Last news in Fakti

2 Февруари, 2021 16:35 4 191 16

Скандал! ЕС е разрешил в последните дни износ на ваксини към Великобритания и Канада

  • ес-
  • ваксина-
  • коронавирус-
  • астразенека

Още този месец доставките от утвърдените в Европейския съюз ваксини ще се увеличат, като достигнат 100 милиона дози до края на март и 400 милиона до юли

Скандал! ЕС е разрешил в последните дни износ на ваксини към Великобритания и Канада - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

От въвеждането на ограниченията за износ на ваксини срещу COVID-19 от ЕС в края на миналата седмица са били издадени две разрешения за пратки към Великобритания и Канада. Това съобщи говорител на Европейската комисия.

Той отбеляза в отговор на въпрос, че европейското законодателство предвижда възможност за въвеждане на лицензи (разрешения) за износ. Наложените ограничения на износа бяха въведени в последните дни и ще останат в сила поне до края на март.

Говорителят добави, че всяка лаборатория, разработила ваксина, трябва да разполага с производствени мощности в ЕС, за да продава препарата в Европа, след като получи достъп до пазара. Той направи това уточнение в отговор на въпроси, свързани с възможността за използване на руската ваксина "Спутник-V".

Миналата седмица европейската агенция по лекарствата потвърди, че оценява руската ваксина, но и че от Москва няма внесено искане за достъп на препарата до пазара на ЕС.

По неговите думи досега в разширяването на възможностите в ЕС за търсене и производство на ваксини са вложени 2,9 милиарда евро. Засега се придържаме към утвърдената имунизационна стратегия, очакваме ръст на доставките на вакснини още този месец, добави говорителят по повод предложенията ЕС да включи нови производители в усилията за масова имунизация.

Той уточни, че още този месец доставките от утвърдените в ЕС ваксини ще се увеличат, като достигнат 100 милиона дози до края на март и 400 милиона до юли. Говорителят отбеляза, че междувременно се очаква одобрение за четвърта ваксина, производство на "Джонсън и Джонсън".


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 MERS

    27 3 Отговор
    Разработената в Русия ваксина „Спутник V“ има 91,6 процента ефективност срещу симптоматичен COVID-19 - наравно с одобрените понастоящем западни ваксини.

    Коментиран от #16

  • 2 fifi

    42 2 Отговор
    Ваксините за България се бавят, защото има проблеми с кирилизацията на чиповете :)
  • 3 Азззззззззз

    16 2 Отговор
    Да ги пращат всички ваксини извън ЕС.
  • 4 ОЛАФ

    13 0 Отговор
    ще се намеси ли?
  • 5 И така

    15 0 Отговор
    кой ми с.а в гащите, а, ЕС?!? Кой подушил, той подпушил.
  • 6 Аз40🏴‍☠️

    18 0 Отговор
    Маркетингови врътки, нищо повече. Искат хората да се бият за ГМО-то.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Тъй ли,

    6 0 Отговор
    Бравас! Халал да са им на англетата!
  • 9 Антигерб

    7 2 Отговор
    Говорителят добави, че всяка лаборатория, разработила ваксина, трябва да разполага с производствени мощности в ЕС, за да продава препарата в Европа

    Ха ха - едно е да има производствени мощности а друго е да произвежда ваксината в Европа - за сега нито една ваксина не се произвежда в Европа. Нереални изисквания за да се елиминират китайската и руската ваксини.

    Публикувано във факти.бг: от Москва няма внесено искане за достъп на препарата до пазара на ЕС

    Ами то по-горното изискване обезсмисля това руснаците изобщо да внасят искане за достъп на ваксината им до ЕС. Пък и защо да се борят с вятърни мелници - останалия свят е много по-голям пазар за тях - ЕС, САЩ и останалите подлоги нямат и един милиард население от близо 8 милиарда население по света.
  • 10 Ковид кретен

    6 0 Отговор
    Ауууу ужас как може така!Аз стоя всяка сутрин с пълни гащи пред телевизора и чакам Витанов да ми каже дали да се радвам или плача!Толкова е страшна тази ТВ зараза,че не се издържа!Дайте да си сложа всички ваксини наведнъж...
  • 11 Наблюдател

    10 2 Отговор
    Братята сърби навреме се ориентираха и повечето от тях, които пожелаха ваксиниране, избраха руската ваксина. 🤔 Сега разбираме че за ваксини в България сме принудени да избираме само между предварително компрометирани от нещастни последствия, а оказва се и недостигащи западни вайсини.
  • 12 Mirko

    12 0 Отговор
    Ефективност:
    Astra-Zeneca: 62%
    Pfizer: 89%
    Sputnik-V: 92%

    Коментиран от #13

  • 13 Майна

    3 6 Отговор

    До коментар #12 от "Mirko":

    ТОВА В ПРОЦЕНТИ ЗА СМЪРТНОСТТА ОТ ТЯХ ЛИ..

    Коментиран от #14

  • 14 Не процентите

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Майна":

    възможни за да забременееш.
  • 15 Гост

    0 0 Отговор
    Още по добре. Нека се ваксинират. Както е казал народа ни: Такива и богу не са угодни.
  • 16 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "MERS":

    Руската ваксина идва в бодони. В русия имат само поточна линия за разливане в ампули. Поредните простотии за скотонаселението.