Last news in Fakti

4 Февруари, 2021 20:27 4 233 13

Защо някои хора не заболяват от COVID-19?

  • коронавирус-
  • пандемия-
  • заразени-
  • имунитет-
  • учени

Някои хора не са податливи на болести

Защо някои хора не заболяват от COVID-19? - 1
Снимка: Shutterstock

Някои хора може да не се разболеят от COVID-19, тъй като вече са боледували от друг коронавирус, наскоро са претърпели вирусна инфекция или имат локален имунитет, твърди д-р Сергей Вознесенски, предаде БГНЕС.

Според него, антителата са маркер, показващ, че тялото се е срещнало с причинителя на болестта. В същото време някои хора не са податливи на болести, например на ХИВ, съобщава РИА Новости. “Има много повече хора с коронавирусна инфекция. За момента няма как да се направи заключение по каква причина са придобили имунитет – това все още е на етап научна дискусия”, казва д-р Вознесенски.

Той отбеляза, че една от версиите е отложен епизод на заболяването, причинено от други коронавируси, тоест наличието на кръстосан имунитет. Според втория възможен вариант, преди срещата с коронавируса човекът вече е минал през някакъв вид вирусна инфекция, след което нивото му на интерферон се е повишило. Ако има много от тях, тогава податливостта към вирусни инфекции намалява.

Третата версия е свързана с възможното съществуване на локални елементи на имунитета, имунни комплекси, които предотвратяват проникването на вируса на нивото на лигавицата на дихателните пътища. Кой от механизмите работи е обект на научна дискусия, добавя експертът.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Terenski

    37 2 Отговор
    .....или просто не гледат новини и не четат вестници и сайтове!?
  • 2 РЪМПЕЗИ

    23 3 Отговор
    ЗАЩОТО НЕ МИСЛЯТ ЗА КОРОНАТА...ТОВА Е ЗА УМНИТЕ...АМА КАТО ГЛЕДАМ, ТЕ СА ДЕФИЦИТ...СЪЖАЛЯВАМ...

    Коментиран от #4

  • 3 Румен

    20 4 Отговор
    Защото някой хора кат мен не ходят на лекар да ги лъже че са болни от коронавирус
  • 4 Иван

    3 12 Отговор

    До коментар #2 от "РЪМПЕЗИ":

    Така е, умните не пишат само с главни букви и знаят кога да слагат точка или запетая

    Коментиран от #12

  • 5 Бaро Вкаров

    4 1 Отговор
    А текива които са по-податливи отзад,верно ли,чи коронавирусъ не ги лови?🐵
  • 6 нашия

    15 2 Отговор
    защото не всичи имат грип когато има грипна вълна-много просто
  • 7 Само ЖЕЛЕЗНИЯ ЧОВЕК не страда от

    1 5 Отговор
    COVID 19,но той страда от РЪЖДА ПО СТАВИТЕ!

    Коментиран от #8

  • 8 нашия

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "Само ЖЕЛЕЗНИЯ ЧОВЕК не страда от":

    а ти от ружда по мозука ли страдаш
  • 9 Мислещ

    9 2 Отговор
    Нямат телевизор?
  • 10 Пловдив

    15 2 Отговор
    Не се разболяват хората, които не слушат какво им обяснява Мутафчийско-Кантарджийско-Кунчевата сган!!!
  • 11 Въпрос

    4 0 Отговор
    Е нали естествения имунитет след боледуване не действал и не пазел? Всеки ден нови глупости. Вирусът ще премине и ще си отиде, икономическите и психически последици от паниката и страха ще трябва да се оправят
  • 12 Пфффффф

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Иван":

    Алоууу "умния",за теб нещо така като ТОЧКА,не важи ли?! Или айде от теб да мине...да не говорим,че и ЗАПЕТАЯ си изпуснал,ама нищо де...присмяла се куката на кривото дърво😜😳
  • 13 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 0 Отговор
    Какво Ви е мнението за връзката между процента ваксинирани против грип и пандемията в "развитите" страни.... В рeзултaт нa cъврeмeннaтa мeдицинa и прoвeждaнaтa oт нeя вaкcинaция, чoвeчecтвoтo вeчe e мъртaв биoлoгичeн вид, c изключeниe нa някoлкo "диви" плeмeнa. Пoнacтoящeм, нaшият живoт ce крeпи eдинcтвeнo нa вaкcинитe....Оказа се, че в "развитите" държави разумният предел неочаквано е преминат и резултатът е налице...
    Нaпрaви ми впeчaтлeниe, чe 55% oт итaлиaнцитe ca ce били вaкcинирaли миналата гoдинa cрeщу грип...дoкaтo в "изocтaнaлa" Бългaрия вaкcинирaлитe ce cрeщу грип ca oкoлo 3%....Интeрecнo e дa ce прocлeдят вaкcинaциитe в CТAРЧECКТE ДOМOВE из Eврoпa и пораженията в тях от Ковид-19!!!