Last news in Fakti

29 Януари, 2021 08:25 2 730 9

Шарл Мишел: ЕС може да активира клаузи за извънредни ситуации заради недостига на ваксини!

  • ес-
  • шарл мишел-
  • ваксина

Според изданието "Политико" това може да означава опит на Брюксел да принуди производителите на ваксини да споделят патентите си

Шарл Мишел: ЕС може да активира клаузи за извънредни ситуации заради недостига на ваксини!  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел може да прибегне до активиране на клаузи за извънредни ситуации от договорите на Европейския съюз в отговор на недостига на ваксини срещу коронавируса.

Това пише Мишел в писмо до австрийския канцлер и премиерите на Чехия, Дания и Гърция за възможностите да бъде решен проблемът с неизпълнението от страна на фармацевтичните компании на договорените срокове и доставки на ваксини.

"Ако бъде преценено, че е политически уместно, можем да се позовем на чл. 122 от Договора за функционирането на Евросъюза, според който страните членки могат да предприемат извънредни мерки при остри затруднения при снабдяването с определени продукти", пише Мишел.

Според изданието "Политико" това може да означава опит на Брюксел да принуди производителите на ваксини да споделят патентите си.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чакайте

    12 1 Отговор
    чакайте той Байдън обра ваксините!
  • 2 Лили Иванова

    2 7 Отговор
    Не става въпрос за пари ,а за здравето на хората.
  • 3 Аз40🏴‍☠️

    20 1 Отговор
    Това са врътки, които тези гадове правят за да забързат процедурата. Хората им видяха целия план.
  • 4 И да

    5 1 Отговор
    им вземат други бизнеса ! Всичко за човека.....
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Хахаха

    15 3 Отговор
    Всички тия вакцини са собственост на частни компании. Тях какво ги вълнува най много? Правилно, печалбата. Затова плащаш повече - получаваш повече. Руската вакцина Спутник V се финансира от държавата и се прави от държавата. В Русия от самото начало казаха, че не планират да печелят от вакцината. Затова сроделят технологията на производството с другите страни. Както винаги, когато светът е застрашен да не оцелее, Русия е тази, която ще го спаси. Стига да има акъл този, който се нуждае да го спасят.
  • 8 big

    11 1 Отговор
    Пази боже, сляпо да прогледа! Цялата бюрократична машина на ЕС е една банда от слепци водени от САЩ и техните интереси! Както у нас НПО-тата на Сорос и други центрове са окупирали: властта, медиите, правосъдната система и полицията, така е и в другите страни членки! Всички слушат тъпотиите на СЗО, а те също са марионетки на САЩ! Направиха епидемия, пандемия и кой знае още какво, въведоха глупави и без никакъв ефект мерки, за да се борят с нещо, което дори не знаят какво е.
  • 9 Vov

    0 0 Отговор
    Най-вероятно ще ги смажат. Но те сами са си го заслужили в алчността си.