Last news in Fakti

28 Януари, 2021 17:21 1 427 8

Pfizer: Ваксината ни е ефективна срещу мутациите

  • pfizer-
  • пфайзер-
  • ваксина-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • мутации

Имунизацията ще осигури подобна защита и срещу мутациите

Pfizer: Ваксината ни е ефективна срещу мутациите - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Произведената от Pfizer/BioNTech ваксина изглежда, че запазва ефективността си срещу мутациите на новия коронавирус, които се появиха във Великобритания и ЮАР, обявиха от двете компании, цитирани от АФП.

Няколко нови варианта, всеки с генетични мутации, предизвикаха опасения, че вирусът се разпространява по-лесно и има вероятност да преодолее имунния отговор на ваксините, пише News.bg. По-рано от Pfizer/BioNTech обявиха, че е малко вероятно щамът от Великобритания да преодолее защитата на ваксината. Днес от двете компании заявиха, че резултатите от предварителните тестове показват, че имунизацията ще осигури подобна защита и срещу варианта от ЮАР.

В съобщение се посочва, че тези предварителни открития не показват необходимост от създаване на специална ваксина за появилите се мутации. Двете фирми допълват, че са готови да отговорят, ако нов щам преодолее имунната защита на ваксината и могат да подобрят ваксината си, ако се наложи. По-рано тази седмица американската биотехнологична компания Moderna обяви, че лабораторни изследвания показват, че ваксината ѝ трябва да защитава срещу вариантите от Великобритания и ЮАР, но може да създаде допълнителна доза.

Последното проучване на Pfizer/BioNTech, което не е публикувано в журнал, е проведено от изследователи от Pfizer и Тексаския университет. Авторите са сравнили антителата на 20 души, получили две дози от ваксината Pfizer/BioNTech по време на клинични изпитания в лабораторни условия, с мутации от Великобритания и ЮАР. Експерти се тревожат, че мутацията E484K от ЮАР и Бразилия може да се изплъзне от имунния отговор. Изследването е установило, че антителата успяват да неутрализират всички тествани мутации. Подчертава се обаче, че ефективността е "малко по-малка" срещу три мутации, открити в ЮАР, включително E484K. Но според компаниите "малка е вероятността да доведе до значително намаляване на ефективността на ваксината". Те ще продължат да тестват всички мутации от ЮАР. От германската компания BioNTech заявиха, че могат да подобрят ваксината си срещу новите варианти за няколко седмици.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    4 4 Отговор
    Затова ли Ботокса Ангелов мутира?Расте му рог на челото.ха ха ха
  • 2 Особено

    1 0 Отговор
    в комбинация с БЦЖ -))
  • 3 ЪРП

    4 3 Отговор
    ОСНОВНИЯТ ВЪПРОС Е КОЛКО МУТАЦИИ В ЧОВЕШКОТО ТЯЛО ЩЕ СЪЗДАДЕ ЕКСПЕРИМЕНТАЛНАТА ВАКСИНА????????......НО ТОВА ЩЕ ГО РАЗБЕРЕМ СЛЕД НЯКОЯ ДРУГА ГОДИНА ОТ ОПИТНИТЕ ЗАЙЧЕТА, КОИТО СИ Я НАШИЯТ !!!!!???!!!
  • 4 Кеша на Ковид

    3 2 Отговор
    Със сигурност всички ваксини ще са ефективна срещу мутациите, но се чудят как да изкарат преболедувалите да не бъдат ефективни срещу мутациите.
  • 5 Майна

    3 2 Отговор
    И КАК РАЗБРАХТЕ БЕ.....ИМА ИЗКАЗВАНЕ И КЛИП В НЕТА НА БОЛНОГЛЕДАЧ ОТ СТАРЧЕСКИ ДОМ, 10 ДЕНА СЛЕД ВАКСИНАЦИЯТА 16 ДУШИ СА ПОЧИНАЛИ!!! ВСИЧКО ЩЕ ИЗЛЕЗНЕ НАЯВЕ, ИЗРОДИ ТАКИВА!
  • 6 луд

    3 1 Отговор
    То самата ваксина мутира, защо ли има починали и оплаквания от самата ваксина. Хубав търговски трик но хората вече са по отворени и знаещи и това на вас не ви изнася на вас ви трябват роби да не мислят и питат, а само да работят.ГРЕШИТЕ .
  • 7 Чарлз Дарвин

    1 3 Отговор
    Малко вероятно е случайни мутации да деактивират ваксината. Тези мутации са настроени към увеличаване на заразността на вируса и още не са имали допир с ваксината. След като ваксината циркулира по дълго време, има по голяма вероятност да се подберат мутации срещу нея. Колкото по бързо се ваксинира голяма част от населението, толкова по малко ще се размножава вирусът и вероятността да развие мутация против ваксините е по малка.
  • 8 пророк Исай

    0 0 Отговор
    Pfizer: Ваксината ни е ефективна срещу мутациите ............ запомнете това заглавие ! Ще дойде моментът , когато ще се „окаже“ , че е НЕЕФЕКТИВНА . В противен случай , спектакълът трябва да свърши с ваксиниране на хората . Продуцентите на спектакъла - КОВИД19 , не искат бърз край , те за заинтересовани , той да продължи вечно . Но даже и ТЕ не могат да прогнозират , колко дълго ЩЕ е това ВЕЧНО . Затова сменят декорите постоянно , с цел да объркат публиката .