7 Февруари, 2021 21:30 8 068 52

Егоизмът на Европа

  • коронавирус-
  • ваксина-
  • пандемия-
  • световна здравна организация

Индия и Южна Африка подадоха молба за отмяна на патентната защита за ваксините срещу коронавирус дотогава, докато в света не се постигне групов имунитет

Егоизмът на Европа - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Милиони ваксини за богатите държави, 25 дози за Гвинея, в Западна Африка. Обещания за помощ има, но само на думи. Светът е изправен пред катастрофален морален провал, предрича шефът на Световната здравна организация.

Етиопският медик Тедрос Гебрейесус, генерален директор на Световната здравна организация, от самото начало на пандемията се застъпва неуморно за разработването на ваксини. Но макар някои вече да се произвеждат масово и първите дози да са поставени, Гебрейесус не скрива разочарованието си. Защото за справедливо разпределение на препаратите не би могло да става и дума - още от появата им на пазара.

В 50-те развити страни вече са поставени милиони дози от ваксините. В Гвинея, която е разположена в Западна Африка, са поставени 25. "25 дози ваксина. Не 25 милиона, не 25 хиляди, а само 25. Трябва да кажа ясно: светът е изправен пред катастрофален морален провал. И цената за този провал се плаща с живота на хората в най-бедните държави на Земята."

Преобладават обещанията

И действително управляващите в най-богатите държави, в които живее малка част от населението на света, вече са изкупили около половината от всички ваксини, които ще се появят на пазара в следващите месеци. Затова и директорът на СЗО апелира към тях поне да се придържат към ангажимента си спрямо инициативата КОВАКС за справедливо разпределение на ваксините. Чрез тази програма трябва да се осигурят ваксини за онези държави, които не могат да финансират набавянето им сами. Тя предвижда държави от Афганистан до Зимбабве да получат поне 338 милиона ваксини до юни.

Организацията "Лекари без граници" нарича това капка в морето, но ЕС го отчита като успех - Общността подкрепя КОВАКС с 800 милиона евро. Заместник-председателят на ЕК Маргаритис Схинас подчерта: Европа разбира глобалната си отговорност. Програмата КОВАКС няма да бъде засегната от наскоро взетото решение за контрол над износа на ваксини, произведени в ЕС. Не трябва бедните страни да бъдат наказвани за некоректното поведение на отделни производители. "Нашите съседи, нашите партньори, нашите приятели трябва да бъдат сигурни, че ЕС ще им помогне, когато се създадат програми за ваксинация по целия свят. Това е геополитически жест. Това е момент, в който ЕС ще прояви солидарност."

Към момента чрез КОВАКС могат да бъдат осигурени едва 15 процента от ваксините, необходими за най-бедните страни. Засега богатите държави са обещали да предоставят по-малко от половината от нужните за целта шест милиарда евро.

Може ли да отпадне патентната защита?

Евродепутатката Юта Паулус, говорителка по здравните въпроси на Зелените, негодува, че членовете на Европейския парламент все още имат ограничен достъп до договорите, сключени от ЕК с производителите на ваксини. Досега е поет само ангажимент на бедните страни да се предостави тази част от поръчаните два милиарда ваксини, която се е оказала излишна. "Очаквам от ЕК много повече от призиви за солидарност и рекламиране на КОВАКС, тъй като Комисията не се застъпва за изключение от споразумението ТРИПС за защита на интелектуалната собственост", изтъква Паулус.

Споразумението ТРИПС на Световната търговска организация (СТО) предвижда различни механизми, които да позволят на държавите да ограничат патентните права при извънредни здравни ситуации. Индия и Южна Африка подадоха молба за отмяна на патентната защита за ваксините срещу коронавирус дотогава, докато в света не се постигне групов имунитет. Надеждата им - така да могат да бъдат произведени по-евтини генерични препарати, които бързо да бъдат разпределени. Над 100 държави подкрепят инициативата, но САЩ, Великобритания, Канада, Швейцария, а и ЕС са категорично против. ЕК дори предупреждава: подобни извънредни правила застрашават публично-частните партньорства, благодарение на които разработването на ваксините изобщо стана възможно.

Здравният експерт Щефан Ексо-Крайшер посочва, че именно премахването на патентните монополи върху лекарствата за СПИН е спасило живота на милиони хора, заразени с ХИВ. Освен това конкуренцията на генеричните лекарства води до иновации: "От лекарствата на класическите производители трябваше да се приемат по три различни, понякога по няколко пъти на ден. Индийските производители успяха да комбинират тези три медикамента в едно хапче. И това улесни борбата с ХИВ и СПИН".


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 24 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българче гладно

    37 6 Отговор
    Абе асфалт и ваксина не стават за ядене..

    Коментиран от #5

  • 2 Бойко

    30 8 Отговор
    Тулупи, аз имам, вие мрете.
  • 3 мдаааа

    45 1 Отговор
    Я да видиме сега оплаквачките от "Дойче Зеле" , какво ще измислят ??! 🤭

    Коментиран от #20, #38

  • 4 324

    43 2 Отговор
    Ами такава е природата на човека, естествено е че който ома пари той ще е първи, това е мантрата на капиталистите. Ако се намалят заплатите и разходите на разни паразитни организации като ООН, СЗО ЮНЕСКО, УНИЦЕГ и други такива ще има пари за ваксини за Африка. Освен това къде гол Гейтса нали е филантроп, с две ръце за ваксината да купи за целия континент.

    Коментиран от #49

  • 5 един от многото

    21 1 Отговор

    До коментар #1 от "Българче гладно":

    Да си чувал за формулата: (Пари–стока–пари')?

    Коментиран от #13

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 И ко прайм ся

    21 0 Отговор
    А на нас ни говорят за циганите как живеели в мизерия да им помагат до вчера им бяха роби и печелеха от тях сега за длъжни да им дадат 1 милиард ваксини безплатно
  • 8 Перо

    37 1 Отговор
    Настоящият шеф на СЗО е първият директор,който е назначен,без медицинско образование,в тази организация,като агент! Той не представлява де факти интересите на СЗО и едва ли му е грижа за Африка нищо,че е от там.Най-важен е главния спонсор!
  • 9 А бе,

    24 3 Отговор
    Ква Европа. Глутница чакали.
  • 10 Бай Аз

    46 2 Отговор
    Абе негри от африка, не се косете бе!

    Това, че няма ваксини за вас не е минус, а е огромен плюс, защото така няма да ставате опитни свинчета!

    За нас като напоръчаха толкова много ваксини - и кво? После след като повечето им останат - нявярно ще ги правят на чорба!

    Така, че - радвайте се и си живейте нормално живота!

    Коментиран от #15

  • 11 Перо

    15 3 Отговор
    Настоящият шеф на СЗО е първият директор,който е назначен,без медицинско образование,в тази организация,като агент! Той не представлява де факти интересите на СЗО и едва ли му е грижа за Африка нищо,че е от там.Най-важен е главния спонсор! Тръмп излезе, но Джоузеф Б.веднага връща САЩ там за интересите.
  • 12 Да си

    11 9 Отговор
    произведат сами, никой не ги спира!!!
    Защо чакат наготово???
  • 13 От седемдесетте

    8 3 Отговор

    До коментар #5 от "един от многото":

    на миналия век я зная,но парите трябва да се държат в Държавна банка,а не в частно чекмедже..
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 мдаааа

    5 20 Отговор

    До коментар #10 от "Бай Аз":

    Ше ги дадат на Мангъра да прай чайчета и чорбички ...
  • 16 халогения

    17 3 Отговор
    Трябва да направят ББ шеф на този фонд , за да бъде всичко честно и справедливо !
  • 17 да питам

    16 2 Отговор
    Абе , тоя Гебрейесус да неа ГЕРБераст ...
  • 18 JEFF

    19 0 Отговор
    Нищо ново под слънцето , богатият си е богат , а бедният си е беден.
  • 19 123

    23 4 Отговор
    Ще ваксинират само белите хора. Целта е те да бъдат унищожени. СЗО се прави че няма ваксини за Африка.
  • 20 Ми да ГотуримНАмайкати

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "мдаааа":

    Какво друго😀

    Коментиран от #21

  • 21 ми ,

    4 1 Отговор

    До коментар #20 от "Ми да ГотуримНАмайкати":

    Мерси ! Сега ме задължаваш да ти върна жеста тройной ..!

    Коментиран от #25, #29

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Соросоидна пропаганда

    12 1 Отговор
    ДВ са гласът на Сорос. Разнасят пропагамда навсякъде по планета сега се подмазват на Индия и Африка. Не случайно краврите си сложиха индуска за вице президент.
  • 24 Е те нали

    16 1 Отговор
    така и така половината вече са в Европа, а останалите продължават да идват; за какво са им ваксини в Африка.
  • 25 Колкото и да ти се иска,

    4 0 Отговор

    До коментар #21 от "ми ,":

    Първо почакай да възмъжееш достатъчно,което няма как да се получи,та.......У ляфо

    Коментиран от #33

  • 26 Сибиряк

    5 2 Отговор
    Приемаме само белчовци,като ви почернее Европата,идвайте един по-един,желателно е да говорите славянски..

    Коментиран от #27, #32

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Сибиряк

    6 0 Отговор

    До коментар #27 от "ГеБреИсус Не съм индус":

    Говориш понятно,приезжай,дорогой,можно и с чааветата..
  • 29 Гошо

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "ми ,":

    Може ли да ти помогна, като ти го държа на контра отпред?
  • 30 Стига сте си го туряли!

    8 2 Отговор
    Българи ли сте или йеменски козари?!
  • 31 К 1929

    12 4 Отговор
    ДАЛИ ПЪК ТОЗИ ПЛАЧ НЕ Е ФАЛШИВ,А ИДЕЯТА ДА Е ТЪКМО НАСЕЛЕНИЕТО НА АФРИКА ДА СЕ РАЗРЕДИ МАКСИМАЛНО ЗА ДА МОЖЕ ДРУГИ ДА ОБСЕБЯТ КОНТИНЕНТА КОЙТО Е ДОСТА БОГАТ НА РЕСУРСИ.
  • 32 GUATEMALTECO

    2 5 Отговор

    До коментар #26 от "Сибиряк":

    Славяните са КИТАЙЦИ!!!!!!
  • 33 ми ,

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "Колкото и да ти се иска,":

    Колко да чакам ? Внука ми е вече трети клас ...🤭🤭
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 1234

    11 2 Отговор
    Русия е обявила, че е готова да предостави технологията на всека държава за производство на тяхната ваксина.

    Коментиран от #37

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Именно затова и

    11 2 Отговор

    До коментар #35 от "1234":

    Признавам само два Велики Лидера,Путин и Ердоган,всички други са джинджифили
  • 38 DW - Пропаганден машинен

    12 1 Отговор

    До коментар #3 от "мдаааа":

    Загрижили са се за "инженерите" от третия свят и че ще секне вноса им ! Ама това, че Европа вече на нищо не прилича, къде отиде сеободата на придвижване, "свободите и правата на човека", пълен еврогейзерски цирк ! Я вижте до бас гърците, тия изтрещелници само границите не са минирали още, а и не само те !?

    Коментиран от #40

  • 39 Може може

    1 0 Отговор

    До коментар #36 от "Георгиев":

    Може и да бъркам с баклавата и локума,а времето ще покаже дали бъркам
  • 40 мдаааа

    1 4 Отговор

    До коментар #38 от "DW - Пропаганден машинен":

    Затуй пък границите на Русия са широко отворени ..😁

    Коментиран от #48

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Иван

    3 0 Отговор
    Този етиопец ли е или литовски гей?
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 8629

    8 0 Отговор
    Ваксините са за развития свят, тъй като популацията тук трябва да бъде намалена. Африканците и други изоставащи си умират регулярно от болести които ние сме забравили. Те се саморегулират и от примитивизъм, чрез регионални войни.
    Ваксините са за намаляване полулацията на хората в развитите и средноразвити държави.
  • 45 Ццц

    13 0 Отговор
    За африканците Ковид 19 е пародия на болест. И да имат ваксини какво от това? Ако имахме техния манталитет никога нямаше да мине тая история. Но европеецът е изнежен от 50 години втълпяване, че е равен с другите. Европеецът е допуснал негрите да му живеят на гърба, да му изнасилват жените и да му се присмиват на религията. И за това светът изглежда все по маймунски
  • 46 Жулиен Гаков

    8 2 Отговор
    Африканци, вие сте по-щастливи от европейците, най - вероятно ще гинат мъчително от страничните ефекти на ваксините ваксини! Вземете си спутник 5 ако са ви останали стотинки и - пей сърце! А на тези малоууумници тука да са им честити ваксините от ,,новите братушки! На баце му забийте 10 в дебелия г@з за да живее достатъчно дълго, че да може да си похарчи кюлчетата! 🙃🙃🙃🙃🙃
  • 47 Няма как

    4 1 Отговор
    да не е виновен Путин. САНКЦИИ ДО ДУПКА!
  • 48 Върви бързо

    1 0 Отговор

    До коментар #40 от "мдаааа":

    натам ,само тебе чакат. В Чукотка.
  • 49 Бай Кольо

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "324":

    Ми Руснаците защо ни им дадат те, какво се натискат да си продават ваксината в (загниващите) Европа и Америка

    Коментиран от #50

  • 50 324

    4 0 Отговор

    До коментар #49 от "Бай Кольо":

    Не руснаците се натискат, а еса започва да се натиска. Унгария беше първа, вчера и курц на Австрия заяви, че би се ваксинирал с руска, ама бай ти гледай тук да те ваксат с Астра зеника, неподходяща за възрастни, че ще се гътне, и еврогейовете ще са с 1 по малко.
  • 51 цербер

    2 0 Отговор
    "И това улесни борбата с ХИВ и СПИН". ХИВ И СПИН Е ЕДНО И СЪЩО НЕЩО,ЕДНО ЗАБОЛЯВАНЕ. НО НА АНГЛИЙСКИ СЕ НАРИЧА ХЮМАН ИМЮНОДИФИШЪНСИ ВАЙРЪС,А НА БЪЛГАРСКИ Е СИНДРОМ НА ПРИДОБИТАТА ИМУННА НЕДОСТАТЪЧНОСТ.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.