Last news in Fakti

2 Февруари, 2021 08:47 1 229 4

До средата на 2021 г. европейските страни ще имат половин милиард дози

  • коронавирус-
  • ваксини-
  • урсула фон дер лaйен-
  • ес-
  • ек-
  • европа-
  • ваксинация

Само от трите ваксини, които вече са одобрени, членките ще получат 406 милиона дози

До средата на 2021 г. европейските страни ще имат половин милиард дози - 1
Снимка: БГНЕС

С близо половин милиард дози ваксини срещу COVID-19 се очаква да разполагат страните-членки на Евросъюза до средата на годината. Това обяви в общо интервю за кореспондентите на водещи европейски вестници председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, предаде БНР.

Електронното издание на гръцкия вестник "Катимерини" отбелязва, че за първи път Урсула фон дер Лайен предоставя аналитични данни за първото шестмесечие на годината и разкрива, че само от трите ваксини, които вече са одобрени в Евросъюза, страните-членки ще получат 406 милиона дози до края на юни. Тя допълва, че ако бъдат одобрени и препаратите на "Джонсън и Джонсън" и "КюърВак", количеството на ваксините до края на периода ще нарасне на 486 милиона.

Като се позовава на свои източници, "Катимерини" пояснява, че 55 милиона от тях ще бъдат от препарата на "Джонсън и Джонсън", който се прилага само в една доза. Изданието изчислява, че по този начин и при липса на други значителни закъснения, до края на юни ще ваксинираните европейски граждани ще бъдат 270 милиона или 60 процента от населението на ЕС.

Урсула фон дер Лайен коментира пред европейските издания и бавните темпове на ваксинации в Евросъюза, в сравнение с редица други страни. Според нея разликата е, че Брюксел, в договореност с всички страни-членки, е решил да не съкращава процедурата по одобряване и изследване на данните за ваксините. Тя определя това като правилно решение и обяснява, че на други места препаратите са получили одобрения по спешност - в рамките на 24 часа.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇷🇺🇷🇺🇷🇺

    2 1 Отговор
    От РФ🇷🇺 Ще пристигнат 2 милиарда дози
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ева

    8 0 Отговор
    Стига с тези простотии, дози, ваксини и тн цял ден това бълвате, оставете хората да си живеят живота. Заради някакви алчни за пари хора и баламурници тровите човечеството вече година.
  • 4 ГрУЮ

    2 0 Отговор
    То пък голям келепир. Докато дойдат до нас, вече ще сме се натръшкали. И с ваксини и без тях, вируса ще си вземе своето