28 Януари, 2021 22:00 1 723 9

Задължителни тестове за COVID-19 за всички работещи след локдауна в Кипър

  • коронавирус-
  • ваксина-
  • пандемия

От следващата седмица здравните власти започват проверки на бизнеса за спазването на това ново изискване

Задължителни тестове за COVID-19 за всички работещи след локдауна в Кипър  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Кипър прави бързите тестове за коронавирус задължителни за всички служители, които се връщат на работа след локдауна, и въвежда задължително седмично тестване във всички компании. Националната програма за безплатен скрининг на работното място е част от стратегията за постепенна деескалация на коронавирусните ограничения в страната.

От днес до неделя бързи тестове трябва да направят всички, които се връщат на работното си място в понеделник, 1 февруари, а следващата седмица през тази процедура задължително ще преминат и тези, които ще имат първи работен ден на 8 февруари.

Двете дати бележат първата фаза от правителствения план за поетапно вдигане на карантината, в която страната е от 10 януари. Решенията за това бяха взети вчера.

След триседмично прекъсване от понеделник, 1 февруари, отварят отново фризьорски, бръснарски и козметични салони, а частните компании могат да увеличат броя на служителите си с физическо присъствие на работното място от 25 на 50%.

Следващата седмица се възобновяват учебните занятия в държавните и частни начални училища и за завършващите лицеи. Възстановява се и търговията на дребно, отварят се магазините, вкл. моловете.

За да продължат да изпълняват служебните си задължения, всички заети в тези сектори трябва да представят отрицателен резултат от бърз тест.

От 1 февруари се въвежда и задължителна проверка с бърз тест веднъж седмично на 20% от персонала във всички компании, които работят. Това означава, че по всяко време от 1 февруари ръководствата на фирмите трябва да могат да представят отрицателни резултати от тестове не по-стари от 7 дни за поне 20% от своите служители.

От следващата седмица здравните власти започват проверки на бизнеса за спазването на това ново изискване.

Целта на плана за целенасочен контрол с бърз тест на работното място е икономическата дейност да се възобнови възможно най-гладко и безопасно и да се намали значително рискът от разпространение на вируса в професионалната среда, обясни здравният министър Константинос Йоану.

Тестването се осигурява от здравното министерство и е безплатно за хората и фирмите. От днес и през целия уикенд ще работят 51 пункта за вземане на проби с възможност за провеждане на над 20 000 теста на ден.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дельо Хайдутин

    12 1 Отговор
    Фашизъм в действие!

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Гост

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "Дельо Хайдутин":

    Не, това не е фашизъм, това е демокрация, това са европейските ценности. Спомняте ли си Пасито как плачеше 2007. Ееее сега ние плачем.
  • 4 Капур от Сиким

    5 1 Отговор
    Чакайте ,да го въведат тук ,и да видим колко от работодателитеще го удържат от запплатите .....
  • 5 Овчарник

    3 2 Отговор
    Ако вярваш на всичко което четеш значи си грешно информиран.....японска мъдрост.
  • 6 Диверсант

    6 1 Отговор
    От утре пък в Москва няма ограничения. Напук на глобалистите 😁😁😁😁

    Коментиран от #7

  • 7 По какво да познаем пиянката

    0 7 Отговор

    До коментар #6 от "Диверсант":

    На консумацията на самоджон ли ...
  • 8 НОС

    3 0 Отговор
    ВСЕКИ ДРЪЗНАЛ ДА МИ ЗАВРЕ ПРЪЧКА В НОСА ЩЕ БЪДЕ С ИЗБИТИ ЗЪБИ НИКОЙ НЯМА ПРАВО ДА МИ ЗАВИРА ПРЪЧКИ В НОСТНАТА КУХИНА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ОПАСНО Е!

    Коментиран от #9

  • 9 Бай Ставри

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "НОС":

    Точен Коментар