Коментиран от #4

  • 2 Германците

    61 3 Отговор
    първи разбраха, че се води биологична световна война.

    Коментиран от #8

  • 3 Майна

    58 1 Отговор
    ТОВА ВЕЧЕ Е ПЪЛНА ГАВРА!!!! ТАЗИ ДЪРЖАВА НЕ Я ЧАКА НИЩО ДОБРО...АИМА ВИСШ РАЗУМ В КОЙТО ВЯРВАМ..НАВРЕМЕТО С ДЕБИЛНАТА СИ ВОЙНИШКА ПРИРОДА ПРОЛЯХА ТОЛКОВА ЧОВЕШКА КРЪВ , СЕГА ПАК СЕ ОСЛУШВАТ....
  • 4 ТаУмВзе

    50 1 Отговор

    До коментар #1 от "Наци":

    Опитът с концлагерите е полезен! Само че в случаят ще ги пазят Палави ислямисти.
  • 5 Немците

    61 1 Отговор
    Не чакайте, Страсбург - това е начина.
    Никой не може да ви затваря ,без да сте нарушили закона, това е концлагер.
  • 6 Covid

    74 1 Отговор
    Охооп! Конспирации, а? Евреите яко натискат. Меркел е под огромен натиск, но това са отчаяни опити. Очевидно плановете не вървят както бяха предвидени. Скоро всичко ще се обърне срещу тах. Събудете се, роби и хипохондрици!
  • 7 Фашисти

    42 1 Отговор
    от нов,тип!
  • 8 Шекел

    26 2 Отговор

    До коментар #2 от "Германците":

    Ако наистина се води то тя е бая лабава.Тоя вирус за две години нито съм го срещал нито нищо.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Германия

    23 0 Отговор
    е вечният Провал! Бомби,концлагери и плюшени мечета,Вечен Провал,не е читава..
  • 11 сила

    33 6 Отговор
    ПАК ЩЕ ГО НАПИША,ХОРА КОЙТО СОРТИРАХА ОТРЯЗАНИ ДЕТСКИ КОСИЧКИ НА КУПЧИНКИ В КОНЦЛАГЕРИТЕ НЕ МОГАТ ДА БЪДАТ ИЗВИНЕНИ ЧЕ СА РОДИНА НА ГЬОТЕ И ШИЛЕР....

    Коментиран от #18

  • 12 Еееех едно време какви

    12 2 Отговор
    Коли костенурkи имaше☺
  • 13 ЧЕ ГЕВАРА

    25 1 Отговор
    ВСЕ ПОВЕЧЕ МИРИШЕ НА РЕВОЛЮЦИОН
  • 14 НеДа

    35 0 Отговор
    Идва нова, Корона диктатура, и изглежда че те ще е по-жестока и от Фашизма и от Комунизма. Всички правителства с малки изключения издевателстват над народите си. Вече четвърт милиард са загубили работата си, стотици хиляди умират без медицинска помощ от обикновените заболявания, самоубийства, домашно насилие. На никой не му пука, спасявали човешки животи! Нима само болните от Корона вирус заслужава да живеят, другите може да умират. Как така управляващите решават кой ще живее и кой ще умре! Те никога няма да позволят доброволно да сме свободни хора, както преди Корона истерията.
  • 15 Историята се повтаря,

    21 0 Отговор
    но винаги по-извратен@!
    В предната серия фашизма беше в ръцете на национал-немското безумство. Сега евреите го изискват от германците и те нали си го носят в гените-захватиха го!Налагат го на останала Европа. Време е европейците да се усетят, че ги водят на поправителен. Нищо добро не я чака Европа ако се върне към фашизма, този път доброволно. Крайно време е тези безумни мерки и идеи да бъдат осъдени и тяхната реализация да бъде преустановена!
  • 16 факт

    14 0 Отговор
    хитлер пирува в отвъдното!
  • 17 Само да Питам

    6 2 Отговор
    12 квадратни метра и ги държат гладни 10 - 15 дена .Защо Германците не хранят болните хора ,защото Българите като разберат че болните в Германия ги хранят ще се юрнат да ядат Германски Кремвиш
  • 18 Друго мнение

    2 2 Отговор

    До коментар #11 от "сила":

    Няма нито и една причина заради която да обичаш германците но няма и нито една заради която да не ги уважаваш.

    Коментиран от #19

  • 19 По-друго мнение

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "Друго мнение":

    Има доста повече от една причина да не бъдат уважавани, но продължавайте да живеете в илюзорния си личен Райх ...
  • 20 Kгb

    0 0 Отговор
    Айдееее....гестапо се завръщат със домашни и килийни "карантини"...
    Отървахме КОНЯ-(не вируса според хитлеровица)...после иде "Меркелюгент",SS, и т.н.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 фар

    1 0 Отговор
    Защо лъжете народа