Last news in Fakti

2 Февруари, 2021 17:36 3 114 28

The Lancet: Ефективност от 91,6% на руската ваксина "Спутник V"

  • русия-
  • ваксина-
  • спутник v

Това означава, че още една ваксина вече може да се включи в борбата за намаляване на разпространението на COVID-19, заключват учените

The Lancet: Ефективност от 91,6% на руската ваксина "Спутник V"  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руската ваксина "Спутник V" е показала 91,6% ефективност в предотвратяване на заразяването на хора с COVID-19, според рецензирани резултати от последното клинично изпитване, публикувано във вторник в международното медицинско списание The Lancet, съобщава Ройтерс.

Учени посочиха, че резултатите от изпитването във фаза 3 означават, че светът има още едно ефективно оръжие за борба със смъртоносната пандемия и оправдават до известна степен решението на Москва да пусне ваксината в действие още преди да бъдат публикувани окончателните данни.

Резултатите, съпоставени от Института "Гамалея" в Москва, който разработи и тества ваксината, бяха в съответствие с данните за ефикасност, съобщени на по-ранните етапи от проучването, което се провежда в Москва от септември 2020 г. насам.

"Разработването на ваксината "Спутник V" беше критикувано за неприличната бързина и липсата на прозрачност“, заявиха професор Ян Джоунс от Университета в Рединг и професор Поли Рой от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина в коментар, споделен в известното медицинско списание The Lancet.

"Но докладваният резултат е ясен и се демонстрира научният принцип на ваксинацията", казаха двамата учени, които не са взели участие в самото изследването. "Това означава, че още една ваксина вече може да се включи в борбата за намаляване на разпространението на COVID-19", заключват учените.

Резултатите от проучването се основават на данни от 19 866 доброволци, от които една четвърт са получили плацебо, казаха изследователите, водени от Денис Логунов от Института "Гамалея".

От началото на изследването в Москва има 16 регистрирани случая на симптоматичен Covid-19 сред хората, получили ваксината, и при 62-ма сред групата на плацебо, казаха учените.

Това показа, че двудозовият режим на ваксината - две дози на поставяне, базирани на два различни аденовирусни вектора, прилагани с интервал от 21 дни - е 91,6% ефективен срещу симптоматичен Covid-19.

В проучването е имало и 2144 доброволци над 60 години и е показало, че ваксината е била ефективна на 91,8% при тестването върху тази по-възрастна група, без да се съобщава за сериозни странични ефекти, които биха могли да бъдат свързани със "Спутник V", се казва още в резюмето на The Lancet.

Установено е също така, че ваксината е 100% ефективна срещу умерен или тежък случай на COVID-19, тъй като не са регистрирани такива случаи сред групата от 78 участници, които са били заразени и са били симптоматични за коронавирус на 21-вия ден след прилагането на първата доза от ваксината.

Настъпили са четири смъртни случая сред участници в проучването, но никой от тях не се счита за свързан с ваксинация, каза още медицинското издание The Lancet.

Публикуваните днес данни идва в момент, когато ЕС се мъчи да осигури достатъчно дози от COVID ваксините за своите 450 милиона граждани поради съкращения на производството на AstraZeneca и Pfizer, докато имунизационният процес в САЩ пък е затруднен от необходимостта ваксините да се съхраняват в свръхстудени фризери и от неравномерно планиране на разпространението на ваксините в отделните американски щати.

Русия вече е споделила данни от изпитването си във "Фаза 3" с регулаторни органи в няколко държави и е започнала процеса на представянето на тези данни пред Европейската агенция по лекарствата (EMA) за одобрение в Европейския съюз, посочи Кирил Дмитриев - шеф на Руския държавен инвестиционен фонд (RDIF), който отговаря за представянето на руската ваксина зад граница.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    1 57 Отговор
    НА РУСКАТА НАУЧНА МИСЪЛ СЕ ДОВЕРЯВАМ, НО НА ВАКСИНАТА ...НЕ

    Коментиран от #15

  • 2 Шпек

    65 1 Отговор
    Те сега ще започне едно киснене на ризи от Козяк съпротивата.Браво братушки,във вас ни е надеждата.

    Коментиран от #8

  • 3 честен ционист

    2 39 Отговор
    Ча сега 80% от дебилите се ваксинираха. Като се извият сега едни опашки, свидетели на Я Вова.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ГостА

    57 2 Отговор
    Най добрата е руската!!! Слава России🇧🇬❤️🇷🇺🤟💋 Още малко и идват.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Да питам аз

    2 20 Отговор
    Нали уж нямало вирус? Значи вирус няма, ваксини има! Така ли? И ако е така, какво ни интересува коя ваксина е ефективна и коя не е?

    Коментиран от #26

  • 10 Аз40🏴‍☠️

    9 2 Отговор
    Ако нямате избор не е нужно да знаете рисковете. Това е тяхната теория. На култа. Добре дошли в страхотната норма за нулиране.
  • 11 МАНГЪРА

    1 7 Отговор
    Моята сyпичka е 200%в лева е най_сигурна!!!!8635
  • 12 Дамммммм

    34 2 Отговор
    Интересно сега ще е,какво пак ще пишат амерските подлоги и русофобите...-и тези ли са путинисти и копейкаджии...?
  • 13 1944

    2 27 Отговор
    старата савецка ваксина спутничок е ефективна 16,9 процента. питайте навални и гебрев.
  • 14 Просто човек

    23 1 Отговор
    Бих се ваксинирал само със Спутник!!!

    Коментиран от #20

  • 15 1944

    2 28 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    руската мисъл е като дървеното желязо.
  • 16 Хахаха

    5 0 Отговор
    Не бъркай своите мисли с мислите на някой друг. Ако чатеш мосли на другите, лекувай се.
  • 17 Като си кажат и видят истината

    8 3 Отговор
    Тогава ще видят че е ефективна! !
  • 18 Че това беше ясно

    20 0 Отговор
    Все пак тези от Астра Зенека подписаха именно с руснаците от Гамалея, как мислите защо ли, защо не примерно с Джонстън и Джонстън:)))
  • 19 Цветанов

    18 0 Отговор
    Путин е виновен!!! Корумпираният режиммм......ъъъъъ чакай обърках....сега какво да говоря? Алооо ЦРУ-то сега кво да говоря при тая ситуация?
  • 20 и аз така

    11 0 Отговор

    До коментар #14 от "Просто човек":

    Ако ни задължат....само с руската,ако ли не-с никаква няма да се ваксинирам!
  • 21 Рико

    2 4 Отговор
    Как ги изчисляват тези проценти, не е ли необходимо време да мине?
  • 22 Не знам

    9 1 Отговор
    Кое,как е,но знам и се убедих че най авторитетното медицинско издание в цял свят, държи на името си! Публикациите на неговите страници са от супер профита,който никога няма да плюят върху името си, в нечии частни интереси.

    Коментиран от #27, #28

  • 23 Sieg

    11 0 Отговор
    Какво стана, къде сте американски кравари и подлоги? Руската ваксина хем първа я изкараха, хем е най-добрата. Ааа американофилските пенделчета да правят бибитки наааа.....
  • 24 Хахаха

    7 0 Отговор
    Ще стане интересно след няколко месеца. Ще се окаже, че голяма част от европейските страни ще се сдобият с рускИТЕ ваксини. Есхествено, освен тези, които пеят най силно мантрите, че са ,, част от голямото европейско семейство" и затова ще чакат. Г....глава затрива.
  • 25 Руснаците

    6 0 Отговор
    пак излъгаха, каза че била на 92% ефективна а тя само 91.4%.
  • 26 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Да питам аз":

    Питай Астра Зенека, Модерна и т.н. Питай фон ден Лайен.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.