2 Февруари, 2021 22:20 2 270 28

Коронавирус: германците искат светлина в тунела

  • германия-
  • коронавирус-
  • ангела меркел-
  • ваксина

В момента 63 на сто от хората в страната искат да се имунизират, като тази готовност рязко нараства с възрастта

Коронавирус: германците искат светлина в тунела - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

63 процента от германците искат да се имунизират, а още 14 на сто биха се присъединили към тях, ако това ще има донесе предимства. Но подкрепата към наложените от правителството ограничителни мерки спада все повече.

Мнозинството германци се доверяват на политическите и на здравните власти в борбата им срещу пандемията. Тази констатация доскоро изглеждаше солидна, но пукнатините ѝ вече личат. Двата централни въпроса, които вълнуват хората в страната, са свързани с ограниченията и с ваксините и могат да се сведат до един: кога и как ще приключи всичко това?

Доверието на германците в ограничителните мерки видимо спада, констатират социолозите от авторитетния демоскопски институт "Аленсбах". По време на първия локдаун през пролетта три четвърти от хората подкрепяха мерките на правителството. При втория локдаун през октомври процентът спадна на 65, по Коледа - на 59, а в момента ограниченията, наложени през януари, получават подкрепа само от 49 процента от германците, като противниците на сегашните мерки вече са цели 42 на сто. В статия, публикувана във ФАЦ, професор Ренате Кьохер от института "Аленсбах" предупреждава, че за пръв път от началото на пандемията правителството се изправя пред заплахата да изгуби подкрепата на германците. През последните седмици съмненията в правителствените мерки и критиката срещу тях се увеличиха - с основния аргумент, че липсва дългосрочна стратегия, а решенията се взимат на парче, пише професор Кьохер.

И вчерашното съвещание на високо равнище, свикано от канцлерката Ангела Меркел и посветено на ваксините, не произведе някаква ясна перспектива. Меркел изрази надеждата си, че докрая на лятото всички желаещи ще могат да се ваксинират, но министърът на здравеопазването Йенс Шпан предупреди, че дотогава предстоят трудни времена. В същото време от редиците на политическата опозиция се чуват обвинения, че вчерашните решения са просто "успокоително хапче", че обещанията са без гаранции, а Германия всъщност се е провалила с ваксинациите.

Какви са прогнозите?

Министър Шпан очаква, че през първото тримесечие ще бъдат осигурени 18 милиона дози, през второто - 77 милиона, а през третото - 126 милиона. Бавното темпо на доставките очевидно се дължи на пропуски в дългосрочното планиране. Шпан призна, че в момента дори не става дума за пари - просто производителите не могат толкова бързо да доставят необходимите количества.

Според все още непубликуваната нова версия на Наредбата за ваксинациите, първи ще бъдат ваксинирани хората над 80-годишна възраст и тежко болните на възраст над 65. За тях ще бъдат осигурени ваксини на BioNTech/Pfizer и Moderna. Ваксината на AstraZeneca ще получат хората от тази първа приоритетна група, които обаче са по-млади от 65 години, плюс медицинският персонал и болногледачите. Във втората група влизат хората над 70-годишна възраст и тежко болните под 65 - за тях също ще бъдат осигурени ваксини на BioNTech/Pfizer и Moderna. С AstraZeneca ще могат да се ваксинират тежко болните над 65 години и професионалните групи с повишен риск, като например полицаите.

А искат ли германците изобщо да се ваксинират?

Социолозите от института "Аленсбах" припомнят, че първоначално сред хората е била доста разпространена тревогата относно сигурността на ваксините и в началото на декември желание да се ваксинират са демонстрирали едва 52 процента от германците. В момента обаче 63 на сто от хората в страната искат да се имунизират, като тази готовност рязко нараства с възрастта: сред над 60-годишните цели две трети искат час по-скоро да бъдат ваксинирани.

Извън принципно склонните да се ваксинират - около две трети от населението, има и още 14 процента, които биха се имунизирали, ако благодарение на това получат повече свобода, като например по отношение на социалните контакти, посещенията на фризьори, магазини и ресторанти, както и освобождаването от задължението за носене на маска. От това следва, че делът на населението, което е готово да се имунизира, може да нарасне до 75 процента, ако така ще се получат предимства и повече свобода.

В статията си във ФАЦ професор Ренате Кьохер от института "Аленсбах" предупреждава обаче, че не очаква в близко бъдеще броят на скептично настроените сериозно да спадне. Мотивите на тези хора обикновено са свързани със страха от странични ефекти и със съмненията в ефикасността и трайността на ваксините.

В края на статията си професор Кьохер пише: "Едва 39 процента от хората вярват, че ограниченията ще бъдат вдигнати още тази година. Мнозинството се опасява, че кризата ще продължи по-дълго. Втората вълна изненада със своята сила, а непрестанните мрачни предупреждения разрушиха надеждата, че в обозримо бъдеще мерките ще се увенчаят с успех. Балансът между предупрежденията и окуражителните съобщения е изгубен. А ако няма увереност, че усилията скоро ще донесат резултати, на политиците ще им бъде трудно да стабилизират подкрепата на хората".


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    5 5 Отговор
    Ще ги почнем дойчовците първо от пенсионерите, ще следват тия с очила и конспираторите. Ще им припомним, какво вършеха пред портите на Варшавското гето.
  • 2 Гуру

    18 20 Отговор
    Нека меркел, урсула и другите от корумпираното Ес си поиграят още малко с вируси мируси па после защо има революция
  • 3 абг

    20 17 Отговор
    Лъжи, лъжи и пак лъжи. Няма как 80% от германците да са дебили. Зелето да напише нещо и за вчерашните протести у Дойчланд.

    Коментиран от #10

  • 4 Меркел акбар

    12 2 Отговор
    Е няма такав гнъс
  • 5 ***

    12 2 Отговор
    Тези още ли са в тунела?
    И това ми бил "мотора" на Европа?!
  • 6 нашия

    16 20 Отговор
    някак си не искам да повярвам че Германците са такива овце-поне не и източните Германци-те поне би трябвало да са съхранили здравия си разум
  • 7 Бисмарк

    3 11 Отговор
    Kвакате срещу Germany ама ХОДИТЕ да учите да работите ида карате най_добрите немски коли!!!Даже и за БЛАГОДАРЯ ни заплахите Райхстага !!
  • 8 Пацо

    12 2 Отговор
    В германските медии пише други неща за разлика от Дойче веле. Смешници!

    Коментиран от #9

  • 9 Свилен

    12 3 Отговор

    До коментар #8 от "Пацо":

    Пише същото.
  • 10 Швайле

    1 3 Отговор

    До коментар #3 от "абг":

    Защото няма такива, де бил такъв.

    Коментиран от #16

  • 11 прав им път

    2 2 Отговор
    А, щом искат светлина в тунела, това е лесна работа - да се самоyбият и след малко ще видят тунел с приятна светлина накрая. Принципно нема за кво да се бърза с тоя тунел, ама пък щом ги влече, да заминават.

    Коментиран от #12

  • 12 Мария

    2 2 Отговор

    До коментар #11 от "прав им път":

    второкласниците не ви ли приспиват по това време?
  • 13 Актуално

    4 0 Отговор
    Абе кво стана с милионите мигранти дето ни проглушиха ушите преди 2 години ? - това в световен мащаб, а на терен:
    Кво стана с африканската чума и вноса на свинско ?
  • 14 квадратвирус

    1 0 Отговор
    липсва дългосрочна стратегия, а решенията се взимат на парче, пише професор Кьохер. Това защо ли това ми напомня на някого ама на кой беше. Сетих се. Това е баце Суджук и неговото обкръжение от Тикви биещи в главите на кухо, даже и семки нямат.
  • 15 Българин

    5 1 Отговор
    Лъжи на Дойче Веле. Искат да очистят възрастните за да не дават пенсии.
  • 16 Майна

    8 0 Отговор

    До коментар #10 от "Швайле":

    ИМАШЕ ПРОТЕСТИ ВЧЕРА В БЕРЛИН, АМАН ОТ ХОРАТА, КОИТО ХЕМ НЕ ЗНАЯТ, ХЕМ СА МНОГО КОМПЕТЕНТНИ.И ТАЯ ДЕТО Я ГОВОРЯТ, ЧЕ ЩЕ ВАКСИНИРАТ ТОЛКОВА ХОРА ИЗОБЩО НЯМА ДА СТАНЕ

    Коментиран от #17

  • 17 Швайле

    22 3 Отговор

    До коментар #16 от "Майна":

    Това не са протести, а комедийна трупа. Имаше няколко с целофанови шапки на главите видях. Да не ги атакуват извънземните. Това ли са ви протестиращите? Ох, ох

    Коментиран от #19

  • 18 Светлина в тунела

    3 0 Отговор
    може да означава, че идва влак.
  • 19 Майна

    2 8 Отговор

    До коментар #17 от "Швайле":

    Швайле е близко до швайн..и не говори ,и пиши напосоки.., а по подходящо за теб е аршлок

    Коментиран от #20

  • 20 Швайле

    12 2 Отговор

    До коментар #19 от "Майна":

    Извинявай! И ти ли си бил там с целофанова шапка? :)))
  • 21 DW fake news

    6 16 Отговор
    DW журнaлиcтитe oблизвaт вceки дeн зaдникa нa Coрoc, ФБР и ЦРУ.
    Нa ЗАПАД не съществува свободна медия.
    Не можете да пишете коментари в никоя медия.
    Европейската комисия е срещу свободни медии.
    Това, което пишат, трябва да вярвате, защото в противен случай няма работа, няма къща, няма семейство. На улицата.
    Те няма да помогнат, но ще помогнат на корумпирани хора като тях.

    Коментиран от #22

  • 22 Брей,

    2 2 Отговор

    До коментар #21 от "DW fake news":

    че не можело да се пишат коментари в никоя медия... Апропо, това, дали можеш да пишеш коментари, ли е критерият за свободни медии?!
  • 23 азът

    1 0 Отговор
    Ще има светлина в тунела. Само да не се окаже влак.

    Коментиран от #24, #26, #27

  • 24 тазът

    0 2 Отговор

    До коментар #23 от "азът":

    Няма
  • 25 ЗА ПРЕДАТЕЛИТЕ

    0 1 Отговор
    - ЗВЕЗДЮЛЕЙ.
    ...КАТО СЕ СЕТИТЕ, КЪДЕ ВИ Е ОНОВА ГОРИВО ОТ АРДЕНИТЕ, СВИРКАЙТЕ ! :)
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 газът

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "ПОЗНА":

    Сори, не говоря цигански.