Last news in Fakti

4 Февруари, 2021 12:18 4 476 45

Нова опасност: мутациите се смесиха, коронавирусът става особено заразен за младите хора

  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ваксина

Първите проучвания сочат, че тези мутации правят вируса особено заразен за млади хора под 20-годишна възраст

Нова опасност: мутациите се смесиха, коронавирусът става особено заразен за младите хора - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Силно заразният британски щам на коронавируса се смеси с още по-опасния южноафрикански вариант. Първите проучвания сочат, че тези мутации правят вируса особено заразен за младите хора. Ето какво още е известно дотук.

Едно зло никога не идва самó: във Великобритания регистрираха първите случаи на заразени с опасния британски щам на коронавируса, който обаче включва и нова генетична модификация на южноафриканския щам.

Новината буди сериозна тревога, тъй като евентуалната комбинация между два опасни щама не вещае нищо добро. Още повече, че и без „добавки“ британският щам, който се води под обозначението В.1.1.7, е смятан за значително по-заразен - според експертите този вариант на коронавируса се предава с 30% до 70% по-бързо от познатите досега. А южноафриканският 501Y.V2 е по-опасен дори от британския, защото включва една допълнителна мутация, известна като Е484К. Същата тази мутация учените откриха и в двата нови бразилски щама.

Коронавирусът се развива с пълна сила

Първите проучвания сочат, че тези мутации правят вируса особено заразен за млади хора под 20-годишна възраст. А мутацията Е484К отслабва силата на антителата, които човешкият организъм създава в резултат от ваксина или от прекаран Ковид-19. Това означава не само, че наличните ваксини няма да бъдат толкова ефикасни, колкото се очаква, но и че след прекаран Ковид-19 оздравелите биха могли отново да се заразят с коронавируса. От Бразилия вече съобщават за отделни случаи на такава повторна зараза.

Според данни на британското специализирано звено New and Emerging Respiratory Virus Threats Advisory Group (Nertvag), при 200 000 изследвани проби на вируса са били констатирани 11 такива мутационни комбинации. Тоест, явлението очевидно не е само аномалия. А това никак не е добре, предупреждава американският епидемиолог Ерик Фигл-Динг от Федерацията на американските учени. Вирусологът Джулиан Танг от университета в Лестър също твърди, че новопоявилите се случаи будят сериозна тревога. Пред БиБиСи той заяви, че разпространяването на тези мутации може да създаде нещо като „топилен казан“, където да се смесят най-различни варианти. Затова в момента е особено важно хората да спазват локдауна и правилата, за да може вирусите са бъдат поставени под похлупак, казва той. В противен случай коронавирусът ще продължи не само да се разпространява, но и да се развива.

Ако мутациите пуснат корени

Ако новите мутационни комбинации пуснат корени, овладяването на пандемията ще стане значително по-трудно. В случай че все повече хора се заразяват за все по-кратко време, здравните системи ще бъдат претоварени и може да колабират.

В момента учените под пара проверяват доколко наличните ваксини помагат срещу мутациите и мутационните комбинации. От BionTech/Pfizer вече съобщиха, че тяхната ваксина противодейства ефикасно и на новите щамове от Великобритания и Южна Африка. Независимо от това производителите на различните ваксини работят на пълни обороти по създаването на нови версии, които успешно да атакуват новите щамове и модификации. Ясно е обаче, че развойната дейност, тестовете, сертифицирането и производството на тези обновени ваксини ще отнеме допълнително време.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 днес

    82 3 Отговор
    Не знам за кого е опасен и то много, но нито един лидер в ЕС не можа да си отиде от този толкова страшен вирус. Изводите са два - или има лекарство и го прилагат само на избрани човеци; или всичко е пунта мара и ни въвличатн в ново робство и безработица!

    Коментиран от #18, #33, #37

  • 2 Спиро Киров

    50 4 Отговор
    Аман от психоатаки с вируси и мутанти!
  • 3 Антон

    52 3 Отговор
    Всички тези врели-некипели идват за да ви подготвят за новата реалност. Измислената "пандемия" ще се вихри още дъъълги години, така, че свиквайте с маските и най-вече свиквайте с това, че нямате права!

    Коментиран от #7

  • 4 Behemoth

    34 4 Отговор
    Следващите десет години ще ни занимават с вируса.....а и Баце ще ни спасява от него с жипа...дупи да ви е яко....
  • 5 Вирусолог

    29 3 Отговор
    Много потентен го изкараха този вирус
  • 6 СПОКОЙНО

    16 2 Отговор
    Ще се крием в ЦУM!!!😁
  • 7 Времето ще покаже

    26 1 Отговор

    До коментар #3 от "Антон":

    Овцете ще умрът като овце,а вълците като вълци
  • 8 МутРирал

    27 2 Отговор
    Не е ясно само в коя лаборатория са ги смесили. Другото го виждаме.
  • 9 слава на ГЕРБ

    12 1 Отговор
    Ми да, кат смесиш мастика и вино и ракия и...сами знаете.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Аз40🏴‍☠️

    16 2 Отговор
    Аз съм елементарен човек, прочитам дойчевеле и спирам да чета.
  • 14 Перо

    22 1 Отговор
    Целта е боцкане,през 3 месеца и нови трилиони💰заработка за няколко фирми🐁🐁🐁🐁🐁.
  • 15 ХАХАХАХАХААХА

    21 0 Отговор
    ЛЪЖЕТЕ, КАКТО ВИНАГИ "дойче зеле" :D ЦEНЗУРAТA НA "фAкти" НЯМA КРAЙ! ПРИ НEУДOБНИ КOМEНТРAИ ПЪРВИ МEТOД ЗA CПЛAШВAНE - "ГРEШEН КOД OТ КAРТИНКAТA" ПРИ ПРAВИЛНO ВЪВEДEН ТAКЪВ, ВТOРИ - ТРИEНE НA КOМEНТAРИТE, ТРEТИ - БЛOКИРAНE И ЗAБРAНA ЗA КOМEНТИРAНE :))))
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Българка

    18 1 Отговор
    Ако новите "смесени" мутанти наистина толкова бързо се разпространяват и заразяват младите хора, защо в очакване на трета ОБЕЩАНА от НОЩ вълна се отвориха училищата? Основно се говори за ваксини. Защо не се инвестират толкова пари за лекарства, които лекуват заразата ,колкото в изработване на ваксини? Има ли нещо общо с глобализирането на света появата на ковид?
  • 18 Нова глупост

    12 2 Отговор

    До коментар #1 от "днес":

    от Дойче веле! Нямат край малоумията им.
  • 19 Чата

    12 0 Отговор
    Всички от щаба вземат антивирусни ветеринарни препарати! Първо го каза проф. Иво Петров и постави в неудобно положение здравния министър! Когато го поитаха, отговори като човек - да, но като лекар и министър - не! Защото съответното лекарство няма одобрение за хуманитарната медицина. Там процедурата е дълга1 разбира се! Да е ваксина - веднага!
  • 20 888

    22 1 Отговор
    ИЗРОДИ ДОЛНИ ЩЕ ПОБЪРКАТЕ ХОРАТА С ТОЯ ГРИП....ОТ СТРЕС,БЕЗРАБОТИЦА И МИЗЕРИЯ ЩЕ СИ ОТИДАТ ДВОЙНО ПАВЕЧЕ...
  • 21 Мааааа

    23 2 Отговор
    Опасен вирус .Оздравели столетници
  • 22 Човек на марс ше ходел😂😂😂

    10 0 Отговор
    Космоса ше покорявал😂😂😂😂иначе ковето му обърна каруцата😂😂😂
  • 23 Ха сега де?!

    15 0 Отговор
    Амчи той и "оригиналния" вирус преди мутациите си пак си се разпространяваше по младежите и го караха безсимптомно или рядко с усложнения за разлика от пенсиите!Това новина ли е или опит за манипулация и всяване(поддържане) на СТРАХ,на повече СТРАХ?Както се казва наливате различни олиа в огъня,за да го поддържате,а?
  • 24 "особено заразен"?

    9 0 Отговор
    Вече с прилагателни ли си жабуркаме речта,за да поддържаме огъня на страха?
  • 25 Лост

    17 0 Отговор
    По опасно е, че напълниха Европа с африкански патладжани.
  • 26 Анонимен

    11 0 Отговор
    "коронавирусът става особено заразен за младите хора", а точно от днес задължават гимназистите да са по училищата присъствено. Правете си изводите, що за хора ни управляват и каква е целта!!
  • 27 крум

    15 0 Отговор
    ХА-ХА-ХА Измама след измама !!!!
  • 28 Нещастници

    10 2 Отговор
    Много е важно да правите това което ви кажат от Йерусалим, иначе ще ви пускаме и следващите варианти, а те са почти безкрайни... Отмъщението на еврвите за тотален дигитален свят контролиран от 100 души еврви. Само вижте колко са в екипа на Байгън! Това е световен преврат, нещата не са случайни. За това Севрюкова казва да се прибира до 2025, щото после ще е трудно.... Скоро невъзможно

    Коментиран от #30

  • 29 Просветен илюминат

    1 2 Отговор
    Много здравословна информация,но на младите не им пука за вирусите,те се объркват от това,което им налага системата,те не са за тази система и начин на живот.
    Все едно да искате да инсталирате Windows последна версия на старите компютри отпреди 25г примерно.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 едадада

    5 0 Отговор
    Ето затова преди 1 г. висшите сееха паника. Защото учените още тогава бяха предвидили това, което сега идва. Да ваксините ще накарат к19 вирусът да мутира непрекъснато, а той това го може. Защото ако беше обикновен коронавирус вече да беше отшумял като приказка, но този вирус не е обикновен. Какво следва - Производители от всички страни, обединявайте се! Да, от всички ваксини трябва да се вземе ценното и да се направи лесна за модифициране ваксина. Вижда се нова мутация - след седмица - нова ваксина. Ей живот, здравей, здравей, пеят гигантите ваксинопроизводители.
  • 32 Бомбата

    8 0 Отговор
    Няма никаква мутация. К пелетата евреи пуснаха втория стадий на вируса между по младите. Това е част от плана. Всявай паника за да ти вярват повече на лъжатс че вируса е наказание от Бог
  • 33 куку руку ку

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "днес":

    Пунта мара е!
    Малкият кашличко го изкарват свръхчудовище...
  • 34 любител

    5 0 Отговор
    двата щама се сляли така е защото англичаните ходят да правят секс в бившите си колании в африка.хахаха.
  • 35 1520

    7 0 Отговор
    вируси е имало преди нас ще има и след нас престанете с този медицински фашизъм

    Коментиран от #43

  • 36 1520

    3 0 Отговор
    и престанете вече с тези опити за манипулация то и през фашизма не е било така
  • 37 Гост

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "днес":

    Ти очакваш същото лечение и специалисти за теб/нас обикновенните хора? Не ние ще чакаме линейки и свободни лега в болниците! По повод , че е по-опасен новия вяриант за младите хора така е било и през 1918 години следващите вълни са събаряли младите хора а възрастните по-малко !
  • 38 ВАЖНО

    3 0 Отговор
    когато пуснат информация за ковид,винаги да напомнят и за плана на някои "хора" за редуциране популацията на мат ряла,за да е изчерпателна информацията!
  • 39 Мнение

    8 0 Отговор
    Факти!
    МОЛЯ СПРЕТЕ ДА ЦИТИРАТЕ ПЛАТЕНАТА СОРОСОИДНА DW, ЩОТО СТАВАТЕ ПРОТИВНИ!
    А ПЪК ОНИЯ ДА ОБЯСНЯТ ПЪРВО ЩО ПРОТЕСТИРАТ ТОЛКОВА МНОГО ЕВРОПЕЙЦИ СРЕЩУ МЕРКИТЕ, КАКТО И ЗАЩО НЯМА СТАНИСТИКА ОТ СЕЗОНЕН ГРИП, ПЪК ТОГАВА ДА УМУВАТ КОЙ ЩАМ КЪДЕ ХОДЕЛ!!!
  • 40 сезонен грип

    4 0 Отговор
    когато спре да мутира простотията,ще спре и ковид психозата!
  • 41 ДжафДжаф

    2 0 Отговор
    Брей тоя Ковид, одъртя и започна да налита на младо. То и при хората е така. Докато си млад всичко под ножа, иначе на стари години си требе нещо младо за стимул. Така или иначе вече е ясно, че няма смисъл ни от локдаун, ни от ваксини.
  • 42 незнайко

    1 0 Отговор
    Има ли още хора които вярват в САМОСТОЯТЕЛНАТА МУТАЦИЯ на вируса ??? Лично аз не вярвам ! Защо да мутира като никой не е намерил "противоотрова" срещу него ??? Мутацията е плод на човешка намеса както и създаването на самия вирус !!! Мегаполисите да му мислят .
  • 43 1984

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "1520":

    Ей те с'а им се даде власт на тези извартени купелита ( пиша с грешки заради бота :-) ) докторите.
    В техните среди рядко някой е нормален: кой от гледането на черва, кой от срещите със смъртта, кой вдетенен от педиатричен опит до върла инфантилност....
    И комплекса, че все пак не са Бог.........
    Жална ни майка...........
  • 44 Готин

    2 0 Отговор
    Направете си сметката. Ограничаването на контактите /карантините/ водят до намаляване на раждаемостта. Само за две години прираста ще намалее рязко. Пренаселването също е бич за планетата. С тези номера се отдалечава датата на апокалипсиса. Отделно от това ефекта от вируса ще свърши ,,добра работа,, в тази посока. Всичко това е добре премислено и се реализира твърде успешно. Жалко обаче за обикновенните човек. Неговият живот става само статистическа единица.
  • 45 Всички сатанисти,управляващи държавите

    0 0 Отговор
    Са се събрали край казана и готвят нова чорба от вируси с която ще захранват простосмъртните до унищожаването им ,до определената
    квота отпусната от Сатаната,шефа на всички безполови от глобалната банда на демоните...