Last news in Fakti

27 Януари, 2021 18:40 2 363 13

ЕК: Договорът с "АстраЗенека" за ваксини няма клаузи за приоритет!

  • астразенека-
  • ваксина-
  • коронавирус

336 млн. евро е сумата, за която Европейската комисия е сключила договор с компанията, съобщи висш представител на Брюксел

ЕК: Договорът с "АстраЗенека" за ваксини няма клаузи за приоритет! - 1
Снимка: Shutterstock

Еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакиду подчерта, че в подписания договор за доставка на ваксини с „АстраЗенека“ няма клаузи за приоритет. Тя каза това в отговор на намерението на компанията да съкрати доставките си за ЕС с 60 на сто и съмненията, че е насочила голяма част от предвидените за Общността дози за Великобритания.

Управителният съвет на Еврокомисията и страните членки и представители на „АстраЗенека“ се събират за пореден път тази вечер в опит да решат проблема.

Еврокомисар Кириакиду заяви:

„Ние подписахме споразумение за авансово закупуване за продукт, който в момента не съществува и все още няма разрешение за европейския пазар. И го подписахме именно, за да има гаранция, че фирмата ще изгради производствен капацитет, който да ѝ позволи да произведе необходимите дози веднага, след като получи разрешителното. Неизграждането им е против буквата и духа на споразумението“

„Отхвърляме логиката на "Първи дошъл, първи обслужен". Няма клаузи за приоритет в него. Те могат да работят в кварталните месарници, но не и в нашия договор“, допълни Стела Кириакиду.

336 млн. евро е сумата, за която Европейската комисия е сключила договор с „АстраЗенека“, съобщи висш представител на Комисията. Той не назова точното количество договорени ваксини, но каза, че става дума за трицифрено число.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ~еееееееее

    9 0 Отговор
    Ами ся.
  • 2 Нос Калиакра

    8 0 Отговор
    Кривогледи мозъци и пари....за бога хора в 21 век сме ...вече излиза телефон гривната ...Тъпаци с технологии с които можем да станем господари в космоса вместо да се тровим и избиваме....ЖИВОТНИ..
  • 3 Мангъров

    5 0 Отговор
    Хаирлия да е, ся ядохте х. У р ката
  • 4 Тъп галош

    14 0 Отговор
    Коментари са излишни.. Разбирам защо Великобритания напусна ЕС.
  • 5 Ахахха

    4 1 Отговор
    Истината е, че твзи разбраха, че има вече две три лекарства, които унищожавата смотаната корона за минути и че никой няма да им купува ваксините! Няма да рискуват! Това е!
  • 6 321

    7 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Той не назова точното количество договорени ваксини, но каза, че става дума за трицифрено число.
    Например 999 броя ваксини. Ей журналистите сте голяма работа..
  • 7 Бивш Еврофен

    10 0 Отговор
    Мисля си, че за да ида на почивка в ЕС не ми е нужна виза! Никой нормален политик там не би рискувал да загуби пазар като нашия! Излизайки от ЕС ще се спре тоталната политическа корупция, която попива всички евросредства и ги изнася за Дубай! Ще се спре вноса на храни и стоки трето и четвърто качество, на моменти направи отровни! Ще се спре тъпкането на хората ни! Мисля, че ЕС вече не е това, което беше и е врвме да бъде закрит! Не може някакви луди бабички да ни решават събите от Германия!
  • 8 бай Бисан

    6 2 Отговор
    Без парите от ЕС тия щяха да са още до под кривата круша.
    От друга страна възложиха работата на Индийска компания.
    В последствие в Индийската компания възникна пожар.
    Пита се случайно или умишлено ?
  • 9 Аз40🏴‍☠️

    6 2 Отговор
    Тъкмо вчера гледах холандски документален филм на име "COVID-19 The System (2020)", много добре човека го представя от бизнес гледна точка, разговаряйки с бивши премиери и т.н. Хората вече се светнаха, никой не им иска отровите. То и трябва да си гламав де, да се съгласяваш с подобни схеми, в които те замесват искаш-не искаш.
  • 10 коко

    3 1 Отговор
    Просто в ЕС няма желаещи за ваксина .Сега ни облъчват и премислят следващия ход за облъчване
  • 11 Потрес

    2 0 Отговор
    Господа журналисти, ако искате наистина да покажете новина, просто се допитайте или разберете какво в ДаркНет и как са изкупили на черно ваксините на Астрата. Всичко друго е праг в очите на хората! Това е истинска информация!
  • 12 ТОЧКАТА

    3 0 Отговор
    ЕНПето ли е господар на ЕСъто!!!!!Ясно/същите тикви?????неолиберални тикви.
  • 13 Смит адамов

    1 0 Отговор
    Тая пазарна икономика на ЕС и самия ЕС не я разбира. Само каши забърква и не може да се оправи. Трябва им един костофф за да се справят.