5 Февруари, 2021 14:24 1 704 6

Ще изолират ли цял Тирол заради южноафриканската мутация?

  • тирол-
  • коронавирус-
  • мутация-
  • нов щам-
  • пандемия-
  • изолация-
  • австрия

Южноафриканската мутация на коронавируса се разпространява в австрийската провинция

Ще изолират ли цял Тирол заради южноафриканската мутация? - 1
Снимка: Shutterstock

Година след като австрийският зимен курорт Ишгъл се превърна в огнище на заразата с коронавирус, провинция Тирол отново е център на внимание. Този път заради южноафриканската мутация. Австрийският министър на здравеопазването Рудолф Аншобер предупреди, че ситуацията е много сериозна и увери, че властите следят много внимателно дали от южноафриканския щам произтича опасност за страната.

Мутантът от ЮАР вече се разпространява в Тирол. Австрийската информационна агенция АПА съобщи, че не е изключено това да доведе до отцепването на отделни райони. А може да се стигне и до карантина за цялата провинция, се казва още в съобщението.

Под карантина за един месец?

По данни на австрийската вирусоложка Доротее фон Лаер от Медицинския университет в Инсбрук, която е член на Съвета по въпросите на коронавируса към австрийското правителство, близо половината от новите инфекции, причинени от мутация, се дължат именно на южноафриканския щам. В интервю за австрийската телевизия ORF тя каза, че не трябва да се допуска "втори Ишгъл", имайки предвид огнището на заразата в зимния курорт от миналата пролет.

На този фон тя настоява за изолирането на Тирол чрез затваряне на границите на провинцията за един месец. "Южноафриканската мутация е навсякъде - от Инсбрук, през низините, чак до Куфщайн. Това не е просто някакво местно огнище на заразата", предупреди Фон Лаер.

"Засега няма основание"

Координаторът на имунизациите в Тирол Елмар Ризоли също даде интервю за ORF. Той заяви, че експерти вече анализират положителните проби на мутиралия вирус. На въпроса дали лично той би препоръчал отцепването на Тирол координаторът заяви: "Засега нямаме основание да препоръчваме подобна мярка". По думите му, много по-разпространен в района е британският щам на вируса, а южноафриканският е по-скоро локално явление.

В началото на идната седмица се очаква училищата и магазините в цяла Австрия отново да бъдат отворени - при спазването на допълнителни предпазни мерки, според решение на правителството във Виена. В момента седмичната заболевемост в страната е 105 случая на 100 000 души население.

Автор: Клеменс Ференкоте


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ежко Бежко

    8 1 Отговор
    Хора снощи говорих с роднина от Кеип Таун. Каза,
    че са отворили плажовете и ресторантите работят. Тук в Европа психясват заради ЮАРския щам. Нещо много намирисва тази работа.
  • 2 Просветен илюминат

    7 0 Отговор
    От кога я чакам тази южноафриканска мутация.
    Сега вече и тя се появи.
    Хора,ставате смешни вече с тези пародии на вируси щамове и мутации.
    В какви времена живеем и сме на ниво съзнание по-зле и от аборигените.

    Коментиран от #3

  • 3 Ежко Бежко

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Просветен илюминат":

    Хората тук са нормални, но управляващите нещо ни будалкат. В ЮАР също не са цвете за мирисане. Там например алкохола и цигарите са забранени заради пандемията. Плажовете бяха затворени до неотдавна, отскоро ги откриха. Чудно ми е ако тук се плащат от новия щам, то в ЮАР трябва да са вече измрели.

    Коментиран от #6

  • 4 Реалист

    4 0 Отговор
    Направо ги застреляйте всички да не се заразят
  • 5 Едни Български Учени казаха че, са

    2 0 Отговор
    Открили Молекулата, Премиера, им отпусна няколко стотин Хил лева в ефир, да си довършат Молекулата!!! Някой дае чул и видял тези Учени повече, взели са парите и са казали Добре!!!"" Тази година половин Молекула, догодина цяла""
  • 6 Просветен илюминат

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ежко Бежко":

    Всичко е една игра,а и подсъзнанието си знае работата.
    Там се случва Всичко.