Last news in Fakti

2 Февруари, 2021 20:39 1 641 6

И Швеция няма да препоръча ваксината на AstraZeneca за възрастните хора

  • швеция-
  • астразенека-
  • коронавирус-
  • ваксина

Смъртността в Швеция на глава от населението е няколко пъти по-висока от тази на нейните скандинавски съседи, но е по-ниска, отколкото в няколко европейски страни, които избраха да въвеждат локдауни

И Швеция няма да препоръча ваксината на AstraZeneca за възрастните хора  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Шведската агенция за обществено здраве обяви във вторник, че няма да препоръча използването на ваксината срещу COVID-19 на компанията AstraZeneca при хора на възраст над 65 години, съобщи шведската телевизионната мрежа TV4, цитиран от Ройтерс.

Причината зад това решение е, че ефектът на ваксината върху възрастното население все още не е документиран достатъчно добре. Другите одобрени ваксини обаче ще се фокусират предимно върху осигуряването на имунитет на възрастните хора, обясни здравният шеф на страната Сьорен Андерсон.

Швеция последва стъпките на германското правителство, което първо постави въпроса, свързан с използването на ваксината на AstraZeneca и Оксфордския университет при имунизация на възрастни хора.

Европейският съюз разреши ваксината за спешна употреба през миналата седмица.

Междувременно Агенцията за обществено здраве на Швеция обяви, че се наблюдава засилено разпространение на британския вариант на COVID-19 в страната, като 11% от скринираните положителни тестове показват наличието на тази мутация, смятана за по-заразна.

От общо 2220 положителни проби, които са били скринирани за британския вариант, са били установени около 250 с наличието на този коронавирусен щам.

Швеция, която избягва политиката на локдауни по време на пандемията, регистрира 9 649 нови случая на коронавирус от петък насам спрямо 9 123 случая за съответния период през миналата седмица, показват статистическите данни на Агенцията във вторник.

Страната с 10 милиона жители регистрира 224 нови смъртни случая, като общият им брой от началото на пандемията е 11 815.

Смъртността в Швеция на глава от населението е няколко пъти по-висока от тази на нейните скандинавски съседи, но е по-ниска, отколкото в няколко европейски страни, които избраха да въвеждат локдауни, за да ограничат заразата.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фффф

    5 1 Отговор
    Само да попитам пак ли на изуст пишем и не са толкова починалите намали бройката малко.
  • 2 Знайко

    7 1 Отговор
    Европата има навик за Геноцид..

    Коментиран от #5

  • 3 Ангел

    5 0 Отговор
    Тези, които правиха необоснована реклама на фирмата за да и направят оборот от няколко милиарда, ще имат ли достойнството да препоръчате забраната на тази ваксина?
  • 4 На статистиката на Швеция

    2 1 Отговор
    може да се вярва толкова, колкото и на нашата. Следя им данните от няколко месеца насам. Регистрират голяма част от случаите със задна дата. Ако някой се интересува, да си отбележи, че до днешна дата са имали 11815 официално регистрирани смъртни случая и да погледне след 20-30 дни какво число ще пише за датата "2 февруари". Направих това с датата "3 януари". На 28 януари бяха регистрирали над 1100 случая повече до задна дата "3 януари".
  • 5 Шамара

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Знайко":

    Да особено към зайците, защото са много вредни гризачи!
  • 6 Мен Геле

    0 0 Отговор
    Ох, че урожай !