6 Февруари, 2021 15:00 2 920 30

Имунизацията в Турция върви по ноти

  • турция-
  • коронавирус-
  • ваксина-
  • реджеп ердоган

Южната ни съседка е закупила общо 50 милиона дози ваксини от Китай

Имунизацията в Турция върви по ноти - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турция започна сравнително късно с имунизациите, но затова пък бързо навакса. Кампанията върви много гладко и междувременно ваксинираните в страната са повече, отколкото в Германия.

Турското правителство бе подложено на критики заради действията си по време на пандемията: беше обвинено в непрозрачност, в манипулация на данните за заразените, както и - че е закупило китайска ваксина. С имунизационната кампания обаче всичко изглежда наред.

Ваксинирането в Турция започна чак в средата на януари, т.е.е значително по-късно, отколкото в Германия. Междувременно са ваксинирани два и половина милиона турци. В Германия до трети февруари имунизираните бяха 2,1 милиона. В Турция очевидно организацията върви много гладко.

Изненадващо лесно

На откритата гореща телефонна линия за ваксинациите в Турция първо се получават указания на запис - бъдете готови да съобщите номера на личната си карта. Освен това се съобщава, че час за ваксинирането може да се вземе и чрез специално приложение за смартфони. Накрая се включва служител, с когото точка по точка се уточняват всички детайли, след което се получават дата и час за ваксинирането. Всичко е изненадващо лесно.

Ариф от Истанбул също искал да вземе по телефона час за имунизация за своя 87-годишен тъст Гюнер. "Беше невъзможно, изобщо не успях да се свържа, постоянно даваше заето", разказва той. Тогава решил да пробва на съответния сайт в интернет. "Първо изгледах в Ютюб едно видео с указания кое как се прави, след което се справих за по-малко от две минути със запазването на час за ваксиниране", обяснява Ариф. Той можел дори да избере къде да се извърши имунизацията - при личния лекар или в болница. "Маркирах личния лекар и съвсем скоро получих на телефона код, който въведох на сайта и веднага получих потвърждение, че тъстът ми успешно е регистриран. Накрая трябваше само да избера ден и час за поставянето на ваксината."

В уреченото време Гюнер се явил при личния си лекар, където ваксината му била поставена веднага, без излишно чакане. След това трябвало да остане 10 минути в кабинета, за да не би да се проявят някакви алергични реакции. Накрая му връчили лист с информация за поставянето на втората доза от ваксината след 28 дни. И това било всичко. "Първоначално изобщо не исках да се ваксинирам, защото не беше ясно как ще ми подейства препаратът и дали няма да има някакви нежелани ефекти. Но понеже все повече хора се ваксинират, и аз се престраших", споделя възрастният роднина на Ариф.

25 милиона души са обезпечени

Турция закупи ваксини Sinovac от Китай. Отначало имаше трудности с доставките, но те междувременно са преодолени. Според изготвения в Турция имунизационенн план, 87-годишният Гюнер попада в първата група - веднага след лекарите, медицинския персонал в болниците и домовете за възрастни, както и настанените в тях, и работещите в аптеките. Самото ваксиниране е безплатно, а Гюнер казва, че е бил готов и да си плати за имунизацията.

Неговият роднина Ариф е доволен. "Изглежда, че системата работи добре", казва той и се пита дали това ще е така и когато дойде редът и на по-младите. Дали ще има достатъчно ваксини и дали всички ще получат навреме втората доза - това са въпросите, които го тревожат.

Според наличната информация, Турция е закупила общо 50 милиона дози ваксини от Китай. Това количество ще стигне за 25 милиона души, те.е. със сигурност и за втората доза на Гюнер, който трябва да бъде ваксиниран отново в началото на март. Ще се наложи обаче да се регистрира отново или - "цялата процедура отначало, както казва Ариф. Но Гюнер е доволен, че има кой да му помогне. Както и от това, че засега няма никакви оплаквания - във всяко едно отношение.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    11 5 Отговор
    НИЩО НЕ ВЪРВИ, ЯСНО Е...МЕДИЙНОТО ОБЛЪЧВАНЕ ВЪРВИ, НО ЯВНО НЕ Е ДОСТАТЪЧНО, ЗАТОВА ЩЕ СЕ ОПИТАТ ПАК ДА НИ ЗАТВОРЯТ...ДА НЕ ИМ СЕ ДАВАМЕ!
  • 2 Българка

    17 0 Отговор
    В Турция ваксинацията е по ноти, а у нас по хартия и банкноти! Хартията е нашата поръчка и ваксинационен план !
  • 3 Анонимен

    9 22 Отговор
    Турската пропаганда върви по ноти
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Майна

    9 0 Отговор

    До коментар #4 от "мечо":

    МЕЧО, КАЗАХ ТИ...МЯСТОТО ТИ Е В БЕЛИЦА...ТАМ ЩЕ СЕ ПОГРИЖАТ ЗА ТЕБ...НЯМА НУЖДА ДА СИ ,,ПАНАИРДЖИЙСКА,, МЕЧКА...

    Коментиран от #8

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Майна

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "мечо":

    ,,СЪН ЛИ СИ...ИЛИ ТЕ ИМА...,,
  • 11 турчин

    8 2 Отговор
    я си е//те маката г../ри смотани
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 The Beyonder

    1 7 Отговор
    Ердоган е ваксиниран от всички ваксини синовак пфайзър бионтек спутник и сега му няма нищо на мозъка с пълен капацитет заявява че протестиращите студенти са терористи ако го слуша господ глупостите му сигурно му е простил защото господ обича лудите
  • 14 DwW не е за вярване

    15 1 Отговор
    DW не е за вярване позитивна статия за Турция,нещо се случва зад колистно. Adi hayırlısı.

    Коментиран от #17

  • 15 тодър колев

    1 5 Отговор
    по ноти или по банкноти?

    Коментиран от #24

  • 16 Турция е на светлинни години

    19 1 Отговор
    Пред нас.
  • 17 Тъка е

    7 0 Отговор

    До коментар #14 от "DwW не е за вярване":

    DW + германи искат да се кърпят към турците против САЩ .
  • 18 789

    10 3 Отговор
    Фесовете и чалмите уж не ги смятаме эа европейци а и те по-напред от нас! Терэае ме въпрос такъв , как така от държава от първия свят се окаэахме след теэи от третия т.е. в четвъртия сме???🙊🙉🙈

    Коментиран от #19, #20

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 гюро Михайлов

    23 0 Отговор
    За галфоните, които коментират без да имат никаква прадстава турското здравеопазване. Турция е на трето място в света по медицински туризъм, защото болниците са оборудвани с най нова техника и цените са поносими. В БГ болниците са в плачевно състояние, не пожелавам на никой да попадне в болница в БГ, навремето и в Турция бяха като в БГ пълна анархия но Ердоган направи реформа в здравеопазването и всичко върви по ноти господа галфони.

    Коментиран от #26

  • 22 калпашката ти глава е боклук

    7 1 Отговор

    До коментар #9 от "Турската ваксина е менте":

    Злобарче, ваксината е китайска.
  • 23 българските чушкопеци са ментета

    16 0 Отговор

    До коментар #9 от "Турската ваксина е менте":

    Странни българи с чушкопек за тру чушки искат да са над Китай и Турция по икономика.

    Коментиран от #28, #30

  • 24 до мислещия се за Тодор Колев

    8 0 Отговор

    До коментар #15 от "тодър колев":

    и със знание. Тук 12 години потъват едни пари за електронно правителство, още нямате елементарна електронна рецепта.
  • 25 Българската ТОЛ система е боклук

    10 0 Отговор

    До коментар #9 от "Турската ваксина е менте":

    Нека турците ви научат как се прави.
  • 26 Шпек

    0 9 Отговор

    До коментар #21 от "гюро Михайлов":

    Съгласен съм другарю Михайлов.Балдъзата се върна от там с три цици.Като мутант са я направили но е много вървежна.

    Коментиран от #27

  • 27 Гюро Михайлов

    12 0 Отговор

    До коментар #26 от "Шпек":

    Балдъзата ти може да се е върнала оплодена от рязан, както пра пра пра баба ти.
  • 28 Шабан

    6 0 Отговор

    До коментар #23 от "българските чушкопеци са ментета":

    то хора(една Истанбулска махла) не останаха в държавата, ти искаш чушкопеци да ти праят! Те и чушкопеците им на това дередже!? На умирачка са, ама още се мислят за вечни!?
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 биби

    5 0 Отговор

    До коментар #23 от "българските чушкопеци са ментета":

    евалла брат ми.умрях от смях.с две думи отрепа рибата.